Kakva nevjerojatna priča!

Jedva je spasio živu glavu bježeći od terorista, živi kao beskućnik, igrati je naučio prije godinu dana, a sad je postao državni prvak!


Dejan Šmehil
18.03.2019.17:00
Jedva je spasio živu glavu bježeći od terorista, živi kao beskućnik, igrati je naučio prije godinu dana, a sad je postao državni prvak!
Getty

sažeto

Tanitoluwa Adewumi ima osam godina, briljantno se snalazi na ploči s crno-bijelim poljima, a želi postati najmlađi velemajstor u povijesti


Dejan Šmehil
18.03.2019.17:00

Osmogodišnji dječak Tanitoluwa Adewumi osvojio je prvenstvo države New York u šahu u svojoj skupini koja obuhvaća djecu od vrtića pa sve do trećeg razreda osnovne škole. Na prvi pogled apsolutno ništa neobično. Ali, kad se zagrebe malo dublje, na površinu ispliva fantastična priča.

U strahu za živote zbog zloglasnog Boko Harama, mali Tanitoluwa pobjegao je s obitelji iz Nigerije u SAD 2017. godine. I otad žive u skloništu za beskućnike u New Yorku. I čekaju svakodnevno vijesti o svojoj molbi da im se pruži azil u SAD-u.

Twitter

I tu priča postaje još zanimljivija. Tani, kako ga odmilja zovu prijatelji i obitelj, šah je otkrio tek prije godinu dana! Odnosno, nedugo nakon što je krenuo pohađati osnovnu školu u New Yorku. Što njegov uspjeh na državnom prvenstvu čini još više posebnim. Zamislite samo! Dječak koji je prvi put pijuna pomaknuo prije godinu dana, nadmudrio je bogatu djecu još bogatijih roditelja iz privatnih škola koja imaju privatne šahovske instruktore.

A umalo do ničega od ovog ne bi došlo da u školi nisu imali sluha za Tanijevu situaciju. S obzirom da se članstvo u školskom šahovskom klubu plaća, majka je poslala e-mail u kojem je rekla da njen sin jako želi igrati šah, ali si oni ne mogu priuštiti članarinu i kotizacije. U školi su uvažili zamolbu, oslobodili ga plaćanja i dobili prvaka!

GoFundMe

Koliko je zagrijan za crno-bijela polja govori i podatak da uz redovno vježbanje u klubu, pohađa i besplatne trosatne lekcije iz šaha svake subote u Harlemu. A navečer na očevom laptopu također igra i usavršava svoje šahovske vještine.

"Želim postati najmlađi velemajstor u povijesti", otkrio je New York Timesu.

Njegov trener Russ Makofsky očito je svjestan da u rukama ima nebrušeni dijamant pa je pokrenuo online kampanju kako bi pomogao dječaku i obitelji. I od zacrtanih 25.000 dolara dosad su donacijama skupili 12.000.

Twitter/New York Times

"U samo jednoj godini doći na ovu razinu, popeti se na šahovski vrh i biti najbolji od najboljih. I to bez financijske pomoći obitelji. Ja to nikad u životu nisam vidio", kaže Makofsky.

Život nekad zaista piše romane. A kako priča dolazi iz SAD-a, ne bi nas iznenadilo da Amerikanci o ovome snime i film. Tanitoluwa Adewumi. Upamtite ovo ime.

šah

Tanitoluwa Adewumi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter