RATNI VETERAN STVORIO NAJVEĆU KONTROVERZU

Jedini je stajao dok je svirala himna: Suigrači ga šikaniraju, domoljubi pohrlili kupiti njegov dres


Toni Horvat
26.09.2017.10:45
Jedini je stajao dok je svirala himna: Suigrači ga šikaniraju, domoljubi pohrlili kupiti njegov dres
Twitter

sažeto

Alejandro Villanueva bio je jedini igrač Pittsburgh Steelersa koji nije ostao u svlačionici za vrijeme intoniranja američke himne. U iduća 24 sata njegov je dresu postao najprodavaniji od svih igrača NFL-a


Toni Horvat
26.09.2017.10:45

Sukob igrača američkog nogometa i NBA košarkaša s predsjednikom Donaldom Trumpom glavna je sportsko-politička tema ovih dana u SAD-u, a njen novi (anti)junak postao je Alejandro Villanueva iz NFL momčadi Pittsburgh Steelersa, jedini igrač svoje momčadi koji je ovog vikenda ostao stajati s rukom na srcu tijekom intoniranja himne.

Igrači američkog nogometa diljem zemlje su proteklog vikenda prosvjedovali protiv Trumpa dok se stadionima orio "Star Spangled Banner" tako što su ostajali u svlačionici, sjedili, klečali ili stajali zagrljeni. U nekim klubovima akciji su se odazvali svi, u nekima su bili podijeljeni, ovisno o vlastitom shvaćanju situacije, ali Steelersi su bili poseban slučaj jer je samo jedan njihov igrač tijekom intoniranja bio uz teren s rukom na srcu.

Alejandro Villanueva u desničarski orijentiranom dijelu američkog pučanstva postao je nacionalni heroj, prodaja njegovih dresova je "planula", u 24 sata nakon incidenta bili su na samom vrhu prodaje, uz dresove najvećih zvijezda. No u svojoj je momčadi postao izopćenik.

"Očekivao sam stopostotni odaziv među igračima", kratko je prokomentirao trener Steelersa Mike Tomlin.

Villanueva je poslije utakmice objasnio što se dogodilo i izrazio žaljenje što je ostatak momčadi ostavio na cjedilu.

"Zbog mene trener Tomlin, suigrači i cijeli klub izgledaju loše i to je samo moja pogreška. Napravio sam je, ali ne namjerno. Razgovarao sam sa suigračima o situaciji i nadam se da razumiju. Ako ne, morat ću živjeti s tim jer priroda ove rasprave izaziva vruće reakcije navijača, igrača, a igrači i treneri to nisu zaslužili", rekao je Villanueva.

Snimke i fotografije Villanueve kako sam stoji ispred tunela obišle su SAD, ali i cijeli svijet.

"Svaki put kad vidim tu fotografiju, bit će mi neugodno", priznao je.

Mnogi Amerikanci njegov su potez shvatili kao ponosno izražavanje patriotizma i borbe za "pravu stvar", pogotovo jer je Villanueva ratni veteran, koji je igrao američki nogomet na vojnoj akademiji West Point i bio je na tri misije u Afganistanu, a nakon jedne u kojoj je bio vođa odreda dobio je odlikovanje Brončanu zvijezdu.

No to nije bilo stajanje na Trumpovu stranu ili bojkot protesta. Villanueva je objasnio da se dogovorio s quarterbackom Benom Roethlisbergerom da stoji s njim i kapetanima momčadi u prvom redu prije izlaska iz tunela, ali kad se okrenuo i sjetio da su ostali i dalje u svlačionici, himna je već počela i "nije se više mogao vratiti".

Objašnjenje je tanko, suigrači su razočarani jer je cilj protesta bio pokazati zajedništvo, a i dio javnosti koji je bio oduševljen njegovim potezom sad shvaća da nije takav junak kakvim su ga smatrali kad su pohrlili platiti 100 dolara za njegov dres.

Donald Trump

prosvjed

NFL

himna

Alejandro Villanueva

Pittsburgh Steelers

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter