Apsolutni kralj

Jedan od najvećih svih vremena bio je noćna mora za sve svoje protivnike: Nitko ga godinama nije mogao skinuti s vrha, a ženu je ostavio zbog dvostruko mlađe klinke...


Vjekoslav Paun
13.01.2019.18:00
Jedan od najvećih svih vremena bio je noćna mora za sve svoje protivnike: Nitko ga godinama nije mogao skinuti s vrha, a ženu je ostavio zbog dvostruko mlađe klinke...
Getty Images

sažeto

Stephen Hendry slavi danas rođendan, ostao je "bog" snookera za brojne svoje obožavatelje...


Vjekoslav Paun
13.01.2019.18:00

"The Golden Boy", "The Ice Man", "The King of the Crucible", sve su to nadimci jednog od najvećih u povijesti snookera, a koji danas uživa u mirovini, ali i komentiranju za BBC.

Stephen Hendry rođen je na današnji dan 1969. godine. Čak sedam puta bio je svjetski prvak, godinama najbolji na završnim rang listama, za brojne upravo je on - najveći svih vremena.

Već sa 16 godina postao je profesionalac, a samo pet godina kasnije najmlađi svjetski prvak svih vremena. A kako je sve počelo?

"Sasvim slučajno, kao 12-godišnjak dobio sam mali snooker pod bor. I tako je krenulo", reći će u jednom od brojnih intervjua koje je dao.

Da mu je otac Gordon poklonio sjajnu stvar, potvrdit će se već dvije godine kasnije kad osvaja naslov najboljeg u Škotskoj u kategoriji do 16 godina.

Getty Images

Ostalo je povijest. Osim sedam naslova svjetskog prvaka, osvojio je šest završnih Mastersa (čak pet u nizu), dva puta biran je za najboljeg sportaša u domovini, a ukupno je zaradio oko 10 milijuna eura u karijeri.

Nakon teškog poraza od svog sunarodnjaka Stephena Maguirea na Svjetskom prvenstvu 2012. godine, odlučio je zaključiti karijeru...

"Moj standard više onakav kakav bih htio da bude i realno je zaključiti karijeru", poručio je tad.

U osvrtu te jedne grandiozne karijere, jedna izjava duboko se usjekla...

"Što mi je bilo najgore? Smješkati se fotografima nakon što bih osvojio neki turnir. Moj posao bio je pobjeđivati i to sam vrhunski radio, ali najgore mi je bilo smješkati se jer baš nisam bio umjetnik za poziranje", izjavio je u jednom intervjuu.

Getty Images

Uživa u mirovini. Tu i tamo se pojavi na egzibicijskim susretima protiv starih suparnika. Nedavno je jedna kineska tvrtka napravila stol za igru "Kineska osmica", a koji je imenovala po - legendi. Uživa u jelu, osobito kineskoj kuhinji, putovanjima...

Skandali? Bilo ih je, najviše je odjeknuo kad je njegova supruga, bivša supruga, progovorila:

"Kad mi je konačno priznao da me vara, učinio je to hladno, dok je vozio auto. Nije se udostojio čak niti da ga zaustavi. I tad mi je rekao da mu nova cura ima 23 godine, što je bilo gotovo dvostruko manje od njega", otkrila je u jednom intervjuu.

Žena sigurno nije nedostajalo u njegovoj karijeri...

Getty Images

snooker

Stephen Hendry

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter