MOBITELI ZLATA VRIJEDNI

Japanci će medalje za Olimpijske igre u Tokiju izrađivati od starih telefona


Toni Horvat
01.02.2017.15:10
Japanci će medalje za Olimpijske igre u Tokiju izrađivati od starih telefona
Ronald Gorsic / CROPIX

sažeto

Smartphonei, tableti i slični uređaji sadrže rijetke i vrijedne metale, koji se kemijskim procesima razdvajaju i postaju materijali za izradu medalja


Toni Horvat
01.02.2017.15:10

Ako se kojim slučajem nađete u Japanu, a nekim drugim slučajem vam još i crkne mobitel, predmet bez kojeg ne možete mogao bi postati dio sportske povijesti i naposljetku pripasti nekom od vaših omiljenih sportaša.

Tokio će biti domaćin idućim ljetnim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 2020. godine, a organizatori i japanske vlasti odlučile su da će medalje izrađivati od recikliranih telefonskih aparata i sličnih uređaja. Na taj su se projekt odlučili zbog promidžbe recikliranja i rezanja troškova.

Japanci će u za to namijenjene kutije moći odlagati svoje male elektronske uređaje, a akcija će trajati dok se ne sakupe dvije tone materijala, od kojih će napraviti 5000 zlatnih, srebrnih i brončanih medalja.

Kako recikliranje funkcionira?

''Projekt koji omogućuje ljudima da sudjeluju u stvaranju medalja zaista je dobar. Resursi na Zemlji su ograničeni, a recikliranjem pokazujemo da mislimo na okoliš'', rekao je sportski direktor Igara 2020. Koji Murofushi.

Smartphonei, tableti i slični uređaji sadrže rijetke i vrijedne metale poput platine, paladija, zlata, srebra, litija, kobalta i nikla, a tvrtke koje se bave recikliranjem kemijskim procesima razdvajaju ih i omogućuju korištenje u druge svrhe.

medalje

Tokio 2020

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter