Naš mladi trener 'osvaja' Australiju

'Uvjeti i organizacija kluba je svemirska u odnosu na Hrvatsku, jedini je problem što nam utakmice znaju prekidati klokani!'


Slaven Knežević
27.11.2017.08:00
'Uvjeti i organizacija kluba je svemirska u odnosu na Hrvatsku, jedini je problem što nam utakmice znaju prekidati klokani!'

sažeto

Dario Grabušić (29) dobio je zadatak da posloži nogometnu školu u klubu australskih Hrvata. Spakirao je kofere i preselio u Australiju, a nama je otkrio brojne zanimljivosti


Slaven Knežević
27.11.2017.08:00

Dario Grabušić nije napravio veliku nogometnu karijeru kao igrač. U tome su ga spriječile ozlijede. Sa 17 godina doživio je ozljedu koljena zbog koje je izvan terena bio 18 mjeseci. Iako se pokušao vratiti nogometu, daljnje ozljede udaljile su ga od igračke karijere. Ukupno je imao šest operacija na istom koljenu i zato je odlučio u nogometu ostati kao trener. Trenersku karijeru počeo je u Šparti Elektri, a nekoliko godina nakon odlazi u Špansko gdje je s 27 godina dobio priliku biti pomoćni trener prvoj ekipi. S 29 godina preuzeo je ulogu tehničkog direktora u klubu australskih Hrvata Dandenong Cityju.

Dario Grabušić

Dario nam je otkrio kako je došlo do odlaska u Australiju.

"Bio sam na ljetovanju i upoznao gospodina koji je član uprave kluba u Australiji. On je u Hrvatsku došao na odmor. Pričali smo o nogometu i on mi je rekao kako traže tehničkog direktora i predložio mene za taj posao. Pozvan sam na intervju putem Skypea i nakon tjedan dana od tog intervjua, poslali su mi ponudu za posao. Iskreno, nisam razmišljao ni minute nego sam odmah prihvatio i evo sada sam u Melbourneu od kraja 5. mjeseca."

Razgovor za posao trenera putem Skypea zvuči doista nevjerojatno. Vaš CV i Vaše znanje su Vas zapravo "prodali" u Australiju? U Hrvatskoj to baš ne funkcionira tako, a posebno ne tako brzo.

"Da, i meni je bio čudan razgovor za posao preko Skypea. U Hrvatskoj je puno veća konkurencija trenera, pa zato to tako ne funkcionira. A u mom slučaju čovjek bi pomislio da sam u prednosti jer sam mlad trener, a ustvari to je minus jer se uvijek postavlja pitanje autoriteta zbog tih mojih godina."

Iako imate samo 29 godina iza Vas je već bogato trenersko iskustvo. Jeste li kao mladi trener imali problema s uspostavom autoriteta? Kako ekipa reagira na trenera koji je mlađi od dijela igrača?

"Često mi postavljaju to pitanje. Čak su me to pitali i na intervjuu za posao. U početku se igrači malo čude, ali ubrzo shvate da smo svi tu radi nekog zajedničkog cilja. Isto tako, moja vrata su svim igračima uvijek bila otvorena i u kratkom vremenu su shvatili da moje godine nisu bitne nego je bitan zajednički cilj te znanje iz kojeg proizlazi autoritet."

Dario Grabušić

U novom klubu u Australiji imate funkciju tehničkog direktora. Što točno podrazumijeva ta funkcija?

"Moja je uloga poboljšanje rada u cijeloj nogometnoj školi u klubu. To podrazumijeva rad s trenerima, igračima, momčadima, razgovore s njima i na kraju približavanje potencijalnih igrača rezervnoj ekipi i seniorima."

U Vašem dosadašnjem radu puno Vam je savjetima pomogao sadašnji izbornik Hrvatske Zlatko Dalić. Koji je najbolji savjet koji Vam je dao?

"Istina, puno mi je pomogao. Najbolji savjet koji mi je dao je taj da uvijek budem spreman čitati i učiti. To sam i prihvatio. Dosta mi je pomogao i s pojašnjenjima mnogih treninga i vježbi na čemu sam mu jako zahvalan."

Koliko Dalić može s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

"Mislim da je angažiranje Dalića na mjestu izbornika odličan potez HNS-a, a to se vidjelo i u utakmicama koje je vodio. Velika mu je prednost ta što je on sebi već stvorio ima na trenerskoj sceni pa mu nije potrebna reprezentacija za iskorak. Navijači su to prepoznali pa su i tribine bile pune. Isto tako, Dalić je pošten čovjek i veliki radnik. Rijetko koja osoba bi se javno ispričala Andreju Kramariću kao što je on to napravio nakon druge utakmice s Grčkom. Iako je pogodio s taktičkom pripremom za tu utakmicu. Svi znamo da Hrvatska ima odlične igrače. Vjerujem da sa Zlatkom Dalićem možemo napraviti iskorak i da ćemo gledati odličan nogomet naše reprezentacije u Rusiji."

Dario Grabušić

U Australiji ste od 5. mjeseca. Kakav je život Hrvata tamo? Kakvi su Vam prvi dojmovi i što Vam se najviše svidjelo?

"Svi Hrvati koje sam ovdje upoznao su se jako dobro snašli u novoj državi. Hrvatska zajednica je ovdje poprilično jaka, njeguju hrvatsku kulturu i svi su međusobno jako dobro povezani usprkos tome što su gradovi udaljeni i po nekoliko tisuća kilometara", kaže nam Grabušić pa nastavlja:

"Melbourne, ali i cijela Australija, je prelijepo mjesto od prirode, životinja, arhitekture do čistoće. Kao država su vrlo organizirani i svaka im je kultura jednako važna. Kada sam stigao u Melbourne, shvatio sam koliko je Zagreb zapravo malen. Na primjer ako želite doći s jednog kraja Melbournea na drugi, ako nema gužve, potrebno je otprilike 90 minuta. Najviše su mi se svidjele egzotične životinje koje su doslovno na svakom koraku. Normalno je susresti klokana, kakadua, zečeve koji iskaču ispred auta i niz egzotičnih ptica. Imao sam sreću da se još nisam susreo sa zmijama i paucima, osim jedne crne udovice koja se udomaćila u našem poštanskom sandučiću", kaže Grabušić.

Dario Grabušić

Što Vam najviše nedostaje iz Hrvatske osim naravno obitelji i prijatelja?

"Naravno obitelj i prijatelji, ali osim toga nedostaje mi mogućnost druženja u bilo koje vrijeme. U Australiji ljude udaljenost sprječava da se češće vide pa se druže uglavnom na aktivnostima svoje djece ili zajednice. Naravno, uz sve, nedostaje mi i uživanje u kavi na terasi. Ovdje toga nema."

Kakav je nogomet u Australiji? Kakvi uvjeti imate novom klubu?

"Problem nogometa u Australiji je taj što to nije sport broj jedan i to je najveća razlika od Europe. Igrači su tehnički potkovani, ali taktički zaostaju za Europljanima. Veliki problem je i sustav obuke nogometnih trenera. Miljama su udaljeni od HNS-ove akademije koja izdaje UEFA licence. Uvjeti u klubu su više nego dobri. Klub raspolaže s dva pomoćna terena i glavnim terenom. Sva tri terena imaju pravu travom i reflektore. Organizacija samog kluba je na puno višoj razini od većine nogometnih klubova u Hrvatskoj, od financija, uvjeta rada pa do škole nogometa."

Grabušić je otkrio i jednu nesvakidašnju anegdotu.

"Neki dan su nam se na treningu pridružila četiri klokana. Bio sam iznenađen samom njihovom pojavom, ali i činjenicom da su nas ignorirali. Zauzeli su teren i izležavali se na suncu. Nije ih bilo previše briga za nas. Nakon nekog vremena su nam odlučili ipak prepustiti teren pa smo normalno nastavili s treningom."

Dario Grabušić

Kakva je hrana u odnosu na hrvatsku hranu?

"Melbourne je multikulturalan grad pa u njemu možete pronaći i isprobati hranu iz svih dijelova svijeta. U Zagrebu također možete probati harnu iz više dijelova svijeta, no ta hrana okusom nije ni blizu ovoj u Melbourneu koju pripremaju chefovi iz svojih rodnih krajeva. Najzanimljivije je to što u trgovinama u Melbourneu na policama možete pronaći hranu i piće iz svih dijelova svijeta, pa tako i iz Hrvatske."

Na koje ste hrvatske proizvode naletjeli u dućanu?

"Više manje su to bili Podravkini i Kraševi proizvodi. Vegeta, paštete, juhe iz vrećica, napolitanke i slično."

Za kraj, koji su ciljevi postavljeni pred Vas u novom klubu?

"Ove sezone cilj je plasman seniorske ekipe u NPL 1. Isti cilj imali su i prošle sezone, ali u kvalifikacijama za ulazak u NPL 1 izgubili smo od Melbourne Knightsa. To je prijateljski klub koji je ove sezone angažirao Aljošu Asanovića i Deana Računicu. Dugoročni ciljevi su poboljšanje rezultata u svim kategorijama i razvijanje trenera koji su u klubu kako bi škola postala prepoznatljiva po kvaliteti rada."

Dario Grabušić

Jeste li razmišljali da se povežete s Dinamom koji ima jednu od najboljih europskih škola i tu otvorite prostor za suradnju?

"Naravno, već sam razgovarao s Ivanom Kepčijom koji je bio asistent direktora nogometne akademije Dinamo, ali kako je on otišao u Poljsku, sve je to malo stalo. No, definitivno i dalje razmišljam o sličnoj suradnji jer smatram da u Australiji ima dosta talentiranih mladih igrača koji bi jednog dana mogli igrati u Europi", zaključio je Grabušić.

nogomet

Australija

Dario Grabušić

Dandenong City

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter