Hrvat dio apsolutnog europskog hita

Iz druge u prvu, pa senzacionalno osvojili naslov prvaka u elitnoj ligi: 'Ma ne znam s čim bih to usporedio! Totalni šok, još čekaju svi da se probude iz sna!'


Dejan Šmehil
03.06.2019.08:00
Iz druge u prvu, pa senzacionalno osvojili naslov prvaka u elitnoj ligi: 'Ma ne znam s čim bih to usporedio! Totalni šok, još čekaju svi da se probude iz sna!'
Damir Krajac / CROPIX

sažeto

Dario Rugašević (28) prošle se sezone s Piastom borio za ostanak, a ove je njegov bivši klub senzacionalno osvojio naslov prvaka...


Dejan Šmehil
03.06.2019.08:00

Svijet je nedavno obišla senzacionalna sportska vijest, mali Piast Gliwice osvojio je naslov prvaka u poljskoj nogometnoj ligi. Podsjetimo, momčad je to koja se sezonu ranije borila za ostanak i jedva ostala u elitnom rangu.

Tada je dio te momčadi bio i Vinkovčanin Dario Rugašević pa smo okrenuli njegov broj da čujemo njegov komentar. Kako je njegov bivši klub od ružnog pačeta postao prekrasan labud...

Dario, kako objašnjavate ovu neviđenu transformaciju?

"Manje-više je to ista momčad kao i one sezone kad sam ja igrao tamo i kad smo se zadnje kolo spasili od ispadanja. Otišlo je 4-5 igrača i isto toliko došlo. Imam tamo prijatelja s kojima sam ostao dobar pa sam se čuo s njima. Ma, iskreno, ne znam s kim bih to uopće usporedio! To je kao da u Prvoj HNL netko iz, uvjetno rečeno, manjih klubova uzme naslov", sav ushićen priča nam Rugašević i nastavlja:

Instagram

"Legia je imala sve u svojim rukama, a Piast je ušao rasterećeno. Tukao sve glavne konkurente. Ma šok! Cijeloj Europi je to šok, svi na to gledaju kao na nešto nemoguće. Ali poljsko je prvenstvo baš fascinantno. Netko jedne sezone bude treći, iduće ispadne. Ili ovaj slučaj s Piastom."

Dario je prošlo ljeto digao sidro. Iako su neki hrvatski mediji pisali o ružnom rastanku, on to demantira.

"Prvi dio sezone sam igrao kod trenera Waldemara Formalika, ali drugi se nisam naigrao. Imao sam korektan odnos sa svima u klubu, kad je ugovor istekao, ja sam otišao. Šutio sam i radio, ali me on jednostavno nije stavljao. No, to je tako. Nije bio na klupi kad sam ja došao, a kad je on stigao, dogodile su se promjene na svim razinama. I onda kao da te nema. No, profesionalno smo se razišli. Stisnuli su ruke i doviđenja", ističe Rugašević.

Kako vam je uopće bilo u Piastu?

"Fin je to gradić, miran život. Bilo je dobro, u početku sam igrao, kao što sam rekao. A onda su se dogodile promjene u klubu i odrazile se na sve koje je doveo prijašnji trener."

Nikola Vilic / CROPIX

Po čemu ćete pamtiti Piast, kakvi su im navijači?

"Jedni od vjernijih i normalnijih, stvarno vrlo korektni."

Je li vam žao što ste otišli, mogli ste biti prvak?

"Imao sam ugovor na godinu i opciju produžetka na još dvije. Ali nije mi imalo smisla da ostajem. Tko zna da li bi bilo prvi da sam ostao ha-ha", našalio se malo na svoj račun Dario.

Kao što je priznao, ostao je u kontaktu s bivšim suigračima. Bilo je njih šest s ovih prostora gore u Piastu, imaju svoju grupu na jednoj društvenoj mreži pa komentiraju.

Nikola Vilic / CROPIX

"Ne mogu ni oni još vjerovati, još čekaju da se probude iz sna!", otkriva lijevi bočni.

Vi ste sad u Zrinjskom iz Mostara, kako vam je tamo?

"Dobro je bilo u netom završenoj sezoni, imam ugovor još godinu dana. Završili smo drugi, moglo je bolje. Glavni cilj je bio uzeti Kup, ali nesretno smo ispali od Sarajeva. No, izborena je Europa i to je velika stvar", kaže Dario.

Cropix

Kako biste ocijenili ovu sezonu iza vas, niste se nešto naigrali. Ozljeda je posrijedi ili?

"Nije bila riječ o ozljedi. Bilo nas je sedam stranaca, a četiri mogu igrati tako da je trener dosta rotirao. Na mojoj poziciji igra kapetan momčadi, ali nemam nikakve zamjerke na odnos kluba i trenera prema meni. Kad sam dobio šansu, odradio sam kako treba", realan je Rugašević.

Ugovor, kako kažete, imate još za iduću sezonu, kakvi su planovi u bližoj budućnosti?

"Još godinu dana sam tamo. Uskoro nam kreću pripreme za novu sezonu i svi planovi su mi vezani uz Zrinjski. Sve je dobro, ma super zapravo! U najboljim sam godinama, mogu još 5-6 godina igrati na prvoligaškoj razini", tvrdi ovaj 28-godišnjak.

Cropix

To znači da Cibalia barem zasad ne dolazi u obzir. Vinkovčani su se vratili u drugu ligu, što je Dariju posebno drago.

"Presretan sam što su se podigli nakon svega! Baš su se digli iz pepela. Nadam se da će se kroz dvije sezone vratiti i u prvu ligu", poručuje Rugašević.

nogomet

Poljska

Zrinjski Mostar

Dario Rugašević

Piast Gliwice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter