VIDEO: Najveći varalica u povijesti

Imao je gomilu novca, žena, fanova, bio je besmrtan, ali onda se malo previše zaigrao: 'Bio sam bahati nasilnik i mislio sam da me nikad neće uhvatiti!'


Vjekoslav Paun
12.06.2019.08:00
Imao je gomilu novca, žena, fanova, bio je besmrtan, ali onda se malo previše zaigrao: 'Bio sam bahati nasilnik i mislio sam da me nikad neće uhvatiti!'
Getty

sažeto

Lance Armstrong mogao je biti jedan od najvećih sportaša u povijesti, ali nije birao sredstva ne bi li bio, ostao na vrhu. Nevjerojatna prijevara tema je današnjeg feljtona iz serijala o najvećim sportskim skandalima...


Vjekoslav Paun
12.06.2019.08:00

"Učinili smo ono što smo morali da bi pobijedili, nije bilo legalno, ali ne bih ništa promijenio.", oglasio se nedavno Lance Armstrong u medijima i još jednom - šokirao:

"Da, ne bih promijenio način na koji sam se ponašao!".

Big Tex, Le Bosss, a najpoznatiji je kao - najveća varalica u povijesti sporta. Čovjek kojem se čitav niz godina, više od desetljeća, divio planet, koji je godinama bio uz Federera, Woodsa, Jordana... - nedodirljiv.

Getty Images

Čak sedam puta (sedam u nizu) osvajao je najveću biciklističku utrku svijeta, čuveni Tour de France, a onda je poželio pauzu. I tko zna što bi se dogodilo da je znao "kad treba stati", da se više nikad nije vratio. Bi li se ikad razotkrio taj cijeli sustav koji je bacio nepovratnu ljagu na kompletan sport...

"Nisam mogao izdržati u mirovini!".

Glasine su uvijek postojale, no lavinu je zapravo zakotrljao Floyd Landis, njegov bivši momčadski kolega a koji je i sam priznao uzimanje dopinga.

Landis tvrdi da je dopinga u U.S. Postal Serviceu, momčadi u kojoj je tri godine vozio s Armstrongom, bilo u izobilju te da je upravo Lance podučavao mlađe kolege kako najdjelotvornije prikriti njegovo korištenje.

"Ma to je kao da pitate ima li dopinga u NFL-u. Većina bi rekla da vjerojatno ima. Znači li to da odmah možemo optužiti, primjerice, Peytona Manninga da uzima nedozvoljena sredstva?", branio se Armstrong.

Getty Images

Floyd je zapravo bio posljednji čavao u "lijesu". A bilo ih je prije poprilično, ali ništa ovako veliko, konkretno. Naprimjer... Kritiziran je zbog suradnje s kontroverznim trenerom Micheleom Ferrarijem koji je radio s nizom biciklista kažnjenih zbog dopinga. Nadalje, njegova bivša maserka tvrdila je da ju je Lance tražio da se riješi pribora za dopingiranje, te da nabavi šminku s kojom će sakriti ubode iglom.

Dalje, doduše nakon što je dobio otkaz, Armstrongov osobni pomoćnik Mike Anderson tvrdio je da je prilikom jednog pospremanja njegova stana u španjolskoj Gironi pronašao kutiju nedopuštene supstance androsterona. Bivši momčadski kolega Frankie Andreu optužio ga je u iskazu vezanom za tužbu SCA Promotionsa za korištenje hormona ljudskog rasta, kortizona, eritropoetina, steroida i testosterona.

I onda je jednostavno odlučio svemu tome stati na kraj.

"Da, uzimao sam nedopuštena sredstva!"

Getty Images

Rekao je to 2013. u intervjuu s "mamom" američke nacije - Oprah Winfrey.

"Ovu situaciju vidim kao jednu veliku laž, koju sam ponavljao toliko puta. Donio sam pogrešne odluke i ovdje sam kako bih rekao da mi je žao."

Lance si je olakšao dušu i prekinuo sva nagađanja...

"Uzeo sam sredstva koja poboljšavaju performanse tijekom svakog od Toureva na kojima sam pobijedio. Doping je bio dio postupka potrebnog da se pobijedi na Touru, kao zrak u gumama i voda u boci. Tada nisam osjećao da varam. Nisam se bojao da će me uhvatiti.", samo dio izjava pred 100 milijuna Amerikanaca.

Getty Images

"To ipak nije bio najveći projekt dopinga u sportu, ali je bio pametan, konzervativan i izbjegavao je rizike. Sva krivnja i sramota su moje. Bio sam bahati nasilnik koji je napadao ljude koji mu se nisu sviđali. Borba s rakom sredinom 90-ih dala mi je "pobijedi pod svaku cijenu" stav."

Iako nije bio sam, iza njega je bila čitava vojska ljudi koja mu je pomagala oko dopinga, on je bio taj koji je završio na stupu srama. Heroj nacije, idol tisućama mladih odjednom je postao varalica...

Sponzori su mu otkazali ugovore, krenule su tužbe kompanija koje je zastupao, oduzete su mu titule, tražio se povrat novčanih nagrada.

Nakon toga Armstrong je još nekoliko puta govorio o svojem dopingu, ali ne i o tome da li se zaista kaje. Iz razgovora za NBCSN vidi se da izgleda da i ne...

"Učinili smo ono što smo morali da bi pobijedili, nije bilo legalno, ali ne bih ništa promijenio."

Najveći varalica? Za brojne teoretičare sigurno jedan od najvećih, priča koja je završila i na filmskom platnu što je čini se samo dokaz koliko je utjecao na mase diljem svijeta. "Da bog da imao, pa nema", poznata je izreka, a koja svoju posebnu težinu ima upravo na primjeru nekad zvijezde, velikog Lancea Armstronga...

100posto feljton

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter