Dalmatinac i kemičar na ledu

'Imam sve zube, ali pukom srećom! Centimetar je nedostajao da ostanem bez 5-6... Majka se samo hvata za glavu kad nazovem s traume!'


Dejan Šmehil
18.04.2019.19:00
'Imam sve zube, ali pukom srećom! Centimetar je nedostajao da ostanem bez 5-6... Majka se samo hvata za glavu kad nazovem s traume!'
Privatna arhiva

sažeto

Jakov Slade (28) hokejaš je u novopečenom prvaku Hrvatske, KHL Zagrebu, a dolazi iz sportsko-akademske obitelji


Dejan Šmehil
18.04.2019.19:00

Površni poznavatelji hokeja u Hrvatskoj, a takvi su ipak većina, imali su onaj upitnik iznad glave kad se u svim medijima pojavila vijest kako je tamo neki KHL Zagreb svladao Medveščak u petoj utakmici finala doigravanja i osvojio naslov prvaka.

"Ček', Medveščak nije prvak!?", pitanje je koje se pojavilo i u našoj glavi.

Ali da, Medvjede su ukrotili Veprovi, a među onima koji su iskemijali ovu titulu je i Jakov Slade (28). S tim da je on doslovno iskemijao, budući da je čovjek odnedavno diplomirani inženjer kemije.

Foto Kaligula

"Završio sam diplomski studij kemije na PMF-u, inženjerski smjer. Organsku i analitičku kemiju", priča nam Jakov.

Striček google nam je rekao i da je pisao diplomski rad na temu tamo nekih konjugata. Iako smo voljeli kemiju u srednjoj, ovo je ipak špansko selo za nas. No, onda smo na tren zastali i razmislili. Pa Jakov je diplomirani inženjer kemije i hokejaš. Bomba kombinacija!

"Da, zanimljiva kombinacija", slaže se s nama.

Čestitali smo mu na osvojenom naslovu, a na pitanje je li ga napokon uspio proslaviti, ističe:

Foto Kaligula

"Ma jesmo nešto malo, ali nismo još imali završni klupski party. Dogovorili smo ga iza Uskrsa, nabacit ćemo neki roštilj", kaže Jakov koji je ovih dana bio i na razgovoru za posao u Plivi, ali nažalost, nije ga dobio.

"Nisam dobio, ali i dalje idem na razgovore na sve strane. Valjda će nešto uletjeti..."

Možda je tamo u komisiji sjedio neki navijač Medveščaka... Šalu na stranu, nije činjenica da je kemičar i hokejaš jedina zanimljiva kod ovog sportaša. On je, iako rođeni Zagrepčanin, Dalmatinac od glave do pete. Dalmatinac pa na ledu. Otkud to?

"Da, trebali bi mi nogomet i košarka biti u krvi, ali braća i ja smo išli na te alternativne sportove."

Pa tako doznajemo da je jedan brat vaterpolski vratar, a drugi hokejaški vratar.

Privatna arhiva

"Ja sam na hokej krenuo s 5-6 godina. Otac me kao klinca vodio na seniorske utakmice, prijatelj je trenirao pa sam i ja počeo s njim", prepričava Jakov i pojašnjava:

"Nekakva gornja granica za početi je 10 godina. Najbolje je kraj vrtića, početak osnovne škole. Tako da smo mi koji igramo, svi manje-više 20+ godina u hokeju već. Dobra je stvar u ovom našem amaterskom hokeju što to nije tolika obveza. Imamo malo termina, radi se o jednoj, jednoj i pol dvorani. I ovisimo o slobodnim terminima. Rijetko kad imamo više od dva treninga tjedno, samo u pripremama smo svaki dan na ledu."

Do kad namjerava igrati?

"Ova regionalna slovenska liga u kojoj su tri slovenska, tri hrvatska i dva srpska kluba je dosta zahtjevna. Ima utakmica i u tjednu pa definitivno postoji šansa da ću smanjiti hokej ako dobijem posao", ističe Jakov.

U Jakovu je još jedan nespojiv spoj. Hokej je jedan od najbržih sportova na svijetu, a on obožava sjesti u brod i otisnuti se na pučinu. Uživati i 'furati' onaj "pomalo" đir.

Privatna arhiva

"Dalmatinac u meni. Taj opušteni đir prevlada nekad", objašnjava nam.

Kad smo ga pitali voli li pecati, odmah nas je ispravio.

"Mrzim tu riječ! Ja lovim ribu. S djedom sam često išao loviti i to udicama koje nemaju štap, nego loviš na ruku, na osjećaj. Preko prsta osjetiš trzanje udice", sa žarom nam pojašnjava.

Najveći ulov? I nemoj nam sad tu prodavati neke lovačke priče ha-ha.

"Ovo ljeto sam ulovio gofa od kilogram", iskren je Jakov.

Privatna arhiva

Vratimo se mi na led. U hokeju su tučnjave kao dobar dan.

"Nisam se nikad potukao do krvi, ali bilo je tučnjava. No, neka se mlađi sad bave s tim, ja sam prestar", šali se malo hokejaš Zagreba.

Nedostaje li koji zub? Hokejaši se vole hvaliti time gotovo jednako kao trofejima.

"Imam sve zube, ali čistom srećom! Prije dvije sezone dobio sam palicom po ustima, šest šavova, a da je bilo samo centimetar ispod, ode van jedno 3-6 zuba! Dobije se i pak u glavu na treningu, ali navikao sam."

Jakov je kao dijete od 11-12 godina živio u SAD-u. Majka je znanstvenica, bavi se molekularnom biologijom. I zapravo je ovo sportsko-akademska obitelj. Otac je završio veterinu, majka ima cijenjeno zanimanje, Jakov je isto 'njuška' u pogledu obrazovanja, brat-vaterpolist završava ekonomiju, a o sportskom usmjerenju Jakova i braće smo već pisali.

Privatna arhiva

"Išao sam u SAD-u na utakmice NY Islandersa, tada su dva zmaja igrala za njih – Jašin i Peca", prisjeća se Jakov.

A što je majka rekla kad si odabrao hokej, je li se hvatala za glavu?

"Nije, ali se zato sad hvata kad nazovem i kažem da sam na traumatologiji. Proklinje što ne nosim mrežicu, a to nose igrači do 18 godina. Nakon toga se nosi vizir", otkriva Jakov.

Nasljednik bi trebao biti mlađi brat, pa eto još briga za majku.

"Ima 12 godina, počeo je kao igrač, ali završio na golu. Stvarno je dobar, jako to voli i pronašao se u tome. I bit će bolji od mene. Nisam ja nekakav igrač, ali izdržao sam do seniora. I to je zapravo priča o hokeju na ovoj razini – ne igraju najbolji nego oni čiji su volja, želja i živci bili najveći", tvrdi naš sugovornik.

Privatna arhiva

Je li ovaj naslov početak dominacije Veprova u Hrvatskoj?

"Mi se nadamo da jest, ali realno, između nas, Medveščaka i Mladosti, svatko može dobiti svakoga. I svatko je dobivao svakoga u netom završenoj sezoni. Tako da će nijanse odlučivati i dogodine", kaže Jakov koji ostaje dio KHL Zagreb.

Privatna arhiva

"Ne ide se previše iz kluba u klub. Tu smo, igramo za svoj gušt, bez ugovora. Dobro druženje, dobra klapa i to je to", kaže on.

Malo smo ga uhvatili u kolo s brzopoteznim pitanjima za kraj.

Zima ili ljeto?

"Ljeto."

More ili snijeg?
"More, ali jako volim i skijanje."

Privatna arhiva

Riba ili meso?

"Volim ribu, ali meso je meso."

Fritule ili šnenokle?

"Uuuuuu, zeznuto! Fritule jedem daleko češće, ali kad naletim na šnenokle... Ajmo reći da je egal tu!"

Hokej ili kemija? Zastao je na trenutak pa priznao:

"Hokej."

100posto sport izdvojeno

hokej na ledu

Jakov Slade

KHL Zagreb

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter