Jedan od najmlađih hrvatskih trenera

Postao je trener s 19 godina: 'Napustio sam Dinamo i prihvatio izazov voditi drugoligaša'


Slaven Knežević
04.10.2017.08:15
Postao je trener s 19 godina: 'Napustio sam Dinamo i prihvatio izazov voditi drugoligaša'
Ivan Prelec / Facebook

sažeto

Ivan Prelec ima 30 godina, a iza sebe ima već 11 godina trenerskog staža. Nogometni put odveo ga je preko mlađih kategorija Dinama do klupe seniorske ekipe u Gorici


Slaven Knežević
04.10.2017.08:15

Ivan Prelec jedan je od najmlađih hrvatskih trenera, a iako ima tek 30 godina, iza sebe ima 11 godina trenerskog staža. To ga je iskustvo dovelo do klupe jednog od najorganiziranijih drugoligaša u državi HNK Gorice. Perspektivnu nogometnu karijeru Prelec je prekinuo već s 19 godina. U reprezentaciji je igrao sa Strinićem, Sharbinijem i Josipom Tadićem, a u Dinamovoj školi družio se s Modrićem, Ćorlukom, Kelavom, Badeljem, no ozljeda ga je udaljila s terena.

"Prošao sam cijelu Dinamovu školu, bio sam kapetan svoje generacije, igrao za U15, U16 i U17 reprezentacije Hrvatske. S 19 godina sam donio odluku o prekidu karijere. Bio sam talentiran i govorili su da imam potencijala, no do 19 godine sam imao već četiri teške operacije na nogama pa sam procijenio da neću moći sa svojim zdravstvenim kartonom graditi neku ozbiljniju nogometnu karijeru", rekao nam je mladi trener Gorice pa nastavio:

"U tom sam trenutku donio odluku da je možda bolji i ispravniji put za mene graditi trenersku karijeru. Obožavao sam nogomet i želio sam ostati u njemu. Krenuo sam raditi, igrati treću ligu u Radniku, upisao višu školu na kineziološkom fakultetu i usmjerio kondiciju, pri nogometnoj akademiji krenuo sam završavati nogometne licence i trenirao djecu u Radniku. Tako da sam već tada odlučio da ću biti trener i raditi ono što volim. I dalje sam igrao nogomet u nižim ligama, ali radio sam dosta toga pa mi nije bilo prioritet razvijati igračku karijeru, već sam se razvijao kao trener i kao osoba kroz razne edukacije."

Ivan Prelec / Facebook

Danas ima skoro više trenerskog nego igračkog staža.

"Haha, još malo pa će tako i biti. Ovo mi je 11 godina kako radim kao trener, tako da sam mlad po godinama života, ali što se tiče trenerskog posla nisam toliko mlad i neiskusan. Većinom sam radio s mlađim dobnim kategorijama kroz svoj trenerski staž. Izuzetak je bilo 3-4 mjeseca kada sam bio asistent treneru u juniorima Gorice. U Dinamu sam isto radio s mladima. U početku sa Zagićima i Limačima, kasnije s pionirima, a zadnje tri i pol sezone s kadetima."

Iz Dinama je neočekivano otišao u Goricu. Kako je do toga došlo?

"Možda je ljudima to malo apstraktno i teško za shvatiti, no gledao sam što mene može kao trenera nadograditi i što mi može biti izazov koji će mi omogućiti možda malo i ubrzan rast kao trenera. Još na ljeto sam prvi put bio u pregovorima s Goricom kada je Gorica htjela da Dean Klafurić i ja zajedno preuzmemo seniorsku ekipu, ali tada nije bilo dobro i pogodno vrijeme da odem iz Dinama. Odlučio sam tada da to neću napraviti, ali sada se dosta neočekivano otvorila ta situacija. Ponudili su mi da preuzmem Goricu, ovaj puta samostalno. Odlučio sam se za nakon dosta dugih razgovora s ljudima koji vode klub. Pokazali su jako veliki interes. Ono što je mene zanimalo jest dugoročna vizija kluba. Što i kako žele? U kojem će se smjeru klub razvijati? Pričali smo o jednom dugoročnom projektu. To me je privuklo. Ukazala mi se prilika da unutar jednog organiziranog, dobro posloženog kluba, kluba koji ima dugoročnu viziju, preuzmem seniorsku ekipu i da napravim te prve korake u seniorskom nogometu", kaže Prelec pa dodaje:

"Odluku mi je olakšala činjenica da sam ekipu preuzimao od svojeg kolege, jako dobrog prijatelja i nogometnog istomišljenika Deana Klafurića. Znao sam da je dobro posložio priču, da je napravio odličnu selekciju vezano za igračke i karakterne kvalitete igrača i znao sam u kakvu sredinu i svlačionicu dolazim, te kakav je igrački kadar. Znao sam da me privlači nogometna priča koju su oni gradili s Deanom Klafurićem i s te strane sam procijenio da je to dobra prilika za mene da napravim iskorak u seniorski nogomet."

Jesu li u klubu pred Vas postavili neke ciljeve? Je li ulazak u 1. HNL imperativ?

"Nema nikakvih imperativa. Cilj je afirmirati mlade domaće igrače. Postignuta je kohezija između iskusnih starijih igrača i mladih igrača. Osim afirmacije, cilj je i stabilizacija rada. B momčad mora raditi po istom principu kao što radi i A momčad, u školi nogometa napravit će se određene promjene, nadogradnje, što dovođenjem stručnih kadrova, što određenim zaokretom u radu i viziji škole nogometa. Klub je jednostavno postavio priču tako da se sad žele postaviti temelji za sljedećih pet i više godina. Mislim da je to nešto što je ispravno u hrvatskom nogometu. Gorica je jedan od organiziranijih, ako ne i najorganiziraniji klub. U drugoj ligi sigurno, a vjerujem i u prvoj. Nema nikakvih imperativa, a naravno da je klub dovoljno stabilan da ako mi rezultatski dođemo do toga da se u finišu sezone borimo za prvo mjesto da će klub tada to podržati i biti spreman za taj korak ako ga mi uspijemo ostvariti", kaže Prelec pa nastavlja:

"Sad smo drugi, ali ono što je bitno za naglasiti da je druga liga stvarno izjednačena i mala je razlika unutar 4-5 pozicija. Dvije pobjede ili dva poraza momčad mogu lansirati u vrh ili prema dnu. Tu će biti još svega. Još je jako puno utakmica pred nama. Pričati o tome što će i kako će biti je pomalo nepotrebno. Fokusiramo se isključivo na iduću utakmicu i u svakoj utakmici želimo napraviti iskorak da budemo bolji nego u prošloj utakmici. Vidjet ćemo gdje će nas to dovesti."

Ivan Prelec / Facebook

Od kojeg ste trenera najviše naučili?

"Trag su kod mene ostavili brojni treneri koji su me trenirali. Prošao sam Dinamovu školu gdje sam radio s brojnim dobrim trenerima. Možda je najdublji trag na mene kao trenera i kao mladu osobu i mladog sportaša ostavio svojevremeno Davor Pavlov koji mi je bio trener u Dinamu i trener s kojim sam kasnije individualno radio. Mogu reći da sam od njega puno naučio i kao trener i kao osoba. Naravno tu je i Dean Klafurić. Nismo baš usko surađivali i radili zajedno koliko smo zapravo kroz razgovore, promišljanja, diskusije, pa čak i svađe produbljivali svoje poglede na nogomet. Imamo sličnu viziju kako bi htjeli da nam momčad igra, trenira i izgleda i tu smo se međusobno nadograđivali. On je definitivno imao utjecaja na mene kao trenera. Kao što sam rekao, trenirali su me brojni treneri, a ja sam to doživljavao kao jedan švedski stol pa sam od svakoga uzeo ponešto, odnosno ono što sam smatrao dobrim. Mislim da gradim jedan svoj trenerski stil i da se unutar toga nadograđujem s iskustvima drugih trenera."

Jeste li u Gorici imali problema s uspostavljanjem autoriteta s obzirom na to da ste vrlo mladi, čak i mlađi od nekih svojih igrača?

"Ono što je za mene olakotna okolnost je to da je klub stao iza mene i da je trener koji je do sad vodio momčad Dean Klafurić od početka stao iza mene, odnosno da je igračima kad je odlazio približio to tko sam, što sam i kako radim. Živim ovdje u Gorici i bio sam u tom klubu tako da me većina tih igrača i poznaje. U tom dijelu nije bilo nekih problema i taj prelazak nije bio nešto posebno stresan jer su to izuzetno karakterni igrači koji su bili jako zadovoljni načinom na koji se radilo kod Deana Klafurića. Njima je bilo u interesu da dođe trener koji će moć nastaviti raditi na takav način tako da su bili i zadovoljni što sam to bio ja. Od prvog trena su svi bili vrlo profesionalni i nisam primijetio da itko ima bilo kakav problem s tim što su neki stari kao ja, neki malo mlađi, a neki čak i stariji. Svi su me sjajno prihvatili. Osjetilo se da nemaju problema s mojim godinama već su me prihvatili na temelju toga što radim na terenu."

Gorica je prvi korak u seniorskoj karijeri. Koji su Vaši ciljevi?

"Od prvog dana kada sam krenuo raditi sam si postavio neke dugoročne ciljeve. Volio bih doći do top razine. Imam napredak. Išao sam s mlađih kategorija na starije i ponosan sam na to što sam prošao gotovo sve selekcije, pa sam čak i u jednom periodu radio i s curama na što sam isto tako posebno ponosan. Evo sad sam dobio priliku sa seniorima tako da cijelo vrijeme napredujem. Mislim da je to dobar, kvalitetan i ispravan put. Volio bih nastaviti tim putem. Vidjet ćemo gdje će me to odvesti."

Ivan Prelec / Facebook

Dojam je da je djevojke čak i teže voditi od dječaka. Kakva su Vaša iskustva iz ženskog nogometa?

"I jedni i drugi igraju nogomet. S tog nogometnog aspekta je to zapravo isto. Međutim, razlika je u psihološkom pristupu. Cure su naravno puno osjećajnije i treba voditi računa o tome na koji način ćeš u kojem trenutku pristupiti s kritikom ili uputom. Cure su dosta senzibilnije. Kod dječaka je to lakše. Kod njih možeš ići i čvršće i agresivnije i neće se dogoditi da ćeš ih time destabilizirati, dok je kod cura to moguće. S druge strane, ono što moje iskustvo govori, pogotovo u mlađim dobnim kategorijama, cure su puno fokusiranije na sve što rade i lakše i brže sve upijaju od dječaka. Sve ima svoje prednosti i nedostatke, ako ćemo tako rezonirati, ali svakako je drugačiji pristup u radu."

Može li se kao trener uspjeti u Hrvatskoj?

"Naravno da može, no činjenica je da nije lako zato što stvarno treneri teško dobivaju kontinuitet. Ono što se najčešće mijenja kad nešto ne ide po planu u klubu to je trener. Uglavnom se traže neka instant rješenja. Sve se svodi na to imaš li rezultat u ciklusu od dvije, tri do pet utakmica. Rijetko koji trener dobije kontinuitet, a bez toga se teško može procijeniti kvaliteta rada svakog trenera. I oni treneri koji dobivaju otkaze i oni koji postignu rezultat u tako kratkom vremenu nemaju najbolje pokazatelje kvalitete trenerskog rada. U tom dijelu je teško u Hrvatskoj, ali može se. To pokazuju treneri poput Kopića koji se isto probijao preko treće i druge lige i išao postepeno. Sada je nekoliko sezona u Slaven Belupu i radi dobar posao. Može se, on je pokazatelj", kaže Prelec pa dodaje:

"Vani su stvari malo drugačije. No, i to je bio jedan od detalja koji me privukao u Goricu jer sam s ljudima iz kluba pričao o dugoročnom projektu, a nismo pričali o instant rješenju za dva ili tri kola. Mislim da je Gorica jedan od klubova koji se okreće takvom načinu razmišljanja koji je vani normalan. Vjerujem da će se prije ili kasnije ta svijest mijenjati i da će oni koji vode klubove vidjeti da je to pravi put", zaključio je mladi stručnjak.

Foto: Sportnews / Djuka

nogomet

trener

HNK Gorica

Ivan Prelec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter