Ne spava poput nas

Ima poseban režim: Cristianu Ronaldu stručnjak određuje kad će i u kojem položaju spavati


Slaven Knežević
16.10.2017.16:45
Ima poseban režim: Cristianu Ronaldu stručnjak određuje kad će i u kojem položaju spavati
Getty Images

sažeto

Nick Littlehales je svjetski poznati stručnjak za spavanje, a među njegovim klijentima je i najbolji nogometaš na svijetu Cristiano Ronaldo


Slaven Knežević
16.10.2017.16:45

Cristiano Ronaldo jedan je od brojnih sportaša koji su angažirali tim stručnjaka koji im pomaže da budu najbolji što mogu biti. Nick Littlehales svjetski je poznati stručnjak za spavanje, a upravo njegove usluge plaća slavni Portugalac.

"Svi znaju da Ronalda sve zanima i da mora znati sve o svemu. Jednom prilikom me Carlo Ancelotti pozvao na trening Real Madrida i dok sam pričao sa stručnim stožerom do nas je došao Ronaldo. Ispitivao nas je o čemu pričamo i jako se zainteresirao. Uvijek ulaže u sebe. Njega ne zanimaju popularne dijete i ne pada mu na pamet kopirati druge. Jedino ga zanima može li to njemu pomoći", rekao je Littlehales.

Littlehales već 20 godina savjetuje svoje klijente kako spavati. Tvrdi kako san od osam sati stvara neprirodan ritam organizma, te da to znači da će čovjek koji tako spava biti najmanje produktivan između 13 i 15 sati, a to je vrijeme kada sportaši moraju biti u punoj snazi. Umjesto toga, savjetuje spavanje pet puta na dan po 90 minuta s tim da se 90 minuta prije odlaska na odmor moraju potpuno isključiti iz društvenih događanja. Ne smiju biti na mobitelima, gledati televiziju i raditi slične stvari koje odvraćaju pažnju od odmora.

Osim toga, Ronaldo i ostali Littlehalesovi klijenti moraju spavati u fetalnom položaju i to na svježe opranoj posteljini i u čistom rublju. Među njegovim klijentima je i biciklistički par Laura i Jason Kenny.

"S parovima je drugačije. Oni nisu stvoreni za spavanje u istom krevetu. Nekada davno je muškarac spavao pod jednim, a žena pod drugim drvetom. Ako već morate spavati zajedno, uzmite najveći mogući madrac", rekao je Littlehales pa ispričao kako je pomogao jednoj ragbijaškoj ligi:

"Bili su pod velikim stresom, a to je dovelo do toga da su ovisni o suplementima, kofeinu i alkoholu. Jedino što im je zapravo trebalo za borbu protiv stresa je da nauče kako spavati", otkrio je Littlehales.

nogomet

Cristiano Ronaldo

spavanje

Nick Littlehales

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter