Novi 'Šuker' u Osijeku

Ima nešto zajedničko s legendom: 'Ne bih se žalio da napravim karijeru kao Davor, sanjam Arsenal, ali najprije želim s Osijekom osvojiti Kup i izboriti Europu!'


Slaven Knežević
15.04.2019.08:00
Ima nešto zajedničko s legendom: 'Ne bih se žalio da napravim karijeru kao Davor, sanjam Arsenal, ali najprije želim s Osijekom osvojiti Kup i izboriti Europu!'
NK Osijek

sažeto

Boško Šutalo otkrio nam je tko mu je uzor i kakvi su uvjeti u Osijeku, te kakve planove ima za nastavak karijere


Slaven Knežević
15.04.2019.08:00

Boško Šutalo je još jedan od onih koji su zalog za budućnost. Mladi branič Osijeka karijeru je počeo u rodnom Metkoviću, a onda je preko RNK Splita stigao u Gradski vrt gdje je najprije igrao za juniorsku ekipu da bi sada, s 19 godina zaigrao za prvi sastav. Osim što je već prošao selekcije Vatrenih, Boško je rođen 1. siječnja, istoga dana kao i Davor Šuker koji je najveći Osijekov eksponat u povijesti. Sa Šutalom smo popričali o njegovoj karijeri. Iako je mlad, vrlo je zreo u razgovoru.

Boško Šutalo

"Krenuo sam u Neretvi iz Metkovića s pet godina i tamo sam ostao do 2015. godine kada je stigao poziv RNK Splita. Split je tada još imao sjajne uvjete i bio prvoligaš. U Splitu sam išao u školu i igrao za kadete, a onda kada se klub, da tako kažem, raspao 2017. godine došao je poziv Osijeka. Imao sam još nekih ponuda, ali odlučio sam se za Osijek jer mi se svidio projekt kluba i njihovo razmišljanje. Krenuo sam u juniorima i evo, nakon godinu i pol, sam u seniorima."

Osijek Vam očito odgovara. Kakvo je stanje u klubu?

"Dosta dobro. Imamo stvarno dobre uvjete za rad, a kada sam došao smo dosta išli na razvojne turnire i pripreme. Klub je prvoligaš i stvarno ima sjajnu politiku za razvoj mladih. Napravljena je i B momčad, baš godinu prije nego što sam došao. B momčad igra u 2. HNL i to je sjajno za prvu ekipu. Vidite da je u zadnjih par utakmica trener koristio i dosta igrača baš iz te B momčadi."

NK Osijek

Koliko je različit seniorski od juniorskog nogometa koji ste do nedavno igrali?

"Naravno da je to drugi nogomet. Juniorski nogomet je sporiji i manjeg je intenziteta. Manje se i trči. U seniorskom nogometu je dosta trčanja, intenzivnije je, treba brže razmišljati, ma sve je naprednije."

Metković je oduvijek bio plodno tlo za mlade talente. I danas ima dosta talenata iz tog kraja, a najsvježiji primjer je i novi reprezentativac Bruno Petković koji igra u Dinamu.

"Petković je u Dinamu, dosta toga dobroga se piše o njemu, dobro igra i došao je do reprezentacije. Ja ovdje u Osijeku pomalo gradim svoju priču i nadam se da ću i ja proslaviti Metković. Nadam se najboljem."

Rođeni ste na isti dan kao Davor Šuker. Je li i to neki znak?

"Hahaha, i ja sam nedavno saznao taj podatak, a to je li to neki znak, vrijeme će pokazati. Nadam se da ću i ja imati tako veliku karijeru kao i on."

Boško Šutalo

Šuker Vam ipak vjerojatno nije uzor s obzirom na to da je igrao u napadu, a Vi ste branič.

"Ne, nije Šuker. Uzor mi je Sergio Ramos iz Real Madrida. On je pravi profesionalac koji je godinama na visokom nivou i ozbiljno shvaća svoj posao. Baš ga je užitak gledati. No, Real mi nije najdraži klub. To je Arsenal i volio bih jednoga dana završiti u Engleskoj. To je neki san."

Jesu li već stigle neke ponude za nastavak karijere?

"Nitko me nije službeno kontaktirao, ali čujem neke priče da se nudi dosta klubova iz Hrvatske, iz HNL-a, ali ne bih o tome. Volio bih jednoga dana igrati u nekom klubu iz lige petice."

Borba za Europu je žestoka ove sezone. Do kraja je još malo. Osijek je treći, ali neće biti lako.

"Ostalo je još osam kola do kraja, a imamo i polufinale Kupa protiv Dinama na Maksimiru. Dolaskom trenera Skendera napravili smo stvarno dobar rezultat. U zadnje tri utakmice osvojili smo sedam bodova, dobro radimo i maksimalno se trudimo ispuniti sve trenerove zahtjeve. Cilj nam je osvojiti što više bodova i izboriti Europu", kaže Šutalo pa dodaje:

"Što se polufinala Kupa tiče, bit će teško protiv Dinama na Maksimiru. Posebno protiv ovog europskog Dinama koji je ove sezone napravio stvarno izvrstan posao. No, nećemo se ni mi predati. Želimo u finale."

NK Osijek

Odlazak Zekića je bio pogodak?

"Tako je to u nogometu. Trener prvi nastrada. Trener Zekić stvarno ovdje nije ništa kriv. On je u Osijeku napravio odličan posao i oborio sve moguće klupske rekorde. Posebno se pamti ona pobjeda protiv PSV-a, no na kraju dođe nekako do zasićenja. Upali smo u crnu rupu i moralo se naći neko novo rješenje. Klub ga je pronašao u novom treneru i za sada je dobro ispalo."

Protiv koga Vam je u dosadašnjoj karijeri bilo najteže igrati?

"Sigurno da je najteža utakmica bila protiv Dinama u Maksimiru kada smo izgubili 3-0, a najbolji igrač protiv kojeg sam igrao je možda Lovro Majer. Stvarno je bio dobar u toj utakmici. Dosta ga je teško zaustaviti. On je veliki talent i treba biti maksimalno fokusiran da ga se zaustavi. No, ništa nije nemoguće."

Za kraj, član ste i reprezentacije do 19 godina. Kakav je osjećaj igrati za Hrvatsku?

"Bio sam s U-19 sada na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje, nažalost, nismo izborili, ali što je, tu je. Stvarno je poseban osjećaj igrati za Hrvatsku i to svakom igraču mora biti iznad svega. To nam je i izbornik uvijek ponavljao. Imamo dobru ekipu, dečki su super i atmosfera je bila dobra. Drago mi je što sam bio dio te reprezentacije. Šteta zbog tog Eura. Moramo se boriti i dalje raditi i doći će i rezultati", zaključio je Šutalo.

nogomet

HNL

100posto sport izdvojeno

NK Osijek

Davor Šuker

Boško Šutalo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter