FOTO: Vrlo neobičan navijač

Ima 15 godina, nije propustio nijednu domaću utakmicu od 2006., može podići nogometaša, a Niki Kovaču je donio sreću u finalu Kupa!


Dejan Šmehil
08.03.2019.11:00
Ima 15 godina, nije propustio nijednu domaću utakmicu od 2006., može podići nogometaša, a Niki Kovaču je donio sreću u finalu Kupa!
Getty

sažeto

Eintracht iz Frankfurta ima živu maskotu, surog orla po imenu Attila, koji je prava zvijezda u Bundesligi, a čak zna kad njegova momčad gubi ili pobjeđuje!


Dejan Šmehil
08.03.2019.11:00

Niko Kovač prošle je sezone radio čuda s Eintrachtom iz Frankfurta, ali nismo ni znali da je uza se imao moćan talisman. Ime mu je Attila, uskoro će navršiti 15 godina i još tamo od 2006. je na svakoj domaćoj utakmici ovog njemačkog kluba.

Ne, ipak nije riječ o nekom zaluđenom klincu nego o - orlu! Službenoj maskoti Eintrachta, jednoj od samo dvije žive maskote u Njemačkoj. Druga obitava u Kölnu, hoda na četiri noge, po "zanimanju" je koza i odaziva se na ime Hennes.

Getty

Koliko je Attila bitan za momčad kao nekakav srećonoša govori i činjenica da su ga prošle sezone vodili sa sobom na finale nacionalnog Kupa u Berlin. Podsjetimo, Niko Kovač i njegovi puleni tamo su svladali moćni Bayern i uzeli pokal. O njemu na utakmicama brine profesionalni sokolar Norbert Lawitschka.

"Kad ja ne mogu na utakmicu, zamijeni me moja kćer Andrea. A i godine me lagano već stišću... Attila? Suri orao može živjeti do 40 godina tako da je pred njim još puno utakmica", ističe Lawitschka.

Eintrachtova maskota iznimno je popularna, već je bila i na crvenom tepihu, u emisiji ZDF-a, redovito ga Lawitchska iznajmljuje kao atrakciju za rođendane, vjenčanja... Jedino se u jesen i zimu Attila malo više posveti svom "hobiju" – lovu. A njegov trener ističe da ima pandže kojima može podići 80 kilograma! Znači, jednog prosječnog nogometaša bez problema digne.

Getty

Kad je na utakmici, smješten je iza gola odakle već godinama prati "svoju" momčad. No, začudili biste se – Attila zna što se događa na terenu!

"On zna kad Eintracht zabije ili pobijedi. Ne, naravno, vlastitom percepcijom nego osjeti jesam li ja sretan ili uznemiren. Ako Eintracht igra loše, prenesem tu moju nervozu i na njega pa i on postane nervozan", otkriva Lawitschka.

Getty

Ima Attila i omiljenog igrača. Točnije, obožava kad ga vratari poglade svojim rukavicama.

"Ima i igrača koji ga se boje, a on ima posebno dobar odnos s trenerom Hütterom", zaključuje njegov trener.

nogomet

Njemačka

Niko Kovač

Bundesliga

Eintracht Frankfurt

orao

Attila

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter