DAVIS CUP U OSIJEKU

Hrvatski tenisači protiv Kanade? Malo sutra! Protivnici Čiliću, Ćoriću i društvu bit će Srbi, Česi i ruski Židov


Toni Horvat
01.02.2018.21:00
Hrvatski tenisači protiv Kanade? Malo sutra! Protivnici Čiliću, Ćoriću i društvu bit će Srbi, Česi i ruski Židov
Vlado Kos / CROPIX

sažeto

Roditelji svih kanadskih reprezentativaca u Osijeku imigrirali su u Kanadu ili dok su im djeca bila sasvim mala ili neposredno prije njihova rođenja


Toni Horvat
01.02.2018.21:00

Hrvaska Davis Cup reprezentacija od petka do nedjelje borit će se u Osijeku za plasman u četvrtfinale Svjetske skupine, odnosno izbjegavanje kvalifikacija za ostanak u njoj.

Našim tenisačima ovo će biti prvi okršaj u Davis Cupu protiv Kanade, koja je solidna reprezentacija i stalna članica Svjetske skupine od 2011. godine, ali od tada je 1. kolo prošla samo dva puta. Najveći uspjeh ostvarila je 2013. plasmanom u polufinale, gdje ju je zaustavila Srbija.

Pogledamo li samo sastav Kanade, ne bismo tek tako zaključili da se radi o Kanadi, svi članovi njihove Davis Cup reprezentacije u Osijeku imaju slavenska prezimena. Što zapravo ni ne čudi. Ako ćemo generalizirati, mladi Kanađani prvenstveno idu na hokej, u posljednjih 15-ak godina sve više i na košarku, pogotovo oni tamnoputi, a za došljake su ostali sportovi.

Njihov prvi reket u Osijek bit će 18-godišnji Denis Shapovalov, čije prezime otkriva rusko podrijetlo. Zaista, Denisov otac je Rus, a majka Izraelka. Rođen je u Tel Avivu, ali obitelj se odselila u Kanadu prije nego što je proslavila njegov prvi rođendan. Brat mu također nosi rusko ime (Jevgenij), a Denis uz kanadsko ima i izraelsko, ali ne i rusko državljanstvo. Da njegova multinacionalnost bude potpuna, prebivalište je prijavio na Bahamima.

Reuters

Ulogu drugog igrača ima Peter Polansky. On je češkog podrijetla, iako je rođen u Kanadi, točnije u Thornhillu, koji je poznat kao teniski gradić jer je tamo počeo i najbolji kanadski tenisač Miloš Raonić, kao i bivši kanadski juniorski prvak Pavel Krainik.

Reuters

Vasel Pospišil također je podrijetlom iz ondašnje Čehoslovačke, iz koje su mu roditelji 1988. u bijegu iz komunističkog režima emigrirali u Austriju i tamo štedjeli za odlazak u Kanadu. Vasel je tamo rođen 1990., a baš kao i Šapovalov, ima prebivalište na Bahamima.

Reuters

Daniel Nestor ima već 45 godina, jedan je od najboljih igrača parova u povijesti, i još igra. Njegovo pravo ime je Danijel Nesterović, rođen je 1972. u Beogradu, a kad je imao četiri godine, obitelj je emigrirala u Kanadu.

Reuters

Za kraj nam ostaje Frank Dancevic, koji je i igrač i izbornik (kapetan) Davis Cup reprezentacije. On je rođen u Kanadi, ali otac John podrijetlom je iz Srbije, iz Apatina. Frank itekako održava kontakte s očevom domovinom, štoviše, baš je u Apatinu oženio srpsku manekenku Nikolinu Bojić.

Reuters

A najpoznatijeg kanadskog tenisača još nismo ni "obradili" jer nije došao u Osijek. Miloš Raonic, trenutačno osmi na ATP ljestvici, također je Srbin, iako je rođen u Podgorici dok se još zvala Titograd. Kao i Nestor, s obitelji se odselio u Kanadu kao četverogodišnjak.

Hrvatska - Kanada? Na papiru, da. Idemo li brojiti krvna zrnca naši će tenisači za protivnike imati Srbe, Čehe i ruskog Židova.

Osijek

Kanada

Davis cup

Denis Shapovalov

Peter Polansky

Vasel Pospišil

Frank Dancevic

Daniel Nestor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter