Ovakve mašine za pogotke nema u zemlji

Hrvatski niželigaš trpa kao Manchester City: Za golgetersku eksploziju zaslužan je slavni napadački dvojac Vatrenih!


Dejan Šmehil
05.06.2019.19:00
Hrvatski niželigaš trpa kao Manchester City: Za golgetersku eksploziju zaslužan je slavni napadački dvojac Vatrenih!
Facebook/NK Grobničan

sažeto

Trener NK Grobničana Dušan Gruevski voli napadački nogomet, a ideal mu je Bayern s Heynckesom te Hrvatima Olićem i Mandžom


Dejan Šmehil
05.06.2019.19:00

Drugu godinu zaredom, NK Grobničan osvojio je naslov u 4. HNL Zapad. Drugu godinu zaredom, momčad koja dolazi iz šireg riječkog prstena (da budemo precizniji, smještena je u mjestu Čavle) postigla je više od 100 pogodaka u sezoni!

Nisu Manchester City, ali i oni trpaju protivničke mreže nemilice. A kako 100 pogodaka nije lako postići ni u pionirskim kategorijama, i to dvije sezone zaredom, odlučili smo popričati s jednim od tvoraca ovih uspjeha, trenerom Dušanom Gruevskim.

Treneru, čestitamo na novom naslovu prvaka. Drugom zaredom.

"Praktički, skoro smo ga osvojili na identičan način kao i prošle sezone. S tim da smo u ovoj bili još uvjerljiviji, lani nas je pratio Orijent", ističe trener Grobničana koji je prvog pratitelja ostavio na -21.

Facebook/NK Grobničan

"Da, bila je velika bodovna razlika", kaže Gruevski, a na potpitanje jesu li oni toliko dobri ili su drugi loši, odgovara:

"Ne bih rekao da su ostali klubovi slabiji, ove godine su se Pazinka i Rudar vratili iz treće lige. Mnoge momčadi se pojačale, mislim da je kod nas jednostavno riječ o kontinuitetu rada, odličnoj ravnoteži iskustva i mladosti. Nije to nešto što se dogodilo preko noći, tri sezone već stvaramo i sad ubiremo plodove. Prošle sezone smo eksplodirali, ove se samo nastavilo."

A po njemu je ključna stvar...

"Omladinski pogon daje igrače, mali dio nogometaša u našoj momčadi dolazi sa strane. A za to velike zasluge idu upravi kluba koja se odlučila na taj hrabar potez i dala šansu mladim domaćim dečkima", ustvrdio je ovaj strateg.

Prošle sezone ste slavili u kamionu, kako je ove godine prošla fešta?

Facebook/NK Grobničan

"Ove godine nije bilo kamiona ha-ha. Fešta je bila na samom igralištu, ali kako je dosta ranije osiguran naslov, nije to sad bila fešta nad feštama..."

No, Gruevski odmah dodaje:

"No, daleko od toga da je naslov na početku sezone bio očekivan! Na ljeto smo ostali bez 5-6 igrača, nekih iskusnijih poput Čavala, Sharbinija... Ponovo smo izvukli igrače iz omladinskog, nije bilo za očekivati da ćemo ponoviti lanjski uspjeh, ali dogodila se opet kemija. Mladi su stasali uz ove starije, Pilčića i ostale. Donijeli su novu svježinu."

Vi na kraju lani niste išli u viši rang unatoč naslovu, ostali ste u 4. HNL. Razlog?

"Razlog je bio financijske prirode, a dijelom i zbog toga da mladi igrači dobiju još jednu sezonu u četvrtoj ligi. Da odrastu i sazriju. Sad idemo u viši rang, došlo je vrijeme za to. Imamo mlade, dobre, potentne igrače za tu ligu."

Facebook/NK Grobničan

I kakve su ambicije u višem rangu?

"Ma ja vodim krasne momke koji su željni pobjede u svakoj utakmici. Svjesni smo da će tamo nositelji kvalitete biti Opatija, Krk, Novigrad, Jadran Poreč... No smatram da imamo kvalitetu za nositi se s njima. U svakom slučaju, nećemo biti prolaznici."

Lani je jedan igrač iz vašeg kluba rekao da je vaš naslov prvaka bolji gušt nego osvajanje Lige prvaka? Kako ste doživjeli sad već drugi u nizu?

"Svaki naslov nosi svoje! Opet je i ovaj specifičan jer se dosta toga dogodilo kroz sezonu. Promovirali smo mlade, a nije bilo jednostavno opet sve to skupa složiti. Iz našeg pogona izvlačimo unutarnje rezerve i izvrsno to funkcionira."

Nego, dajte nam recite, koja je tajna efikasnosti NK Grobničana? Drugu sezonu zaredom više od 100 pogodaka u sezoni!

Facebook/NK Grobničan

"Nije to mala stvar, ali imamo stvarno izvrsne napadače. Pilčić je bio prvoligaški igrač, a sad je u dvije sezone postigao 80 golova, Prtenjača ga prati sa 40 golova. Pilčić se skrasio tu, počeo igrati iz gušta. I jednostavno uživa. Uz adekvatan trening može igrati ozbiljan nogomet u većoj ligi bez problema. Tu je Prtenjača, dolaze polako Matković i Grgić... A što se efikasnosti tiče, volimo napadački nogomet!"

Tko vam je uzor za takav napadački nogomet? Mourinho sigurno nije...

"Ha-ha. Od svakoga nešto gledate i uzimate. Kao što sam rekao, volim napadački nogomet, a najviše sam toga upijao i uzimao od Bayerna dok ga je vodio Heynckes. Bayern s Olićem i Mandžukićem. Takav okomit nogomet je moj ideal."

Bila su u Grobničanu i braća Sharbini, ali više ih nema u svlačionici novopečenog trećeligaša.

Facebook/NK Grobničan

"Sad je tu Pilčić, Linić je također s nama, ne znam hoće li nastaviti i iduće sezone. Ovi koji su prestali dali su obol u odrastanju ostalih", ističe Gruevski.

A kako stvari stoje, nema zime za NK Grobničan.

"Imamo praktički sve uzraste, sve tamo od predškolske djece. Blizu 200-tinjak klinaca trenira u omladinskom pogonu, a s njima radi 9-10 trenera. I sve super funkcionira! Mlađe kategorije su u vrhu svojih liga, osvajaju odličja na turnirima. Pa i ja imam u momčadi dva kadeta koja standardno igraju!", zaključuje trener NK Grobničana.

nogomet

Rijeka

100posto sport izdvojeno

golovi

NK Grobničan

Dušan Gruevski

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter