UEFA mijenja Ligu prvaka i Europsku ligu

Hrvatska dobro prošla: Osvajač HNL-a ne može na najjače europske klubove, a ima i dvostruku šansu za Europu


Slaven Knežević
27.02.2018.15:40
Hrvatska dobro prošla: Osvajač HNL-a ne može na najjače europske klubove, a ima i dvostruku šansu za Europu
Getty Images

sažeto

UEFA je objavila promjene u Ligi prvaka i Europskoj ligi, a čini se kako je Hrvatska odlično prošla u novom formatu europskih natjecanja


Slaven Knežević
27.02.2018.15:40

Krovna europska nogometna organizacija UEFA objavila je promjene koje od iduće sezone stupaju na snagu u najelitnijem klupskom natjecanju, Ligi prvaka.

Među pet najvažnijih promjena posebno se ističe ona da će od iduće sezone 26 klubova, od ukupno 32 koliko ih je u grupnoj fazi, imati osigurano mjesto u Ligi prvaka. Po četiri kluba izravno dolaze iz Engleske, Italije, Njemačke i Španjolske, po dva mjesta čuvaju se za Francuze i Ruse, dok Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska imaju po jedno mjesto među najboljima.

Ako osvajač Lige prvaka kroz svoje prvenstvo osigura nastup u Ligi prvaka, to mjesto ide 11. ligi Europe, a to mjesto trenutno drži Češka. Ako pak osvajač Europske lige izbori nastup u Ligi prvaka kroz prvenstvo, to mjesto ide trećoj ekipi u Francuskoj. Preostalih šest sudionika mjesto među elitom izborit će kvalifikacijama.

Hrvatska je imala sreće

Od sljedeće sezone Liga prvaka imat će još jedno dodatno pretkolo. Prvo će biti rezervirano za prvake Gibraltara, Andore, San Marina i Kosova koji spadaju u najslabije lige u Europi. Oni će krajem lipnja igrati polufinale i finale mini-turnira na jednu utakmicu i tako dobiti jednog predstavnika koji odlazi u drugo pretkolo.

Hrvatski prvak preskače i taj dio natjecanja u kojem se pojavljuju prvaci Švedske, Norveške, Poljske, Škotske, Izraela, Srbije, Cipra, Mađarske,... Osvajač HNL-a na scenu stupa u idućem pretkolu uz prvaka Austrije i Rumunjske, a od tog kola počinje i dio kvalifikacija za neprvake pa ulaze i Turci, Česi, Švicarci, Nizozemci, Grci i Austrijanci što znači da se naš prvak neće moći s njima susresti.

Pomiče se i "popravni ispit"

Već od ove runde u kojoj se uključuje naš prvak, poraz ne znači oproštaj od Europe, već odlazak u treće pretkolo Europske lige, a to vrijedi i za daljnja pretkola kvalifikacija. Prvak Hrvatske do elitnog natjecanja ima još dvije stepenice.

U trećem pretkolu, jer se ono prvo s najlošijim smatra zapravo nultim kolom, uključuju se prvaci Nizozemske i Grčke, a u četvrtom pretkolu dolaze i prvak Češke i Švicarske.

Promijene i u Europskoj ligi

Europska liga također dobiva preliminarno kolo, a hrvatski klubovi uključuju se u prvom, drugom i trećem pretkolu. U prvom pretkolu uključuje se trećeplasirani ili četvrtoplasirani klub HNL-a, u drugom doprvak ili trećeplasirani, a u trećem osvajač Kupa ili drugoplasirani.

UEFA je odlučila i ovaj dio natjecanja podijeliti na dio za prvake i neprvake pa će su slučaju ispadanja iz kvalifikacija za Ligu prvaka, prvak Hrvatske izbjeći klubove iz liga petice.

Mijenjaju se koeficijenti, ali i termin Lige prvaka

HNL će ovu sezonu završiti na 16. mjestu europske ljestvice s koeficijentom 26.000. To znači da nas samo jedno mjesto dijeli od dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, no novi sustav donosi i novo računanje prema kojem bi u prednosti trebali biti jaki klubovi iz slabijih liga. Ako naši klubovi dobro odigraju iduće sezone i skoče na 15. mjesto, od 2020/21 dobivamo još jedno mjesto među elitom.

U povijest odlazi i dobro poznati termin odigravanja utakmica Lige prvaka. Najbolje ekipe više nećemo gledati od 20:45, već to natjecanje dobiva termine slične Europskoj ligi, odnosno utakmice počinju u 18:55 i 21 sat. Od uvođenja VAR-a za sada se odustalo jer još nije dovoljno testiran da bi bio u Ligi prvaka.

nogomet

Hrvatska

HNL

Liga prvaka

Europska liga

Uefa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter