'TRI KORAKA UNATRAG'

HNS-u je jednostavnije upropastiti cijeli rang natjecanja nego nešto uložiti: Zbog nekolicine kojoj je skupo putovati, dobit ćemo 30-ak novih trećeligaša?!


Toni Horvat
26.10.2018.08:00
HNS-u je jednostavnije upropastiti cijeli rang natjecanja nego nešto uložiti: Zbog nekolicine kojoj je skupo putovati, dobit ćemo 30-ak novih trećeligaša?!
Denis Jerkovic / CROPIX

sažeto

Od iduće sezone Hrvatska neće imati tri, nego čak pet trećih liga


Toni Horvat
26.10.2018.08:00

Hrvatski nogometni savez ove je sezone šokirao potpuno neočekivanom najavom promjene sustava natjecanja u trećim ligama, koje se od iduće sezone neće igrati u tri, nego u čak pet skupina.

Na prvu, odmah je jasno da će konkurencija biti znatno slabija, a na drugu i da mnogi klubovi neće biti u stanju ispoštovati kriterije za dobivanje licencije. Tek na treću dolazimo do neke pozitivne posljedice, a to je smanjenje troškova nekolicini klubova.

Još nije potpuno jasno kako će se klubovi preraspodijeliti, ali vrlo je izvjesna opasnost da svih pet liga neće brojiti jednak broj klubova.

Ideja je došla iz sjevernih dijelova Hrvatske, jer trenutačno Međimursku, Varaždinsku i Koprivničko-križevačku županiju u trećim ligama predstavljaju samo tri kluba, koja su smještena u 3. HNL Istok s predstavnicima Slavonije i Baranje.

Najveći problem su troškovi putovanja za sjevernjake

"Ja sam se za tu promjenu zalagao prvenstveno zbog troškova. Mi za svako gostovanje u Slavoniji moramo izdvajati po 5000 kuna, a tamo moramo 13 puta u sezoni, pa računajte. Doduše, promjena će se sigurno negativno odraziti na kvalitetu liga, ali poboljšat će se gledanost radi lokalnih derbija", smatra Slavko Tucaković, predsjednik NK Koprivnice, koji tvrdi da njegovu klubu na ta skupa putovanja otpada oko 20 posto budžeta.

Da, putovanja će biti jeftinija i manje naporna. I to je otprilike sve pozitivno u cijeloj priči. U ligama kojima bi cilj trebao biti razvoj mladih igrača, konkurencija će se srozati, a tako ni ti mladići neće napredovati. Ipak, bez previše filozofiranja, za mišljenje o promjeni sustava pitali smo i ljude zadužene za ono što se događa na travnjaku, trenere trećeligaša iz svih regija.

"Tri koraka unatrag", jasan je u startu bio Milivoj Bračun, legenda Dinama i trener zagrebačkog trećeligaša Trnja.

Damir Krajac / CROPIX

"Problem je infrastrukture i kvalitete samih liga. Znam za probleme lige Istok, ali za nas je bitno da naša skupina ostane netaknuta. Nek se 3. HNL Istok podijeli na slavonsku i podravsku, a našu nek ne diraju, s tim se slažu i Riječani i Istrani, svi smo jedinstveni u tome da liga Zapad ostane ovakva. Već imamo tramvaj-ligu u Prvoj HNL, ne treba nam i u Trećoj", kaže Bračun i upozorava da brojni novi trećeligaši neće imati potrebne uvjete.

"HNS se mora više koncentrirati na to da pomogne tim klubovima, u Savezu ima novca,pogotovo nakon SP-a, to se može usmjeriti prema trećeligašima."

U zagrebačke, u 3. HNL Zapad igraju klubovi s područja Istre i Kvarnera, poput riječkog Orijenta 1919.

Riječani i Istrani u Zagrebu sakupljaju iskustvo

"Mi u riječkom podneblju smo u specifičnoj situaciji jer nemamo niti jednog drugoligaša u kojem bi se mladi igrači razvijali, pa ako netko s našeg područja gravitira Drugoj ligi, možda mu to i odgovara. Trebamo barem jednog ili dva drugoligaša. S druge strane, u sučeljavanjima sa zagrebačkim klubovima dobivamo neophodno iskustvo jer su oni nositelji kvalitete", kaže Marin Mikac, trener Orijenta.

U Dalmaciji uglavnom još nemaju predodžbu kako će se promjena sustava odraziti na njih.

"Znam samo da bi se lige razvodnile, opala bi kvaliteta. Možda će se otvoriti više prostora za mlade igrače. Mi ih imamo, neki su i neloši, ali težak je put iz juniorske u seniorsku konkurenciju, igra se puno čvršće i treba vremena da se priviknu i sakupe iskustvo", rekao je Stipe Grčić, trener lidera 3. HNL Jug, Junaka iz Sinja.

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Čak i onima kojima bi promjena možda i odgovarala, promjena je više navrh glave.

"Samo se nadam da će se konačno ustaliti, stalno se mijenja i Druga i Treća liga, ne znaš u kojoj igra koliko klubova, do početka iduće sezone ne znaš jesi li ušao gore, jesi li ispao", kaže Petar Tomić, trener Cibalije.

Njegov klub želi se ekspresno vratiti u Drugu ligu, nakon što je zbog financijskih problema izbačen u treći rang. No čak i ako se uspiju za to izboriti, nema garancija da će ići u 2. HNL, baš kao i Junak.

Ako nema novca, čemu ići u viši rang?!

"Klubovi nemaju novca pa nema svrhe ići u viši rang. Nama je cilj vratiti se u Drugu ligu, ali pitanje je hoćemo li dobiti licenciju zbog financija, jer sve ostale uvjete ispunjavamo."

Gledajući iz te perspektive, Tomić vidi smisao širenja na pet liga, ali satra da bi bilo bolje da HNS više ulaže u manje klubove i sredine. Da Savez subvencionira barem dio troškova putovanja i preuzme na sebe brigu o plaćanju sudaca, dobar dio problema bio bi riješen i bez uništavanja ionako siromašne kvalitete u trećem rangu.

"Pa mi smo valjda jedina županija bez terena s umjetnom travom, u to bi sigurno trebal uložiti. Već sad ima problema s treninzima, a zamislite kako je tek zimi, niti jedan klub ne može trenirati. Pa čak i da ga kopriste klubovi iz cijele županije, da dijele termine, i pola terena je bolje od ničega", zakjučio je Tomić.

HNS je, dakako, odluku već donio, bez konzultacija sa svim zainteresiranim stranama, koje su mahom nezadovoljne odlukom.

"U ovoj državi je sve moguće, pa i to da se odluka donese, a tek onda ide na razmatranje i sugestije", poentirao je Mlivoj Bračun.

Još nije određeno koliko bi svaka skupina trebala imati klubova, ali nije isključeno da ih i dalje ostane po 16, te da jednostavno dobijemo 32 nova trećeligaša, makar i među aktualnih 48 ima njih dosta koji su licenciju dobili uvjetno. U svakom slučaju, iduće ljeto bit će vrlo kaotično.

HNS

Cibalia

Koprivnica

NK Trnje

Orijent 1919

Milivoj Bračun

3. HNL

Junak Sinj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter