Igor Jelavić

'Hajduk je nekada imao jednu od najboljih nogometnih škola u Europi i nedopustivo je da smo danas na dnu. Igrači nisu na razini kluba, Rijeka je puno kvalitetnija'


Slaven Knežević
28.10.2018.08:00
'Hajduk je nekada imao jednu od najboljih nogometnih škola u Europi i nedopustivo je da smo danas na dnu. Igrači nisu na razini kluba, Rijeka je puno kvalitetnija'
CROPIX

sažeto

S Igorom Jelavićem pričali smo o njegovom Hajduku i Rijeci, sinu, Ivanu Perišiću kojem je ujak, te otkrili čime se bavi danas


Slaven Knežević
28.10.2018.08:00

Igor Jelavić cijelu je svoju karijeru proveo u Hrvatskoj. Krenuo je u nogometnoj školi Omiša, a igrao je i za Solin, Split, Zagreb, Hajduk i Rijeku. S obzirom na to da je Jadranski derbi na vratima, odlučili smo da nam idući gost u rubrici "Gdje si legendo" bude baš Jelavić. Jelavićev sin Mario također je nogometaš, a da je u pitanju nogometna obitelj govori i činjenica da je bivši nogometaš Hajduka i Rijeke brat blizanac majke Ivana Perišića. No, krenimo redom.

"Prve nogometne korake napravio sam u Omišu, a onda otišao na staru plinaru u Hajduk. To je bila nogometna škola Hajduka, a tamo sam bio s Vulićem, Pudarom i tom ekipom. Sa 17 godina sam potpisao prvi ugovor za Hajduk i tako sam krenuo. Hajduk je tada imao odličnu ekipu i dosta reprezentativaca, pa su mene dali na posudbu kao što se to uvijek radilo", kaže nam Jelavić pa nastavlja:

"Najprije sam bio na posudbi u Solinu. Cijela ekipa je otišla tamo i igrali smo drugu jugoslavensku ligu. Bili su tamo Ćelić, Dražić, Miljuš, Šeparović, cijela druga ekipa Hajduka je išla na posudbu u Solin. Igrali smo tamo tu drugu ligu koja je bila dosta dobra za kaljenje. Kasnije sam prešao u Split. Tada sam igrao u napadu i odigrao sam dosta dobro tu sezonu u Splitu s Jankovićem, Burićem, igrao sam centarfora, Drago Čakić je igrao lijevog veznog i Jozo Bogdanović Muto je igrao lijevo krilo. Imali smo dosta dobru ekipu i odličnu sezonu. Nakon toga me Skoblar zvao u Rijeku."

Mario Todoric / CROPIX

Kakva je bila tadašnja Rijeka?

"Rijeka je uvijek bila dobar klub. Skoblar je to odlično vodio i uvijek se igrao Kup Uefa i Kup kupova. Bilo je super i mislim da mi je to bio dobar odabir. Tu sam strašno napredovao u te četiri godine bez obzira na to što me Skoblar s centarfora prebacio na desnog beka. 1987. bio sam ocijenjen kao najbolji desni bek u Jugoslaviji", kaže Jelavić pa dodaje:

"Sjećam se te prve utakmice, igrali smo u Osijeku i ja mu kaže: 'Ma di ću ja igrati desnog beka? Nisam nikada igrao obranu'. On kaže: 'Čuvat ćeš jednog mladog igrača, Davora Šukera'. Odigrao sam tu utakmicu odlično i tako sam ostao. Igrao sam desno krilo i desnog beka. Na desnoj strani smo bili Janko Janković, Nenad Gračan i ja. To je bio jedan fenomenalan trokut i većinu utakmica smo dobivali po toj desnoj strani."

U međuvremenu je Vaša Rijeka osvojila duplu krunu. Matjaž Kek je posložio ekipu i doveo ju do povijesnog uspjeha. Nedavno je otišao s klupe i zamijenio ga je Igor Bišćan.

"Rijeka je postala jedan odličan klub u hrvatskim okvirima. Predsjednik Mišković ga je podigao na razinu više. Tamo su moji bivši suigrači i prijatelji Matrljan, Miletić i Rade Ljepojević. Sa svima njima sam igrao u Rijeci, a sada su pomoćnici. Kek je digao klub na stvarno jednu visoku razinu i pokazao je sve svoje trenerske kvalitete. Mislim da će i Bišćan napraviti dosta dobre stvari. Pokazao se kao trener gdje god da je bio. Odveo je Rudeš u prvu ligu i s Olimpijom osvojio duplu krunu pa vjerujem da će napraviti rezultat i s Rijekom. Vidim da je kvalitetan i po izjavama vidim da je realan. Mislim da je odličan trener."

Igor Jelavić

S druge strane, Vaš Hajduk, je na drugoj strani spektra. Godinama se luta s igračima i trenerima, a rezultat, onaj koji navijači priželjkuju i koji Hajduk zaslužuje, izostaje. Drugi je i model upravljanja u odnosu na Rijeku.

"To je sasvim drugačiji model upravljanja klubom. Ne bih sada ulazio u te stvari, ali mislim da je kroz godine bilo dosta mijenjanja trenera. Mislim da moj prijatelj Zoran Vulić može napraviti puno. Treba ga pustiti da radi tri, četiri godine i napraviti dugoročan plan. Siguran sam da će napraviti dobar rezultat ako ga se pusti u odabiru igrača i njihovom dovođenju. Neka po svom izboru napravi ekipu. Dići će Hajduk na veću razinu i vratiti ga u prva tri, četiri kluba. Hajduk, Dinamo, Rijeka i Osijek, to su četiri kluba koja se moraju boriti za vrh."

Što se promijenilo u odnosu na doba kada se Vi igrali? Jesu li igrači tada bili kvalitetniji? Možda se radilo bolje? Možda je bilo više strpljenja i za trenere i za mlade igrače? Rezultati su svakako bili bolji, a Hajduk se borio za naslov prvaka.

"Imam osjećaj da je tada rad u omladinskoj školi bio puno bolji. Pokojni Biće Mladinić, pokojni Tomislav Ivić, pokojni Marin Kovačić i Stanko Poklepović su udarili temelje omladinske škole Hajduka. Svi igrači koji su prošli tu omladinsku školu, a nisu igrali u Hajduku, kada bi došli u neke druge klubove su bili nosioci igre tih klubova. Nije to slučajno. Taj njihov rad se pokazao kroz kvalitetu tih igrača. Sada je druga situacija. Dosta se luta. Ako se oslonimo na igrače iz našeg dalmatinskog bazena i ako to prepuste Vuliću, uvjeren sam da će Hajduk biti tamo gdje treba biti", kaže Jelavić pa nastavlja:

"Puno se lutalo, puno se trenera mijenjalo i nije se imala nikakva jasna vizija. To je činjenica. I Rijeka i Hajduk imaju fenomenalnu publiku. Armada i Torcida su najbolje navijačke skupine u Hrvatskoj i to se zna. Mislim da Torcida zaslužuje bolji i kvalitetniji Hajduk."

Igor Jelavić

Tko je kriv za to? Ako su navijači vlasnici, onda i Torcida ima odgovornost za rezultate.

"Ne znam kako to konkretno funkcionira preko udruge Naš Hajduk, ali sigurno je da taj model do sada nije dao rezultate. Hoće li dugoročno dati rezultat, to ne znam. Osnovni problem je bio taj da se puno trenera mijenjalo i nije se imalo strpljenja. Evo sada je došao Vulić koji je dijete grada i po meni je jedan od boljih igrača koje je proizvela omladinska škola. Igrao sam s njim i znam kakav je. Kao trener je odličan i samo ga treba pustiti da radi. To Hajduku fali. Problem je to da se nije imalo strpljenja i dugoročnih planova s trenerima. Ne može se odmah mijenjati. Evo na primjer Niko Kovač je slabije krenuo s Bayernom i klub je stao iza njega. To je veličina kluba. Dugoročno će sigurno Niko Kovač napraviti rezultat."

Isto su napravili i Osijek sa Zekićem i Rijeka s Kekom, a to im je donijelo dobre rezultate.

"To je po meni osnovni problem Hajduka. Nije problem u upravljanju, nego u strpljenju. Previše se lutalo s trenerima. Bavim se trenerskim poslom, diplomirao sam na kineziološkom fakultetu i radio taj posao i znam da trener ne može napraviti napredak ako nema kvalitetne igrače. U toj situaciji je sada Vulić. Činjenica je da ti igrači nisu na razini Hajduka. Treba ga pustiti da izabere igrače i dat mu tri, četiri godine i siguran sam da će se rezultati vidjeti. No, mi u Dalmaciji smo takvi. Nemamo strpljenja i sve bi htjeli odmah. To je problem."

Što očekujete od Jadranskog derbija?

"To je uvijek bio pravi derbi. Većinom je završilo neriješenim, no činjenica je da je Rijeka po igračima sada kvalitetnija ekipa. Mislim da se Hajduk mora trgnuti ako se misli maknuti iz donjeg dijela tablice. Hajduk mora pobijediti iako će to biti teško s obzirom na to da Rijeka ima kvalitetnije igrače od Hajduka", kaže Jelavić.

Igor Jelavić

Dio karijere proveli ste i u NK Zagrebu. Kakav je tada bio Zagreb i što kažete na to da je Zagreb danas skroz uništen i velikim koracima ide prema 4. HNL?

"Ivo Šušak je bio trener i imali smo odličnu ekipu. Igrali smo dosta dobro. Meni je bio izuzetno dobro te tri godine u Zagrebu. Iskreno, ne bih znao što se događalo s klubom jer nisam upućen u tu situaciju, ali činjenica je da su napravili Zagrebello i imali fenomenalne uvjete. Zato mi nije jasno da se klub toliko srozao. On to nije zaslužio. Zagreb ima tradiciju i nije zaslužio da bude tu gdje je. Sigurno su za to odgovorni ljudi koji su vodili klub u zadnjih nekoliko godina. Krivo su ga vodili", kaže Jelavić pa dodaje:

"Prva momčad je Lokomotiva kluba i ona ako ima dobre rezultate, raspoloženje je u cijelom klubu bolje i radi se bolje. Može se istrpjeti ako, kao sada Hajduk, ima loš kadar i ima loše rezultate možda godinu, dvije, ali ako to ne ide onda normalno ni u klubu nije atmosfera kako treba. Čitam da u Hajduk dolazi novi nadzorni odbor i novi ljudi. Sigurno je da mi normalni navijači nismo zadovoljni stanjem u klubu i pozicijom prve ekipe na tablici. Imamo najbolju publiku na svijetu. Torcida je sigurno najbolja na svijetu i zaslužuje da se Hajduk bori za prvo mjesto. Ne mora Hajduk uvijek biti prvi, ali mora biti među prve dvije, tri ekipe. Nedopustivo je da Hajduk bude na dnu hrvatske lige. Hajduk je, po meni, najveći klub u Hrvatskoj. Nekada je Hajduk imao školu nogometa koja je bila među najboljima u Europi i nedopustivo je da sada budemo u donjem dijelu tablice."

Vaš sin Mario je isto dio karijere prove u Hajduku, a danas je u belgijskom Mouscronu.

"Sada je u Mouscronu. Bio je on i u Rijeci dok sam ja bio trener, a bio je i u Hajdukovoj školi. Kao talent je bio i u Atletico Madridu i Manchester Cityju, no od talenta do igrača je dalek put. Sada je stasao u igrača i došao ipak do belgijske prve lige. U Solinu se pokazao kao najbolji igrač i jedan od najboljih strijelaca 2. HNL. Bio je u Istri 1961 odakle je otišao u Mouscron. Vjerujem da će imati dobru karijeru. Treba malo i sreće da se poklope neke stvari. Nije lako danas uspjeti, ali vjerujem da ima sve kvalitete za jednog napadača i da će uspjeti jer je bio reprezentativac Hrvatske do U-20 reprezentacije. Kvalitete ima, ali svatko ima svoj put od talenta do igrača. Vjerujem da će doći gdje treba i pokazati se maksimalno u seniorskom nogometu."

Jakov Prkic / CROPIX

Što bi otac rekao da ga Dinamo želi dovesti?

"Hahaha, ne mogu ja u to ulaziti. Ipak on odlučuje o svojoj karijeri. Ima 25 godina i samostalan je. Naravno da pričamo o svemu, ali on donosi odluke. Meni je u Zagrebu bilo fenomenalno i imam puno prijatelja od tamo koji su odlični ljudi. Normalno je da navijači imaju te neke antagonizme, ali Zagreb je naš glavni grad. Uvijek sam ga odgajao tako da je to sve Hrvatska. Ne treba biti isključiv."

Osim toga što Vam je sin nogometaš, sin Vaše sestre je također nogometaš. Ivanu Perišiću ste ujak. Kako ste pratili njegov uspjeh s reprezentacijom?

"Bila je ludnica ovdje u Omišu. Doček je bio sjajan. Ivan je pokazao, pogotovo u polufinalu i finalu, da je jedan od naših najboljih igrača uz Modrića, Mandžukića i Rakitića. Kao ujak sam bio ponosan na njega. Ma cijela ekipa se pokazala i na sve smo ponosni. To je povijesni uspjeh. Drugo mjesto na svijetu u nogometu koji je najmasovniji sport na svijetu je savršenstvo. To je najveći uspjeh hrvatskog sporta", kaže Jelavić od kojeg smo pokušali saznati ide li Perišić u Manchester United:

"Ne znam, iskreno ne znam. On je sad fokusiran na Inter s kojim igra Ligu prvaka. Znam da mu je to bio cilj, a sad ostale detalje ne znam. Nismo o tome razgovarali", kaže Jelavić od kojeg ipak nismo uspjeli izvući ekskluzivu.

Za kraj, gdje ste danas?

"Ovdje u Omišu imam jedan kafić, a sada se ponovno spremam u trenerske vode. 2000. godine sam diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i mislim da nisam još dao sve u tom trenerskom poslu. Već tri, četiri godine nisam radio u nogometu, ali sve sam pratio i mislim se ponovno uključiti u trenerski život."

Znači bez nogometa ne ide?

"Ma ne ide, ne ide. Tako je i mojem kumu Janku Jankoviću. On je u Zagrebu otvorio Padel na Velesajmu. Sad se on i ja pripremamo da zajedno krenemo u trenerske vode i zajedno vodimo neku ekipu", zaključio je Jelavić.

Igor Jelavić

nogomet

Hajduk

HNL

Rijeka

Gdje si legendo

Ivan Perišić

Jadranski derbi

Mario Jelavić

Igor Jelavić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter