Mladi trener radi čuda u Gorici

'Grad i klub su spremni na ulazak u 1.HNL, a na nama je da to pokažemo na terenu već protiv Hajduka'


Slaven Knežević
19.04.2018.08:00
'Grad i klub su spremni na ulazak u 1.HNL, a na nama je da to pokažemo na terenu već protiv Hajduka'
HNK Gorica

sažeto

Ivan Prelec sa samo 30 godina vodi Goricu u 1. HNL, a nama je otkrio kakvo je stanje u klubu i koliko je Gorica spremna za ulazak među najbolje


Slaven Knežević
19.04.2018.08:00

Ivan Prelec jedan je od najmlađih trenera u Hrvatskoj. Iako ima tek 30 godina iza sebe ima 11 godina trenerskog iskustva. Nakon što je u Udarniku iz Kurilovca zbog ozljeda završio nogometnu karijeru koja ga je dovela i do mladih kategorija hrvatske nogometne reprezentacije, u istom klubu je počeo i svoj trenerski put. Nakon toga vodio je mlade uzraste Gorice, a onda otišao u Dinamo. Odlaskom Deana Klafurića iz Gorice u varšavsku Legiju otvorio mu se put do seniorske ekipe Gorice.

Ivan Prelec / Facebook

Goricu je preuzeo u listopadu prošle godine, a danas je s njima na drugom mjestu u 2. HNL. Prvi je Dinamo II s 57 bodova, no druga ekipa iz Maksimira ne može u 1. HNL tako da je Gorica s 52 boda u prednosti za ulazak u najviši rang. Iza njih je Varaždin koji također ima tih ambicija, no ima i šest bodova manje. Prelec ističe kako je zadovoljan igrom svoje momčadi koja u osam kola nije izgubila utakmicu.

"U odnosu na prvu polusezonu smo se stvarno pojačali. Sada imamo širinu kadra pa možemo rotirati unutar početnih 11 i, ono što je najbitnije, u svakoj utakmici s izmjenama ne gubimo na ritmu, nego ga čak i pojačamo. Tako napravimo i razliku u odnosu na protivnike, a to se odražava i na rezultat. Stil igre kojem težimo je jednak onom u prvoj polusezoni, ali sada imamo i kadar koji je u stanju kroz momčadsku i individualnu kvalitetu napraviti razliku. Ono što je stvarno zadovoljavajuće je da u osam utakmica nemamo još poraz, a to je zalog za ono što je ispred nas. Ostalo je još šest kola u kojima će se odlučiti tko će ići izravno u prvu ligu, a tko će ići u dodatne kvalifikacije."

Trenutno ste u "pole positionu", odnosno imate šest bodova prednosti u odnosu na Varaždin.

"Da, ono što je sjajno u toj priči je upravo to da smo si omogućili da ovisimo sami o sebi. Sve je u našim nogama, a to je upravo pozicija u koju smo se nadali da ćemo se dovesti. No, stvarno još ništa nije gotovo. Do kraja je šest utakmica i 18 bodova je još u igri. Druga liga je stvarno takva da ne možeš niti u jednoj utakmici računati na sigurne bodove i toga smo svjesni. Ovo nas neće opustiti. Dobro i puno smo radili da dođemo do ove pozicije i sad ćemo to nastojati iskoristiti i doći do prednosti na kraju."

Foto: Sportnews / Djuka

Klub je već nekoliko puta bio nadomak 1. HNL, nekada je i rezultat bio odgovarajuć, ali ostale stvari nisu se poklopile. Kakvo je sada stanje u klubu? Je li Gorica spremna na prvu ligu ako ju ekipa izbori na terenu?

"Je, stvarno mogu reći da klub organizacijski na svim razinama iz godine u godinu stvarno raste. Ove sezone se vidi da je klub stvarno sazrio za taj jedan dodatan iskorak i čeka se samo da se to potvrdi na terenu. Siguran sam da će klub, ako na terenu izborimo plasman u 1. HNL, u organizacijskom i financijskom dijelu moći popratiti sve obaveze koje prva liga podrazumijeva. Imamo podršku grada. U gradski proračun je ušlo i financiranje tih reflektora koji su ključni u cijeloj toj priči tako da su svi preduvjeti od strane kluba ispunjeni, a na nama je da to izborimo i ovaj drugi dio."

Ostajete li trener Gorice i u 1.HNL?

"Takve stvari još stvarno ne mogu komentirati. Naravno da bih volio ostati u klubu ako uđemo u prvu ligu, ali to će biti stvar dogovora između mene i kluba. Želim da prvo napravimo posao i uđemo u prvu ligu, a onda ćemo dalje razgovarati o tome što i kako."

Ako uđete u prvu ligu bit ćete jedan od najmlađih trenera u povijesti kojem je to uspjelo.

"To je lijepo i to uvijek veseli, ali ono što uvijek govorim, trenerskim poslom se bavim već 11 godina. Mislim da godine mogu biti bitne, ali ne moraju biti presudne. Osjećam se dobro i svjestan sam da imam odličnu priliku za rast i razvoj. To će mi biti dodatan motiv da ubrzano rastem. Sama prilika da se natječem na najvećoj razini za mene je veliki motiv. No, kažem, osjećam se dobro na poziciji trenera pa ni ne doživljavam taj dio s godinama."

Ivan Prelec / Facebook

Za kraj, kolika je razlika između druge i prve lige? Koliko bi se ekipa trebala pojačati ako uđete u 1. HNL?

"Razlika postoji i ona nije mala. Ako je druga liga nepredvidljiva, onda je u prvoj to još više izraženo. Pokazalo se da su svi klubovi koji su ulazili iz druge u prvu ligu u velikim problemima u toj prvoj sezoni, kao što je sada i s Rudešom. Sigurno ćemo morati dodatno pojačati kadar, ali ovdje ima i dosta igrača koji zadovoljavaju kriterije igranja u 1. HNL tako da ne mislim da ćemo morati raditi neke ogromne rekonstrukcije unutar momčadi. Sigurno je da ćemo morati neka pojačanja dovesti, ali ne previše igrača", kaže Prelec pa dodaje:

"No, pričekajmo da osiguramo 1. HNL. Šest bodova je velika prednost, ali i nije. Dobro, treba i Varaždin pobijediti sve utakmice, a mi izgubiti neke, no to se sve u tri kola okrene. Imamo težak raspored svi mi koji se borimo za vrh. Mi sada imamo gostovanje kod Hajduka, pa nam dolazi Varaždin, pa Sesvete, pa Dugopolje, Šibenik i onda gostovanje kod Dinama. Sve su to jake utakmice i ne možete biti sigurni da ćete uzeti bodove iz bilo koje od tih utakmica."

Kako je igrati na Poljudu protiv Hajduka? Ima li i Hajduk II podršku navijača?

"Ne, to je nevjerojatno. Što se tiče posjećenosti utakmica njihove B momčadi, navijača nema. Ne da ih je malo, nego ih nema. S jedne strane je super što igraš na Poljudu, a s druge strane je malo otužno. Baš je čudno. Ne znam zašto ne prate B momčad. To su praktično igrači koji su na vratima prve ekipe pa bi bilo logično da ih ljudi prate", zaključuje Prelec.

nogomet

1. HNL

2. HNL

HNK Gorica

Ivan Prelec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter