Janica odbila zahtjev za brisanje Solina

Gorica se čistila pa upala u probleme uoči zadnjeg kola


Slaven Knežević
25.05.2017.19:55
Gorica se čistila pa upala u probleme uoči zadnjeg kola
Getty Images

sažeto

HNK Gorica žalila se Janici Kostelić i tražila da se NK Solin izbriše iz registra. Njihova žalba je odbijena, pa sad imaju problema zbog 'čišćenja kartona'


Slaven Knežević
25.05.2017.19:55

HNK Gorica prijavila je NK Solin Središnjem državnom uredu za sport na čijem je čelu Janica Kostelić. Trenutno drugoplasirana ekipa 2. HNL je uoči zadnjeg kola u kojem dočekuje Solin naredila igračima koji su imali već žute kartone da dobiju još jedan i tako se očiste uoči kvalifikacija za 1.HNL.

Iz Gorice su računali da NK Solin neće dobiti licencu za 1. HNL jer u sustavu HNS-a, Cometu, piše kako imaju tek jednog profesionalnog igrača, a za licencu bi morali imati barem 51 posto igrača pod ugovorom. Solin je ipak dobio licencu za nastup u 1. HNL i Gorica se našla u problemu jer će u zadnjem kolu protiv Solina imati šest standardnih igrača manje.

Predsjednik Gorice, Nenad Črnko, prijavio je Solin Janici Kostelić no ona ga je glatko odbila. Kako stoji u priopćenju, Črnko se žalio na krivoj adresi, a ni Comet nije mjerilo za ništa.

"Središnji državni ured za šport i državna tajnica za šport Janica Kostelić nemaju ovlasti odlučivati o tome tko će se plasirati u Prvu HNL, već o tome odlučuje športski rezultat i ispunjenje uvjeta o licenciranju koje je svojim općim aktima propisao nadležni nacionalni športski savez.

Svi klubovi su dostavili popise igrača koji imaju odgovarajuću vrstu ugovora temeljem kojega sportaš ima profesionalni status iz članka 8. Zakona o sportu. Nakon pisanog prigovora HNK Gorica u kojem se navodi kako NK Solin ne ispunjava uvjete za upis u Registar profesionalnih sportskih klubova te zahtijeva brisanje navedenog kluba iz istog, Središnji državni ured za šport zatražio je dodatno od NK Solin dostavu ugovora za sve profesionalne igrače u klubu. Napominjemo kako do brisanja pojedinog kluba iz Registra profesionalnih sportskih klubova može doći isključivo ukoliko klub na dodatno traženje Središnjeg državnog ureda za šport ne dostavi važeće ugovore za najmanje 50 posto sportaša u odnosu na broj prijavljenih športaša za natjecateljsku godinu.

Potrebno je istaknuti kako Comet sustav nije službeni javni registar te kao takav ne predstavlja službeni dokaz sukladno Zakonu o sportu kojim bi se igračima II. HNL dokazivao status te podredno tome definirao profesionalni status sportskog kluba sukladno članku 24. Zakona o sportu", stoji u priopćenju Ureda.

nogomet

HNL

Janica Kostelić

HNK Gorica

NK Solin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter