IZ BUGARSKE PRVE LIGE STIGAO NA KORČULU

Golman koji zabija preko cijelog terena: 'Pa u trećoj ligi je prosjek 60.000 kuna za 10 mjeseci, isplativije je nego raditi negdje'


Toni Horvat
04.10.2018.11:00
Golman koji zabija preko cijelog terena: 'Pa u trećoj ligi je prosjek 60.000 kuna za 10 mjeseci, isplativije je nego raditi negdje'
Ivo Ravlic / CROPIX

sažeto

Antoni Milina (28) prošle je godine iz četvrtog hrvatskog ranga prešao u bugarsku prvu ligu, a onda se vratio u hrvatsku treću, u Zmaj iz Blata


Toni Horvat
04.10.2018.11:00

Koliko neobičan može biti nogometni život ako nisi igrač najviše godine i nemaš menadžera koji će ti omogućiti transfer života pokazuje priča Antonija Miline, 28-godišnjeg Splićanina, koji je ove godine iz četvrtog ranga hrvatskog nogometa otišao u bugarsku prvu ligu. Nakon što je morao otići, ne svojom krivnjom, nije se zanosio novom stepenicom više, nego se vratio kući, u 3. HNL Jug, te potpisao za Zmaj iz Blata.

Pola sezone u Lokomotivu iz Plovdiva zaista strši u Milininom životopisu, ali nije tamo ni zalutao ni djelovao deplasirano. Štoviše, prošlu je sezonu završio i ovu započeo kao prvi golman prvoligaša iz drugog najvećega grada u Bugarskoj.

"U Lokomotiv me na probu pozvao Bruno Akrapović, koji mi je bio trener u Valu iz Kaštel Starog. Dobio sam ugovor i bio u konkurenciji za mjesto u momčadi s još dvojicom golmana. Trebalo mi je par mjeseci da dođem sebi jer se u našim nižim ligama baš ne radi. Nakon tri mjeseca sam s gola svrgnuo kapetana Pirgova, sve skupa sam sakupio 10 nastupa i primio 10 golova, što nije loša statistika. Branio sam u svim najvažnijim utakmicama, playoff za Europsku ligu, prošao sam pripreme i započeo ovu sezonu kao prvi golman", ispričao je Antoni.

Lokomotiv Plovdiv

Međutim, onda se dogodilo nešto na što nije mogao utjecati.

"Branio sam i u 1. kolu, ali nakon nje mi je prišao trener i rekao mi da je sportski direktor doveo novoga golmana, Bugarina, te je uprava odlučila da mora gurati njega, da je on projekt kluba i da ga žele progurati u reprezentaciju. Meni je to bilo smiješno, ali ok, sjeo sam na klupu. Iduću utakmicu izgubili smo 4-1. Odmah sam otišao tražiti raskid ugovora jer nisam želio biti zamjena tom tipu. Da se radilo o Pirgovu, njemu bih bio zamjena bez problema. Najviše me zaboljelo to što nisam napravio niti jedan kiks, nego su me maknuli radi uprave", požalio se Milina.

Većinu karijere proveo je po hrvatskim nižim ligama, a još dok je bio maloljetan, dobio je poziv iz Kamen Ingrada te branio za njegove juniore. No klub iz Velike se na kraju sezone raspao.

"Nakon toga me Tonči Martić poveo u prvu belgijsku ligu, u Mouscron. Tamo sam stekao neke kontakte i dobio poziv iz španjolskog drugoligaša Cadiza. Tamo sam zadovoljio na probi i ostao, no klub je ispao u treću ligu, u pa sam morao otići jer Hrvatska još nije bila u Europskoj Uniji, a u trećoj ligi nema stranaca."

Branimir Boban / CROPIX

Nakon odlaska iz Španjolske 2010. godine vratio se kući i nanizao u živitopisu brojne niželigaše, od Primorca, Imotskog, Vala, Zmaja, Lučkog i Hrvaca, sve do Župe Dubrovačke, koja se natjecala u Županijskoj ligi.

"U Imotskom sam se najdulje zadržao, godinu i pol, u svim drugim klubovima pola sezone ili sezonu. Iz Imotskog sam otišao u Val, gdje sam upoznao Akrapovića. Osvojili smo ligu s 12 bodova prednosti, ali smo u kvalifikacijama izgubili od Segeste", kaže Milina.

No u Bugarskoj je konačno shvatio koliko vrijedi, da mu je mjesto u prvoj ligi.

"Od odlaska iz Cadiza bio sam najveći neprijatelj samome sebi. Razočaralo me to što sam se morao vratiti iz Španjolske, puno sam izlazio... A mladost - ludost. Zaglibio sam u toj močvari hrvatskih nižih liga. Ali znate što? U Hrvatskoj je bolje igrati u trećoj, nego u drugoj ligi. U drugoj imaš profesionalne obveze, a amaterska primanja. Pogledajte tko danas igra u drugoj ligi, samo klinci, dok stariji odlaze u treću jer mogu usput i raditi nešto drugo."

Ivo Ravlic / CROPIX

Naposljetku mu je svejedno za koga će braniti, ide tamo gdje dobije 1000 kuna mjesečno više, ali problem je, kaže, u tome što brojni gazde klubova imaju moto: "Ne mogu ti drugi platiti onoliko koliko ti ja mogu obećati."

"Može se ok živjeti od treće lige, prosjek je 60.000 kuna za 10 mjeseci, isplativije je nego raditi negdje. Ali ljudi tu ne cijene novac koji zarađuju, vide ga kao bonus i troše na raznorazne pizdarije poput kladionica. Da moji prijatelji koji rade za 3-4 tisuće kuna to vide, pali bi u nesvjest. Ja? Nisam se osigurao do kraja života, to bi bilo suludo reći, ali zaradio sam dovoljno da si mogu priuštiti neke stvari, na primjer da ne moram za auto uzimati kredit."

Antoni je nakon avanture u Bugarskoj shvatio da mu je mjesto u prvoj ligi, a nije bio daleko od takvog angažmana u Hrvatskoj, i to u svom gradu.

"Bio sam u kombinacijama za Hajduk, nakon što su mu se ozlijedila dva golmana. Dobio sam poziv da sam u užoj konkurenciji i nakon toga ništa, na kraju su uzeli Gorana Blaževića, koji jedva da je i branio zadnjih godina", razočaran je Milina.

Ivo Ravlic / CROPIX

Naposljetku se odlučio za odlazak u Zmaj iz Blata na Korčuli, ali duboko je uvjeren da će u zimskom prijelaznom roku ponovno biti prvoligaški golman, bilo u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Cipru ili Islandu, potpuno mu je svejedno. Zmaj mu zasad izvrsno odgovara.

"Bio sam tu već u dva navrata, dobar sam s ljudima u klubu, ne mogu se požaliti na to kako sam financijski prošao, a imam i obiteljsku kuću na Korčuli, blizu Vela Luke. Više mi se isplati živjeti tu, nego u Splitu. Paše mi, nije mi više ni do bančenja ni noćnog života, a i roditelji su mi tu, pa imam, kako se kaže, i skuvano i oprano."

Korčula mu leži i iz još jednog razloga. Iako je golman, u karijeri je zabio dva gola, oba ispucavanjem lopte iz svojeg šesnaesterca, oba baš na tom otoku, ali oba kao gost. Jedanput je kao igrač Primorca zabio Zmaju, a drugi put Jadranu iz Smokvice dok je igrao za Župu Dubrovačku.

"Prvi put je puhao jak vjetar, drugi put je padala kiša, moraju biti uvjeti koji će lopti dati ubrzanje nakon što odskoči. Nije zbog kratkog terena, a u Blatu je dugačak 103 metra, a poljudski je 105. Jedanput sam u drugoj ligi tako prebacio i Zlatka Runju, ali lopta nije ušla u gol, nego odsjela na mreži. Ne bi me iznenadilo da se opet dogodi, haha. Ne, nikad nisam primio takav gol, pogotovo zato jer više paziš u takvim situacijama kad znaš da si ti to napravio nekom drugom", zaključio je Antoni Milina.

Iz četvrte hrvatske u bugarsku prvu, pa u hrvatsku treću... Što li je sljedeće u nogometnom putu 28-godišnjega golmana? S obzirom na to kakav je dosad taj put bio, sve je otvoreno...

golman

3. HNL Jug

Zmaj Blato

Lokomotiv Plovdiv

Antoni Milina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter