ANKETA: ŠTO JE LUKA BEZ ČESTITKE HAJDUKA?

Gle iznenađenja, Splićani opet nisu čestitali Modriću na nagradi. 'On nema veze s klubom i gradom', objašnjavaju u klubu koji ga nije želio


Toni Horvat
04.12.2018.19:00
Gle iznenađenja, Splićani opet nisu čestitali Modriću na nagradi. 'On nema veze s klubom i gradom', objašnjavaju u klubu koji ga nije želio
Reuters, Cropix

sažeto

Možda Hajduk ne čestita Modriću jer se ne želi stalno podsjećati kako je pogriješio jer ga nije uzeo dok je bio klinac


Toni Horvat
04.12.2018.19:00

Već i svaka ptičica, koja se uslijed nenormalno toplog vremena za ovo doba godine još nije odlučila na put prema južnijim krajevima, zna da je Luka Modrić dobio Zlatnu loptu. Ptičicama je već i dobro poznato da kapetanu hrvatske reprezentacije ponovno na nagradi nije čestitao Hajduk.

Dinamova čestitka je potpuno očekivana, jer zagrebački ga je klub "odgojio" i stvorio mu podlogu za postajanje najboljim nogometašem svijeta. Čestitali su mu i Rijeka i Osijek jer su hrvatski klubovi, i sigurno im je drago što je nogometaš iz njihove zemlje najbolji na svijetu. U Splitu, međutim, ne pate od takvih formalnosti.

Nisu mu čestitali ni na jednom od brojnih priznanja koja je dobio od završetka SP-a u Rusiji naovamo, štoviše, u posljednjem priopćenju na tu temu su i najavili da će se i ovaj put suzdržati od "prikupljanja jeftinih bodova".

Mario Todoric / CROPIX

"Polako, ali vrlo ozbiljno poprima apsurdnu, a bit ćemo toliko slobodni pa kazati i - smiješnu, konotaciju svaka situacija oko toga tko je kome, kako, zašto i zbog čega na nečemu čestitao ili možda nije. Isto tako, sada već pa kronično forsirano potenciranje teze među najširom javnošću kako je HNK Hajduk nekome čestitao i na koji način na nekom rezultatu te na tome prikupljanje bilo kakvih poena, ovakvih ili onakvih, smatramo neprimjerenim pa i štetnim. HNK Hajduk je čestitao i čestitat će svakom pojedincu ili grupi koji su na bilo koji način vezani uz Klub ili grad Split. Bilo kakvo trgovanje jeftinim poenima nas ne zanima", objavio je Hajduk prije nešto više od mjesec dana, kad je Modrić dobio nagradu u izboru Fife.

S jedne strane, Splićani su u pravu. Modrić nema nikakve veze ni s Hajdukom ni s gradom Splitom. To je, doduše, isključivo njihova krivnja jer Modrić je kao klinac bio na probi u Hajduku, ali poput nekih drugih velikana, nije zadovoljio. Dakle, za to što Modrić nema veze s njihovim gradom i klubom najmanje je odgovoran Modrić. I njihovo je pravo da na osjećaju potrebu na silu se prisjećati svog velikoga kiksa iz prošlosti.

Reprezentacija već godinama nije dobrodošla u Splitu, niti HNS ozbiljno razmatra Poljud za domaće utakmice reprezentacije. Nije se puno promijenilo ni nakon svjetskog srebra, iako se puno više Splićana radovalo uspjesima "vatrenih" nego što Hajduk želi priznati. Pa ipak, i tu se da razjasniti zašto nema potrebe za formalnim čestitkama.

Reuters

S druge strane, koliko god bili razjedinjeni u skoro svakom važnom pitanju, Hrvati su u prvoj polovici srpnja disali za reprezentaciju. Sviđalo im se to ili ne, Hajduk i Modrić dolaze iz iste države. U kojoj su čak i neki od najzadrtijih antimamićevaca oprostili Luki na amneziji koja ga je pogodila tijekom suđenja u Osijeku, zato jer je pokazao da je najbolji na svijetu i donio Hrvatima više sreće nego što ih je rastužio kontroverznim izjavama iz sudnice.

Naposljetku, bi li Modrića uopće trebalo biti briga za to tko mu je čestitao, a tko nije? Zašto bi klub koji ga je odbio kao klinca Modriću danas bio ikakav faktor u životu da se uzrujava oko jedne takve nebitne informacije, koja, eto, puno više nego što bi trebala preokupira hrvatski narod željan sukoba i naslađivanja? Čestitali su mu brojni kolege, koji su u svijetu nogometa i njegovu životu puno značajniji od Hajduka. Čestitao mu je svatko tko je želio i mogao. Hajduk nije. Pojeo vuk magare.

Ali eto, kod nas, koliko ljudi, toliko ćudi, pa nas zanima što vi mislite o ovoj već zaista pomalo smiješnoj trakavici, koja se potencira svakom novom Modrićevom nagradom.

Hajduk

Luka Modrić

anketa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter