Doktor za kopačke, ali i za bocu

Genij na travnjaku, igrač iz sasvim drugog vremena: 'Čašicu sam volio više od lopte, ali cigarete i alkohol nisu utjecali na moju igru!'


100posto
04.12.2018.17:00
Genij na travnjaku, igrač iz sasvim drugog vremena: 'Čašicu sam volio više od lopte, ali cigarete i alkohol nisu utjecali na moju igru!'
Getty Images

sažeto

Punim imenom Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira bio je poštovan u Brazilu i diljem svijeta, a poznat također i kao "Doktor Socrates", upravo zbog njegove doktorske diplome, ali i političkog angažmana...


100posto
04.12.2018.17:00

"Ne, ne želim posebne uvjete. Ne želim preko reda", tako je govorio čuveni Socrates, bivši najbolji nogometaš svijeta, dok je čekao na transplantaciju - jetre.

Kako je sam poželio, nedjelja je bila dan njegove smrti, upravo na današnji dan i to prije sedam godina. Punim imenom Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira bio je poštovan u Brazilu i diljem svijeta, a poznat također i kao "Doktor Socrates", upravo zbog njegove doktorske diplome, ali i političkog angažmana.

"Spektakularan čovjek. Jedan od najboljih s kojima sam igrao. Njegova inteligencija bila je jedinstvena", tako je govorio primjerice Zico o svom sunarodnjaku, suigraču.

Duga kovrčava kosa, brada, bio je atipičan nogometaš i lako se izdvajao. Kako izgledom, tako i imaginacijom na travnjaku. Za Brazil je nastupio 60 puta, zabio 22 gola. Jedan od najomiljenijih.

"Njegova snaga bila je nevjerojatna", govorili su za diva koji je sa svojih 193 cm i jedva 70 kg itekako bio u centru pažnje.

Otišao je u Europu, kao tada jedan od rijetkih Brazilaca, ali jaka Fiorentina nije mu odgovara.a Nije imao dovoljnu slobodu za druženje s - čašicom.

"Volio sam je nekad više od lopte, ali alkohol i cigarete nisu utjecale na moju igru. Dosta pijem, ali nisam alkoholičar", govorio je.

Na kraju ga je jetra ipak stajala života...

Getty Images

nogomet

Brazil

Socrates

newsletter

Prijavite se na Newsletter