Rekorder želi 'umrijeti na nogama'

'Frik sam kojeg svi čudno gledaju sa svim tim štapovima, ali nisam jedan od onih koji bi promijenio grb na dresu pa da mi dođe i 100 puta bolji novac!'


Vjekoslav Paun
03.10.2018.07:40
'Frik sam kojeg svi čudno gledaju sa svim tim štapovima, ali nisam jedan od onih koji bi promijenio grb na dresu pa da mi dođe i 100 puta bolji novac!'
Cropix

sažeto

Ivan Horvat, višestruki rekorder u skoku s motkom, otkrio je u razgovoru za 100posto što ga najviše motivira i gubi li motivaciju obzirom da u toj disciplini baš i nema novca...


Vjekoslav Paun
03.10.2018.07:40

"Štap? Kakav štap, štap za pecanje?"

Tako je nekako prije 11 godina krenuo razgovor u obitelji Ivana Horvata.

"Svima je čudna bila ta moja odluka kad sam izabrao skok s motkom!", nasmijat će se danas 25-godišnji višestruki državni rekorder.

Čudni su putevi, put ovog Osječanina možda je i najčudniji, priča je i više nego zanimljiva kako je zapravo zalutao u disciplinu koja na ovim prostorima i nije imala nekakvu tradiciju.

Cropix

"Pa kao i dosta stvari u životu, slučajno. U osnovnoj školi! Bilo je natjecanje i ja sam bio određen da skačem u dalj. Ali došao mi je nastavnik i rekao da će jedan bolji predstavljati školu u toj disciplini, pa su odredili mene da skačem s motkom. I tako sam ostao u toj disciplini", rekao je Ivan i podvukao:

"I evo, 11 godina skačem", nasmijao se.

Horvat je višestruki državni rekorder u skoku s motkom na otvorenom i u dvorani. Prvi je hrvatski atletičar koji je preskočio 5.50 m, a učinio je to 2011. godine. Apsolutni državni rekord Zorana Radovanovića iz 1989. u više navrata je uzastopno popravljao te ga je u konačnici popravio za 60 cm - sada iznosi 5.76 m.Osvajač je srebrne medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2012. godine, proglašen za najboljeg atletičara Hrvatske 2015. godine...

"Da, u početku je svima ta moja odluka bila dosta čudna, jer bio je to sport bez neke tradicije na ovim prostorima. Ali pokojni profesor Gašparac nas je gurao i napravio je prvo pet odličnih skakača s motkom, a da smo dobro radili stizale su potvrde s prvenstava Hrvatske gdje smo uredno osvajali prva tri mjesta", izjavio je ponajbolji hrvatski skakač.

Cropix

Brojni danas afirmirani atletičari uperit će prstom upravo u njega kao jednog od glavnih razloga zašto se u Osijeku dogodila "eksplozija" zanimanja za jedan tako atipičan sport?

"Ne bih rekao da je to ovisilo o meni, nisu to samo moje zasluge, svi zajedno smo zasluženi. Riječ je o grupi ljudi", dodao je.

Kako gleda na možda nepravednu situaciju da jedan sudionik Olimpijskih igara, najbolji u državi i rekorder zarađuje mrvice u odnosu na onog koji je rezerva rezerve naprimjer u NK Osijeku?

"Ha, pa ja na to ne gledam tako, volim misliti da sam osoba koja se čvrsto drži nogama na zemlji. Kada sam ulazio u ovaj sport, nisam očekivao ništa po tom pogledu što se financija tiče, a za uzvrat sam dobio punoooo više nego što sam se nadao. Dobio sam prijateljstva, brojna putovanja, zarada je na zadnjem mjestu, a ljubav na prvom...", rekao je, pa smo ga presjekli:

Ali od ljubavi se ne može živjeti?

Cropix

"Sve je to istina, ali kod mene je omjer drugačiji, jer ja nisam ušao u ovaj sport s nekakvom financijskom računicom. Istina je, ovo je mali sport, mi smo dosta možda i podcijenjeni, zaslužujemo puno više, ali svatko tko se bavi ovim sportom, disciplinom, sigurno ju nije izabrao da bi sebi osigurao budućnost. Evo ja živim u Osijeku, pa mi je možda lakše nego Zagrepčanima, jer ovdje život nije toliko skup, što isto nije nebitno", skroman je Osječanin.

Ako osvoji kakvu medalju u seniorskoj karijeri, možda bi se mogao ogrebati za sportsku mirovinu?

"Cilj je svakako medalja u mojoj karijeri, a ako ta i medalja donese nekakav benefit, sjajno, ali to je još jako daleko. Ali reći ću jednu drugu stvar, koja će mene možda bolje opisati. Meni je trenerski uzor nenadmašni i genijalni Ivan Ivančić koji je radio i sa 75 godina! Dakle, želim raditi i umrijeti na nogama, nikakve mirovine me ne zanimaju", reći će Ivan.

Cropix

Ima li kakav plan, obzirom da je to disciplina koja mu je više kao hobi?

"Upisao sam stručni studij pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu smjer atletiku i moj cilj je jednog dana postati trener. Očekujem da ću faks završiti do 29. godine, a da ću skakati do 35. godine.", rekao je Horvat.

Kada putuje na natjecanja, često je centru pažnje već u zračnim lukama...

"Uvijek sam ja najčudniji frik sa svojim štapovima od pet metara, nerijetko rušim sve oko sebe na "check in-u". A tu mi onda problemi tek počinju, jer pravo je čudo ako ih dobijem na odredištu sve u paketu. Često moram posuđivati, snalaziti se na razne načine, a jednom sam ih dobio ono "pet do 12", jer su stigli peti dan od kada sam stigao, taman za početak natjecanja", reći će hrvatski atletičar.

Cropix

Zadnjih dana pišemo o Dariji Obratov, prvoj hrvatskoj sanjkašici na Olimpijskim igrama, a koja će od sada nastupati za Nizozemsku. Bi li i Ivan prihvatio ponudu neke druge države?

"Mogu samo reći da u ovoj situaciji nema šanse da to napravim. Taj grb mora biti tu gdje je. Da je ponuda i 100 puta bolja od ove koje imam, ne bih mijenjao odluku, dakle ne bih to napravio. Druga zemlja jednostavno nije moja opcija.", odan je Ivan svojoj domovini i čini se nema alternative kad je ta tema na meniju.

A koliko mu je Osijek pomogao?

"Pa grad je jako pomogao kada smo počeli trenirati. U suradnji s klubom nabavili su opremu koja je dosta skupa, sve te štapove, opremu. Tako da sam jako zadovoljan po tom pitanju. A i krajem godine nas nagrade priznanjima i onda ti je posebno drago što se baviš sportom i doprinosiš svojoj regiji", rekao je 25-godišnjak.

Cropix

A sezona baš i nije jeftina...

"Pa ja se oko toga ne moram brinuti, jer sve rješava ili klub ili Savez. Ali sigurno nije, samo za pripreme ode sigurno 10.000 eura, pa 6000 eura su štapovi, pa jedno 1000 eura vitamini, pa neka ode i 5000 eura na putovanja, pa skupi se sigurno i 25.000 eura.", zaključio je Ivan.

Pripreme za sljedeću sezonu već su u tijeku, marljivo radi i trenira iako ga prvo natjecanje očekuje tek u siječnju. Istinski je zaljubljenik u ono s čim se bavi, malo mu treba za onu istinsku sreću, što je sasvim jasno s obzirom na odgovore koje je dao, fanatik koji je doslovno pogurao jednu cijelu regiju. I nametnuo neke nove, više standarde...

Cropix

atletika

Ivan Horvat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter