TAKO SE TO RADI

Fifa doživotno izbacila iz nogometa suca koji je svirao nepostojeći penal ▶️


Toni Horvat
20.03.2017.17:40
Fifa doživotno izbacila iz nogometa suca koji je svirao nepostojeći penal ▶️
Reuters

sažeto

Joseph Lamptey ganski je sudac koji je pomiješao koljeno i ruku, pa je u studenome dosudio penal za Južnu Afriku protiv Senegala i time odredio tijek afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji


Toni Horvat
20.03.2017.17:40

Ime Josepha Lampteya u Europi ne znači puno, ali nakon ove Fifine odluke za njega bi trebao znati svaki ljubitelj nogometa. Doživotni izgon iz nogometa zbog jedne pogreške možda se čini kao pretjerana kazna, ali ako će njegovo žrtvovanje poslužiti kao primjer svim ostalim sucima, pa tako i hrvatskim, ovaj 42-godišnji Ganac mogao bi zauzeti ključno mjesto u povijesti ovog sporta.

Na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Rusiji između Južne Afrike i Senegala Lamptey je dosudio penal za domaćine jer je vidio da je Kalidou Koulibaly igrao rukom u svojem šesnaestercu. Snimka je potvrdila ono što su vjerojatno svi osim Lampteya vidjeli i bez nje, da je senegalskog igrača lopta pogodila u koljeno.

Južna Afrika je iz tog penala povela 1-0 i na kraju pobijedila 2-1. S obzirom na sustav kvalifikacija u Africi, prema kojem četiri momčadi u skupini igraju šest kola, a samo jedna ide na SP, kikseve je jako teško nadoknaditi, pa je svaka utakmica važna, a svaka sudačka pogreška koja izravno utječe na rezultat katastrofalna.

Odigrana su zasad samo dva kola, a u skupini D Burkina Faso i Južna Afrika imaju po četiri boda, Senegal tri, a Zelenortski Otoci su na nuli. Još se svašta može dogoditi u preostala četiri kola, no ne uspiju li se Senegalci plasirati na SP 2018., s pravom će se sjetiti Lampteya. A na SP-u nisu bili od 2002. i očekivali su da bi ovo trebala biti godina u kojoj će prekinuti crni niz.

"Više informacija o ovoj odluci iznijet ćemo nakon što ona postane konačna i obvezujuća", kratko su javili iz Fife.

Zasad još nije konačna jer se sudac može žaliti Fifi i Sportskom arbitražnom sudu.

Nadajmo se da žalbe neće ništa promijeniti jer bi doživotna kazna za jednog suca mogla biti nešto najbolje što se dogodilo nogometu posljednjih desetljeća, otkad su novac i kladionice zagospodarili sportom, pa je cijelom svijetu postalo normalno da Barcelona izbacuje PSG uz evidentnu sudačku pomoć, a o onome što se svakog tjedna događa na hrvatskim travnjacima ne treba ni trošiti riječi. Dakle, Lamptey van, a ostali - pamet u glavu.

sudac

FIFA

Senegal

Južna Afrika

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter