NIŠTA BEZ DOBRE OPREME

Federer ne može bez dobrog reketa, Ronaldo bez kopački, a esportaši bez dobrog miša, tipkovnice i slušalica


Slaven Knežević
25.05.2018.16:30
Federer ne može bez dobrog reketa, Ronaldo bez kopački, a esportaši bez dobrog miša, tipkovnice i slušalica
Reuters

sažeto

Istražili smo što je sve potrebno kako biste spremni dočekali svaki izazov u esportu


Slaven Knežević
25.05.2018.16:30

Tenisači dobro paze kakav će reket odabrati, nogometašima proizvođači opreme izrađuju kopačke i dresove po mjeri, a golferi imaju nekoliko palica ovisno o tome što im je za koji turnir potrebno. Ista stvar je i s esportom. Bez dobre opreme jednostavno nije moguće postići vrhunske rezultate. Ovisno o tome o kojoj se videoigri radi najvažnija oprema u esportu sadrži miš, podlogu za miša, tipkovnicu, slušalice i upravljač. Wiktor "Taz" Wojtas, član Counter Strike tima Virtus za ESPN je objasnio koliko je važna dobra oprema.

"U Counter Strikeu morate imati dobro kretanje, a to znači da morate imati dobru tipkovnicu. Morate dobro ciljati protivnika, dakle morate imati dobrog miša i podlogu za njega. Na kraju, da biste se kretali po mapi i razumjeli što se događa, potrebne su odlične slušalice", kaže Wojatas.

Kod miša, koji je možda i najvažniji dio opreme u esportu, je jednako važna njegova tehnička komponenta kao i osjećaj i pouzdanost. Alex "Lex" Deily iz Winterfoxa objašnjava kako je miš zapravo dio igračeva identiteta i osobnog odabira.

"Kada dolazite na neki turnir morate imati nešto što nitko drugi nema i što je samo vaše, a to je miš. Morate imati miša koji će biti pouzdan i neće se isključiti sam od sebe. Morate biti sigurni da će taj miš uvijek reagirati jednako bez obzira na to na kojem računalu ga koristite", kaže Deily za ESPN.

Dobar miš mora imati i dobru podlogu. Podloga za miša zapravo surađuje sa senzorima u mišu i osigurava da se pouzdane i točne informacije prenose s miša na samu igru. Koliko veliku ulogu igra sama podloga najbolje opisuje događaj s DreamHacka 2013. godine. Kanishka "BuLba" Sosale koji je član Evil Geniuses' Dota 2 tima tvrdi kako je upravo zbog nepoznate podloge izgubio taj turnir.

"Morao sam igrati na drugoj podlozi jer nisu imali onu koju sam ja htio i to mi je totalno poremetilo igru. Znam da je dosta toga na psihološkoj razini, ali mi smo taj turnir izgubili. Ne volim kriviti podlogu, ali ju krivim zbog tog poraza", rekao je Sosale pa dodao:

"U esportu se radi uglavnom o osjećaju, pogotovo u Doti. Ne razmišljam o onome što radim. Ne razmišljam o svojoj ruci i pokretima. Jednostavno se naviknem na sve to i koncentriram na samu igru. Kada se nešto promijeni, onda se mozak koncentrira na tu promjenu i gubite koncentraciju na igru", kaže Sosale.

Isto vrijedi i za tipkovnicu. U svakoj od igara na njoj se nalaze neke ključne komande bez kojih jednostavno ne možete igrati. Važno je da si sami možete odrediti koja je tipka za što i da je osjetljivost vrlo velika tako da nema previše čekanja od trenutka kada stisnete nešto na tipkovnici do trenutka kada se isto pojavi na ekranu.

"Kada igram Counter Strike ključno mi je da se mogu brzo kretati, a to uglavnom ovisi o tome koliko je tipkovnica osjetljiva. Kada imam drugu tipkovnicu drugačija je i osjetljivost pa se vidi velika razlika u samoj igri", kaže Deily.

Zadnja ključna komponenta su slušalice koje nisu toliko važne koliko miš i tipkovnica, ali one su zapravo dodatni prozor u igru. Dobre slušalice znače da ćete imati bolju komunikaciju sa suigračima i još jedno osjetilo koje može pomoći u snalaženju u igri. Warren "Hades" Rettich iz Winterfoxa kaže kako nema puno dobrih slušalica na tržištu.

"Postoji samo nekoliko slušalica koje su stvarno dobre, a čak i te nisu odlične ili barem nisu odlične za Counter Strike. Jako je loš zvuk koji određuje smjer nečijeg kretanja. Kada bi izašle slušalice koje bi to popravile, to bi jako promijenilo način igranja."

Naravno, uz sve te komponente važno je imati i dobro računalo koje je dovoljno jako da može udovoljiti svim zahtjevima igre, kao i brz i stabilan internet kako ne biste kasnili za ostatkom svijeta.

Više o esportu čitajte u našoj temi: Team Ancestral esport korner!

esport

esport igrači

oprema

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter