Košarka je njegov život

Drniško čudo ima brutalne brojke i poigrava se s vršnjacima: 'Uzor mi je Dražen, a volio bih zaigrati za Golden State!'


Dejan Šmehil
04.05.2019.08:00
Drniško čudo ima brutalne brojke i poigrava se s vršnjacima: 'Uzor mi je Dražen, a volio bih zaigrati za Golden State!'
KK Došk

sažeto

Josip Vlaić bio je najbolji strijelac i skakač nedavne poluzavršnice prvenstva Hrvatske do 13 godina s nevjerojatnih 30.7 poena i 27.3 skoka!


Dejan Šmehil
04.05.2019.08:00

Drniški DOŠK na netom odigranom poluzavršnom turniru prvenstva Hrvatske za dječake do 13 godina nije uspio proći skupinu pored Splita i Cedevite, ali zato su iz svojih redova dali prvog strijelca i skakača turnira! Ime mu je Josip Vlaić, ima 12 godina i košarka je njegov život!

Josipa smo ugostili u našoj rubrici wunderkind jer kako drugačije nazvati dječaka koji u tri utakmice s vršnjacima ima prosjek od 30.7 poena i 27.3 skoka!? Čudo od djeteta Međimurju je u prvoj utakmici zabilo 30 uz 34 skoka (!), Cedeviti 21 poen uz 21 skok, a Splitu 41 koš, čemu je dodao i 27 skokova. Ta utakmica sa Splitom bila je odlučujuća za prolazak u polufinale, ovaj fenomenalan Josipov učinak nije bio dovoljan, ali nastavi li se razvijati na pravilan način, ne gine mu odlična karijera.

KK Došk

Josipe, talent za košarku kod tebe je neosporan, kako si uopće zavolio taj sport?

"Jedan moj prijatelj počeo je trenirati, ja sam ga dolazio gledati i tako sam zavolio košarku", otkriva nam Josip.

Imaš li još koga u obitelji da se bavi košarkom ili nekim drugim sportom?

"Trenutačno se samo brat bavi košarkom (mlađi brat Šime, nap. a.), prije je tetak Josip Slavica igrao za Došk, a ujak Boško Čavala također u Došku te u Ciboni, ali je zbog ozljede morao prestati baviti se sportom.

KK Došk

Znači, geni za sport i košarku su tu pa ne čudi što je Josipa privukla kožnata lopta... Kad si točno počeo trenirati, s koliko godina?

"Imao sam osam godina kad sam počeo."

Koliko treniraš tjedno, imaš li i samostalne treninge ili samo u klubu?

"Treniram svaki dan, nekad i dvaput dnevno. Ljeti odrađujem i individualne treninge, a tijekom sezone uglavnom ekipne."

Koju poziciju igraš, s obzirom da dominiraš i po poenima i u skokovima?

KK Došk

"Ma igram ja sve pozicije, ali najviše playmakera."

Nema sumnje da će, nastavi li ovako, Josip ubrzo privući i 'velike ribe', ali on odmah staje na loptu kad smo ga to pitali.

"Na meni je samo da radim, napredujem i trudim se, a o tome će što će biti dalje, odlučit će trener zajedno s mojim roditeljima."

Prošlo ljeto bio je u Sloveniji, u košarkaškom kampu KK Olimpije. Kaže da mu je bilo lijepo, družio se s talentiranim vršnjacima, trenirao. No, kad ga pitate gdje bi volio igrati, iz topa odgovara:

"Što se Hrvatske tiče, volio bih igrati za Cedevitu. U Europi me od stranih klubova privlače Real, Baskonia, Barcelona, a u NBA Milwaukee i Golden State."

KK Došk

Tko ti je onda najdraži igrač?

"U Hrvatskoj Justin Cobbs iz Cedevite, njegova igra mi se posebno sviđa, ali super su mi i Lull, Durant, Antetokounmpo...", otkriva nam Josip.

Iskopali smo jednu njegovu izjavu iz prijašnjeg intervjua gdje kao uzor navodi – Mozarta.

"Da, Dražen Petrović mi je uzor! Nisam ga nažalost mogao gledati, ali gledao sam njegova videa i stvarno je bio odličan", smatra ovaj mladi košarkaš.

On još čeka na prvi nastup za reprezentaciju, ali već je neke korake u tom smjeru ostvario.

"U reprezentaciju još nisam pozvan, ali jesam na treninge regije jug. Da, bilo bi super i bila bi mi čast igrati za reprezentaciju i braniti boje naše zemlje", jasan je mladi Drnišanin.

KK Došk

Spomenuo je da ima i po dva treninga dnevno. Pati li škola?

"Idem u OŠ Antuna Mihanovića u Drnišu i vrlo dobar sam učenik. Učitelji mi nekad izađu u susret, nekad stignem sve i bez ustupaka jer, ako se pravilno rasporedi vrijeme, sve se može stići!", kaže nam Josip.

Za kraj smo ga pitali, zanima li ga još koji sport osim košarke?

"Samo košarka!"

Brigu o Josipu vodi trener Alen Šikić pa smo iskoristili priliku pa i njega priupitali 2-3 pitanja. Što to Josipa razlikuje od druge djece, zašto je tako dobar? Je li to samo talent ili?

KK Došk

"Ono što Josipa razlikuje od većine druge djece jest to što je rođeni vođa i lider momčadi, kako na treningu tako i na utakmicama. On je dijete koje živi košarku, koje ima izvanredne atletske sposobnosti, a ima sposobnost da jako brzo uči i usvaja nova znanja tako da je pravo zadovoljstvo raditi s takvim djetetom", kaže Josipov trener.

Jeste li ikad vodili takav talent, osjećate li odgovornost za njegov razvoj?

"Kad imate dijete koje tako dominira u svom godištu, koje je na prosjeku od preko 50 koševa i 25 skokova kroz cijelu sezonu, sasvim normalno je da osjećate veliku odgovornost i prema Josipu i prema njegovim roditeljima. Neminovno je da će Josip u neko dogledno vrijeme morati otići u neki jači klub, a moj glavni zadatak je, kad vrijeme za odlazak dođe, da bude spreman atletski, tehnički i taktički odgovoriti zahtjevima trenera u novoj sredini", ističe Šikić.

KK Došk

Koliko daleko može dogurati Josip, kakvu mu karijeru predviđate?

"Teško je u ovom trenutku govoriti  o budućnosti djeteta od 12 godina jer ima puno faktora koji na to mogu utjecati. Svakako jedno od ključnih pitanja bit će odabir nove sredine gdje bi se trebao nastaviti razvijati i koja će mu ponuditi najbolje uvjete za rad i daljnji napredak", zaključuje trener Doška.

košarka

Wunderkind

Josip Vlaić

DOŠK Drniš

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter