Nikola Pilić

'Đoković mi je poput sina i s njim imam poseban odnos, jer me on nije zaboravio za razliku od brojnih drugih asova s kojima sam radio!'


Vjekoslav Paun
25.11.2018.08:00
'Đoković mi je poput sina i s njim imam poseban odnos, jer me on nije zaboravio za razliku od brojnih drugih asova s kojima sam radio!'
Cropix

sažeto

Gost naše tradicionalne nedjeljne rubrike je istinski doajen "bijelog sporta", jedan od onih koji je otvorio vrata brojnim drugim Hrvatima godinama kasnije...


Vjekoslav Paun
25.11.2018.08:00

Uhvatili smo ga, kako drugačije, s reketom u ruci.

"Imaš minutu-dvije", poručio je s mobitela, a pozadinska jeka odavala je lokaciju iz nekog balona u okolici njegovog Kvarnera, gdje se skrasio nakon što je otišao u mirovinu.

Cropix

Da Nikola Pilić, istinski teniski doajen i jedan od najvećih teniskih sinova koje je Hrvatska imala, nikako ne voli taj termin, potvrđuje i sljedeća izjava:

"Pa jel' ti čuješ ovo, on misli da sam ja u mirovini! Dragi moj, pa ja ti četiri sata dnevno provodim na terenu", nasmijat će se popularni Niki.

Taj 79-godišnjak, koji se i iz surovog drniškog kraja vinuo u tadašnju tenisku elitu preko splitskih Firula, ne prestaje se zanimati za aktualna teniska zbivanja, pomno sve prati, pa i uspon Hrvatske ove sezone u natjecanju koje je i njega obilježilo.

Cropix

"Kad imaš dva igrača među 15 najboljih, jasno je da si favorit na papiru. Francuzi imaju iznimno jaku tradiciju u Davis Cupu, sjajne igrače, ali oni su doslovno istrčali s drugom momčadi i bilo bi za očekivati da će Hrvatska to osvojiti. Ali opet to je jedno čudno natjecanje, ako nemaš svoj dan...", rekao je Nikola.

"Volio bih da dečki pobijede, jer im je doslovno trofej prije dvije godine izmaknuo za svega nekoliko poena. Bilo bi sjajno kad bi donijeli taj famozni trofej opet u Hrvatsku"

Jedan je od izbornika koji je u samom svjetskom vrhu, zapravo on je rekorder. Osvajao je Davis Cup s Njemačkom predvođenom s Borisom Beckerom i Michaelom Stichom tamo još 1988., 1989. i 1993. godine, a vodio je i Hrvatsku do naslova 2005. godine. Tu je i uloga savjetnika u osvajanju Davis Cupa sa Srbijom...

Cropix

"Osvajanje sa Hrvatskom? Bili su to prekrasni dani, Ivan Ljubičić imao je fenomenalnu sezonu koja je okrunjena na najljepši mogući način. Startali smo s Amerikom, tamo nas nisu stavili niti na plakat, ali zato smo ih znali kazniti. Bila je to sjajna godina, povijesna u hrvatskom tenisu", prisjetit će se Niki.

Davis Cup kakvog poznajemo od sljedeće sezone odlazi u povijest. Izmijenjeni format natjecanja u kojem će se u tjedan dana boriti 18 reprezentacija trebao bi se održati u La Caja Magica, gdje se održava Madrid Open, u studenom 2019., dok bi sljedeće izdanje tog natjecanja bilo održano ili na istoj lokaciji ili u WiZink Centru.

"Ma to je skandalozno", iznervirao se Pilić na startu i nastavio:

Cropix

"Zar se može tradicija od 120 godina kupiti za novac? Tko će pratiti susret Koreje i Kanade u Madridu, naprimjer? Kako su to smjeli napraviti, to je veliki korak unatrag kada je u pitanju jedno takvo natjecanje. Novcem se sve može kupiti, nažalost i ova velika tradicija odlazi u prošlost."

Kako je zadovoljan karijerom Marina Čilića, je li to ono što je od njega očekivao?

"On je momak koji je tu između petog i desetog mjesta, u vrhu svjetskog tenisa. Osvojio je Grand Slam naslov, tu je i finale iz Wimbledona, karijera koja je velika. A tu je još i potencijalni Davis Cup. Kad smo kod Davis Cupa, imao je neke poraze koje će pamtiti, onaj meč protiv Del Potra u Zagrebu u finalu kad je trebao dobiti, pa ovaj sad protiv Sama Querreyja, ali ova kruna u Francuskoj sve bi to anulirala", rekao je Pilić.

Osim uz hrvatski tenis, Nikola je itekako vezan i uz karijeru Novaka Đokovića. Kako komentira podatak da se Nole u samo nekoliko mjeseci s 22. mjesta probio na - prvo?

Cropix

"Evo, upravo mi je prije nekoliko minuta poslao SMS s jednog otoka gdje se odmara sa suprugom, ja sam mu čestitao na fenomenalnoj sezoni", otkrio je Nikola i nastavio:

"To što je on napravio u samo nekoliko mjeseci apsolutno je čudo. Niti ja nisam znao, vjerovao da će ovako završiti godinu. Kad je išao u Ameriku, tamo u ožujku, kad je bio van forme, nazivali su me novinari iz Srbije i doslovno ga "pokopavali", ali ja sam im samo govorio, "čekajte, čekajte". Svi mi znamo njegovu kvalitetu i svaka mu čast na tome. Ova sezona je sjajna zbog toga što se tako vratio i svima očitao lekciju, a još je impresivnija ona iz 2016. godine kad je imao skoro 17.000 poena", rekao je legendarni tenisač.

Novak cijeni Nikolu, nikad nije zaboravio ulogu bivšeg hrvatskog izbornika u njegovoj karijeri...

Cropix

"Teniski sin? Pa da, mogu se složiti s tim. Bavio sam se s njim kad je imao 15, 16, kad smo surađivali u akademiji. Ono što kod njega iznimno cijenim je to što on, za razliku od brojnih drugih asova s kojima sam surađivao, nikad nije zaboravio. I to je njegova istinska veličina.", rekao je Nikola.

Potom je uslijedio znak da "stisnem gas"...

"Ajmo, baci loptu, idemo se zagrijavat", povikao je Pilić svom partneru u balonu i nastavio intervju s jednom rukom držeći mobitel, a drugom, lijevom, "mlateći" po forhendu.

"Sjetim li se prošlih vremena kad sam igrao? To su vremena koja se danas ne mogu usporediti s ovima. Mi smo znali dobiti 50 funti za naše nastupe na Wimbledonu, a ovi danas dobiju po 50.000 funti za poraz u prvom kolu. Sve je otišlo toliko daleko. Ja sam tad, kao igrač koji je nešto značio u Wimbledonu, spavao u hotelu za dvije funte, a danas se unajmljuju kuće, cijeli katovi hotela.", rekao je Pilić.

Cropix

U istom ovom terminu, u intervjuu sa Borom Jovanovićem, još jedan doajen hrvatskog tenisa otkrio je vaše avanture. Pa i na Jakarti kada se spremala odmazda prema Nizozemcima tamošnjih domorodaca, pa ste se uplašili da vas oni ne zamjene s Nizozemcima, te ste na kraju dobili i vojno vozilo da vas prati?

"Sa Borom je bilo sjajnih trenutaka, bili su to dani na Touru kada su tenisači u svlačionicama, kao što kažete, jeli špek i luk. Uistinu nezaboravno, prekrasno vrijeme."

Vrti li se danas u tenisu previše novca, je li to problem?

"Pa ne bih rekao, uzmite samo ovu paralelu. Samo 100 tenisača živi odlično od tenisa, samo najboljih 100, ostali životare. A u nogometu imate oko 150.000 igrača koji dobivaju odlične novce. I to je najbolja paralela", zaključio je Nikola.

Naravno, mogli bi do sutra s Nikolom, ali forhend je već zagrijao, nismo više htjeli smetati. Malo će odigrati, pa navijati za Hrvatsku. Kako drugačije, uvijek uz tenis, na ovaj ili onaj način...

Cropix

tenis

Gdje si legendo

Nikola Pilić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter