Zavio nogometni svijet u crno

Dobio je žuti karton, nasmijao se sucu, a nekoliko sekundi kasnije beživotno je ležao na travnjaku...


Dejan Šmehil
20.07.2019.19:00
Dobio je žuti karton, nasmijao se sucu, a nekoliko sekundi kasnije beživotno je ležao na travnjaku...
Mike Hewitt/Getty Images

sažeto

Miklos Feher danas bi proslavio 40. rođendan, ali život mu se prerano ugasio. S 24 godine, nakon što ga je izdalo srce na utakmici


Dejan Šmehil
20.07.2019.19:00

Sudac mu je dodijelio žuti karton u sudačkoj nadoknadi. On se samo nasmijao, a nije bio svjestan da mu je to posljednji osmijeh u životu.

Nekoliko sekundi kasnije, Miklos Feher odjednom se srušio na travnjak. Nagnuo se prema naprijed, bilo je očito da ga strašno boli u prsima, a onda je samo pao na leđa.

Getty

Tragični se događaj zbio 25. siječnja 2004. godine na utakmici njegove Benfice i Vitorije u Guimaraesu, obje liječničke ekipe pohitale su mu pomoći. Mađarski je napadač oživljavan na terenu, hitna pomoć ga je brzo prevezla u bolnicu, ali nekoliko sati kasnije, stigla je tužna vijest. Feher je umro.

Cijeli Portugal, ali i čitav nogometni svijet bio je u šoku. Mađarski je nogometaš imao samo 24 godine i preminuo je od srčane aritmije koju je prouzročila hipetrofična kardiomiopatija.

Getty

Ironije li, upravo je Feher, koji je ušao u igru pola sata prije kraja, namjestio pogodak suigraču Aguiaru za tu pobjedu 1:0.

Te je sezone Benfica osvojila naslov prvaka, a nakon što su podigli 'kantu' i dobili medalje, cijela je momčad, uključujući i predsjednika kluba Vieiru te trenera Trapattonija, otputovala u Feherov rodni grad Tatabanyu i uručila medalju Feherovim roditeljima.

Osim toga, klub je umirovio njegov dres s brojem 29, a pored Benficinog stadiona stoji njegova bista.

Inače, Feher je igrajući za Györ zapeo za oko Portovim skautima kao 19-godišnjak. Potpisali su ga 1998., ali nikad se nije uspio probiti do prve momčadi nego se potucao po posudbama u Salgueirosu i Bragi.

Getty

Upravo je u Bragi odigrao sezonu karijere, postigavši 14 pogodaka u 26 ligaških nastupa. Portov predsjednik u međuvremenu se posvađao s Feherovim agentom Jose Veigom, a napadač je odbio prekinuti suradnju s njim pa je došlo do razlaza njega i Porta. I prelaska u Benficu. Gdje je tragično završio njegov život...

Danas bi Feher, da je živ, proslavio 40. rođendan.

nogomet

smrt

tragedija

Benfica

Miklos Feher

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter