'NE ZNAJU IH ČUVATI'

Dio zlatnih medalja iz Rija počeo trunuti, Hrvati nisu među oštećenima


Toni Horvat
29.05.2017.11:55
Dio zlatnih medalja iz Rija počeo trunuti, Hrvati nisu među oštećenima
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Od sedmero Hrvata koji su se iz Brazila vratili sa zlatom zasad nitko nema primjedbe. Problematično je 6-7 posto medalja iz Rija, ali organizatori tvrde da je to normalno ako ih se loše održava


Toni Horvat
29.05.2017.11:55

Više od 130 zlatnih medalja s lanjskih olimpijskih igara u Rio de Janeiru počelo je trunuti, hrđati ili im se odlomio komad. Sportaši diljem svijeta, na čelu s Amerikancima, među kojima je najviše nezadovoljnika, vraćaju medalje u Brazil i traže nove.

"Vidimo problem kod 6-7 posto medalja, a čini se da ima veze s razlikama u temperaturi. Gubitak kvalitete medalja je sasvim normalan nakon devet mjeseci jer zlato ima samo 1,34 posto udjela u medalji, a 30 posto je reciklirano srebro. Najčešće primjedbe su došle od onih kojima su medalje ispale ili su ih loše održavali, pa su zahrđale ili porcnjele na mjestu na kojem su oštećene", objasnio je glasnogovornik Igara u Riju Mario Andrada.

Lijepo je svaliti krivnju na nekog drugog, ali nije baš normalno da nešto što bi trebalo trajati zauvijek gubi kvalitetu nakon devet mjeseci, kako tvrde Brazilci.

Nasreću, hrvatski sportaši nisu među oštećenima.

"Nemamo informacije da je itko od naših osvajača medalja iz Rija imao sličnih primbedbi", rekao je šef olimpijske misije Damir Šegota.

Hrvatska je u Riju osvojila 10 medalja, od kojih pet zlatnih - Sandra Perković, Sara Kolak, Josip Glasnović, Martin i Valent Sinković te Šime Fantela i Igor Marenić - dakle ukupno sedam primjeraka je stiglo u Lijepu našu, ali očito se naši sportaši bolje brinu o svojim trofejima nego Amerikanci.

Način izrade medalja varira od Igara do Igara. U Londonu 2012. organizatori su osvajačima medalja davali instrukcije kako ih držati u idealnom stanju, iako nisu spominjali sobnu temperaturu. U Tokiju će za tri godine medalje biti izrađene od recikliranih mobitela i sličnih aparata, koje su građani mjesecima ostavljali u posebnim kutijama.

Rio de Janeiro

medalje

Damir Šegota

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter