Dario Šimić

'S bratom sam se borio tko će otići s tatom na utakmicu Dinama, a danas kao otac s puno emocija gledam svoje sinove kako se u nogometu razvijaju. Pratim ih, ali svaki ima svoj put!'


Slaven Knežević
21.04.2019.08:00
'S bratom sam se borio tko će otići s tatom na utakmicu Dinama, a danas kao otac s puno emocija gledam svoje sinove kako se u nogometu razvijaju. Pratim ih, ali svaki ima svoj put!'
Cropix

sažeto

Dario Šimić novi je gost naše tradicionalne nedjeljne rubrike 'Gdje si legendo' 


Slaven Knežević
21.04.2019.08:00

Darija Šimića ne treba posebno predstavljati. Karijeru je započeo u Dinamu za koji navija od malih nogu i s kojim je prošao čak tri promjene imena prije odlaska u milanski Inter. U Italiji je napravio veliki transfer iz Intera u redove gradskog rivala Milana, da bi nakon toga potpisao za Monaco pa se vratio u svoj Dinamo. Prvi je među Vatrenima stigao do 100. nastupa za reprezentaciju, a osvojio je i broncu u Francuskoj 1998. Sve je krenulo u Sesvetama.

Cropix

"Rođen sam u Zagrebu i u Sesvetama sam počeo haklati. Sesvete su poznate po vrhunskim malonogometnim igračima, a ja sam počeo na svom školskom igralištu i cijelo vrijeme se s njima družio. U Dinamo sam stigao s 12 godina. Otišao sam na selekciju s 11 godina i nakon godinu dana sam primljen u klub. Do 16 godine sam igrao za kadete, pionire i juniore, a onda sam postao najmlađi debitant u povijesti Dinama", prisjeća se svojih početaka Šimić pa dodaje:

" Dinamo je uvijek bio Dinamo. Još u bivšoj državi je to bio klub iz velike četvorke. Ja sam na utakmice počeo ići sa šest godina i za mene je Dinamo statusni simbol. S bratom sam se borio tko će otići na utakmicu s tatom. Za mene je to bio blagdan. Sjećam se kada je Dinamo 82. bio šampion, tada sam imao sedam godina, sjećam se Cice Kranjčara, Ćire Blaževića, Zvone Bobana, Velimira Zajeca, svih velikih igrača koji su mi bili idoli. Za mene je san bio igrati za prvu momčad Dinama. Noć prije debija nisam mogao spavati."

Cropix

Igrači su tada bili još povezaniji s navijačima, a danas se polako vraća ta atmosfera nakon sjajnih uspjeha pod Nenadom Bjelicom.

"Svako vrijeme nosi svoje. Igrao sam za vrijeme formiranja hrvatske nogometne lige kada smo iz Jugoslavije prešli u Hrvatsku. To je bila velika promjena. Bilo je to ratno razdoblje pa smo znali igrati i pod uzbunama i na ratom okupiranim područjima. Sigurno je da je to bilo drugačije. Imali smo velike derbije s Hajdukom koji je tada dominirao u HNL-u. I ostali klubovi su bili jako dobri, na primjer Varteks ili Rijeka s odličnim igračima. Liga je bila 'starija' jer igrači nisu išli toliko van pa su ostajali u HNL-u. S Dinamom smo igrali protiv Partizana, Newcastlea, Celtica, Atletica, Porta, to su bile nezaboravne utakmice koje smo igrali na jako visokoj razini."

Najviše u sjećanju je ostao dvoboj s Partizanom. 

"Partizan je sigurno najposebnija utakmica. Slavili smo s 5-0. To je utakmica koja je sigurno izazvala najviše emocija. Prvi puta smo igrali s nekim klubom iz Srbije nakon onih nemilih događaja koji su se dogodili. Bila je to utakmica baš nabijena posebnim emocijama."

Getty Images

Grad je tada živio za Dinamo.

"Cijelo vrijeme sam bio u Sesvetama, a onda sam se preselio u Maksimirsku. Neću ni govoriti koliko me ljudi tražilo karte. Na nekim utakmicama sam naručivao po 200 karata za dečke iz kvarta."

Dok ste igrali u Dinamu, klub je imao tri imena, Dinamo, HAŠK Građanski pa Croatia.

"Nije bilo sreće s tim imenom. Bivši predsjednik je imao možda najbolju namjeru, ali novo ime nije bilo prihvaćeno od navijača. Možda se tu išlo prečvrsto. Trebalo je odmah vratiti ime Dinamo. I nama igračima je bilo teško. Svi smo mi osjećali da je to Dinamo, ali što će igrač? Igra i sluša i ne može se previše miješati u klupsku politiku."

Getty Images

Iz Dinama ste najprije prešli u Inter, a onda i u redove gradskog rivala Milana.

"Za mene je to bilo ostvarenje sna. Prešao sam iz velikog kluba u najjaču nogometnu ligu na svijetu i igrao s tadašnjim najvećim nogometnim zvijezdama. Igrao sam sa šest Zlatnih lopti. Igrao sam s velikim Ronaldom u Interu i živio sam svoj san", kaže Šimić pa nastavlja:

"Kasnije sam prešao u Milan koji je za nas bio poseban klub zbog našeg Zvone Bobana. To je bio poseban klub i zbog Van Bastena, Ruuda Gullita, Rijkaarda, osvojili smo odmah Ligu prvaka i talijansko prvenstvo. Momčad je bila fenomenalna i bili su to stvarno moji zlatni trenuci."

Danas se Milan polako vraća na staro, ali daleko je to još od Vašeg Milana.

"Milan je puno toga izgubio, posebno u zadnje tri godine. Sada Leonardo i Paolo Maldini pokušavaju vratiti klub na stare staze slave, ali neće to ići baš tako brzo i lagano. Puno su toga izgubili. Danas imaju jedan veliki problem. Zbog financijskog fair playa sadašnji vlasnik, koji ima novaca, ne može uložiti svoje novce nego mora čekati da klub zaradi pa da onda uloži. To su neke nelogičnosti."

Getty Images

S druge strane, jedan PSG, bez problema potroši 222 milijuna na Neymara ili 180 na Mbappéa i nikome ništa.

"Da, oni naprave da njihova banka ili netko sponzorski uloži i tako izbjegne financijski fair play."

Tko je bio 'najluđi' u Vašem Milanu?

"To su bili takvi igrači i takve nogometne legende da je stvarno bilo pravo zadovoljstvo igrati s njima. Puno sam mogao od njih i naučiti i kao osoba i kao profesionalac. Gattuso je bio poseban. Stvarno je bio simpatičan, stalno nasmijan i stalno je dizao atmosferu. Imao je pozitivnu energiju i može biti primjer svima."

Nakon Milana uslijedio je Monaco, a onda i povratak u Dinamo za koji ste igrali besplatno.

"Da, vratio sam se. Htio sam u svom klubu završiti karijeru i još jednom obući taj dres. No, osjećao sam da nisam pravi i zahvalio sam se upravi i prepustio mjesto mlađima."

Srđan Vrančić / CROPIX

Danas Vašu ulogu polako preuzimaju sinovi. Od četiri sina, tri su u nogometu.

"Četvrti još ne može, on je premali. Jedan sin je u Lokomotivi, jedan u Dinamu. Ja ih pratim, ali svaki od njih ima svoj put. Sami su svjesni da nije lako postati profesionalni nogometaš. Puno stvari se tu treba poklopiti. Ako roditelji prate djecu, mislim da je nogomet odličan za razvoj djeteta koje se razvija u timu. Nekada pobijediš, nekada izgubiš, ali treba nastaviti s treningom. Zadovoljan sam i mislim da će im to puno pomoći u životu."

Često se treneri žale na 'naporne' roditelje koji svašta dobacuju s tribine. Jeste li jedan od tih roditelja?

"Nije lako biti tata jednom igraču koji želi postati profesionalni nogometaš. Puno je tu emocija i svatko od nas je malo subjektivan i misli da je njegovo dijete zaslužilo da igra. Meni je možda malo lakše jer sam prošao sve to pa mi je puno jasnije da dijete mora biti vrhunsko da bi prošlo. To nije lako, ali prepuštam dosta toga sinu i trenerima, a ako ima talenta, sreće i svega ostaloga, vidi se kada radi razliku i može ići prema naprijed."

Hanza media

Jedno vrijeme ste se dosta aktivno borili za promjene u Dinamu.

"Prije svega sam osnovao s Marijem Jurićem Hrvatsku udrugu nogometni sindikat čiji sam predsjednik od 2011. godine. Borio sam se najviše za interese i prava nogometaša da uskladimo naša pravila s pravilima FIFA-e i UEFA-e, a to smo i napravili. Jako puno smo napravili za igrače. Svi naši članovi imaju besplatnog odvjetnika, mogu se besplatno školovati na Sveučilištu u Danskoj i još puno toga", kaže Šimić pa dodaje:

"Da, podržao sam i inicijativu koja je tražila promjene u načinu upravljanja u Dinamu 2014. godine. Mislim da bi bilo u redu da svi članovi Dinama mogu birati svoje vodstvo i zato sam podržao tu ideju. Nažalost, to ni danas nije tako. Mislim da klub i navijači trebaju biti jedno. Navijači trebaju klub, a klub navijače. Treba naći neki dogovor koji uključuje sve i da se o tome više uopće ne raspravlja nego da se napravi vrhunska atmosfera kakva je bila kada sam ja igrao i da svi možemo uživati u nogometu."

Ipak, Dinamo godinama dominira i danas živi možda i jednu od najboljih sezona u povijesti kluba, i rezultatski i financijski.

"Da, možemo reći da je atmosfera dobra i da su imali fantastičnu sezonu, a posebno su dobro igrali u Europi. To je sigurno dobro. Bjelica je tu sigurno jako važan faktor. Dinamo nakon dugo vremena ima stabilnu, iskusnu momčad u kojoj čak i ovi mlađi igrači imaju dvije, tri godine iskustva. To im je sigurno pomoglo da naprave iskorak u Europi i HNL-u. Bjelica se pokazao kao odličan trener."

Getty Images

U zadnje vrijeme je česta tema u medijima Dani Olmo. Treba li Hrvatskoj Olmo?

"Olmo se razvija u vrhunskog igrača i to je ove godine pokazao. Svakom igraču je lakše kada momčad igra odlično, ali sigurno je da bi on bio zanimljiv hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. No, glupo mi je o tome uopće pričati kada je dečko Španjolac i želi igrati za Španjolsku. Mi u Hrvatskoj imamo vrhunskih igrača."

Hrvatska je sada na prekretnici. Oprostili su se Mandžo, Ćorluka, Suba,... Kako dalje?

"Mislim da je to normalno. Nakon 20 godina se dogodila jedna generacija koja je ostvarila fantastičan rezultat koji je nadopuna onog našeg. Mi smo napravili neku bazu da bi oni bili drugi na svijetu. Očekivan je nakon svega i ovaj pad. Otišlo je par igrača i teško je nadomjestiti takve vrhunske igrače, a teško će biti nadomjestiti ove koji su još tu kada oni odluče otići. Takva generacija se treba roditi i poklopiti. Teško da ćemo ponoviti takve rezultate. I drugi igraju nogomet i imaju vrhunske momčadi. Hoćemo li već na Euru 2020. ponoviti rezultat ili 2022. u Kataru? Ne znam, ali pokazali smo da smo nogometna velesila i to je fenomenalna stvar. Pohvalio bih i Dalića koji radi fenomenalan posao i vraća taj kult reprezentacije što je jako važno."

U Hrvatskoj je takav mentalitet da sada navijači očekuju odmah zlato.

"To je normalno. Svi mi imamo pravo to očekivati, ali puno stvari se treba poklopiti. I drugi igraju nogomet i puno stvari se treba poklopiti. Nije lako osvojiti medalju na velikom natjecanju."

Getty Images

Kakav nam je HNL? Odlučeno je da ostaje Liga 10 i iduće sezone, ali sve je više onih koji bi ju proširili na 12, 14 ili čak 16 klubova.

"Mislim da je Liga 10 pun pogodak, a to se vidi i po napretku u rankingu zemalja. Od 2020. godine imamo pet predstavnika što je fenomenalno za Hrvatsku. Bit ćemo među 15 najboljih zemalja u Europi i to je napredak. Ono što mi iz udruge nogometaša vidimo je da su ipak sve momčadi puno ažurnije s plaćanjem i gotovo da nemamo problema s tim", kaže Šimić pa dodaje:

"Ipak, liga 10 je povećala kvalitetu, ali smanjila bazu pa ćemo morati poboljšati drugu i treću ligu. Priča se da bi druga liga bila manja i jača, možda s 12 klubova, a treća jedinstvena, to bi moglo biti na tom tragu. Klubovi su centar razvoja hrvatskog nogometa i treba im probati pomoći u financiranju, pokriti im putne troškove, pronaći sponzora lige... Sve što je u moći HNS-a i države da se ti talenti razvijaju. Nogomet je osim biznisa i mjesto okupljanja i izvor zadovoljstva i treba ga proširiti u što je više moguće sredina u Hrvatskoj."

Aktualna tema je i nacionalni stadion, ali i stadion na Maksimiru.

"Treba uložiti i u infrastrukturu. Hrvatska zaslužuje više stadiona na kojima bi mogla igrati reprezentacija. Što se tiče Maksimira, jasno je da treba napraviti novi stadion. Nisam protiv toga da se sruši staro izdanje, ali stadion mora biti na istoj lokaciji. To je povijesna lokacija za Dinamo i ne bi bilo dobro da se stadion makne s Maksimira."

GNK Dinamo Zagreb

Za kraj, gdje ste danas? Pokrenuli ste biznis s kavom i vodom, a vodite i nogometni sindikat. Kako se snalazite u tim ulogama?

"Najviše se bavim udrugom nogometaša čiji sam predsjednik. Investirao sam i osnovao firme koje se bave proizvodnjom vode i kave i kafiće. Nisam operativno u kafićima, to vodi brat, a ja sam više u proizvodnji kave i vode. Novac koji sam zaradio vani, investirao sam u Hrvatsku. Vivas caffe i Aqua Viva su među najuspješnijim firmama u svom sektoru u Hrvatskoj i na to sam posebno ponosan. Ne mogu se toliko operativno baviti time, stručni ljudi vode brigu, a ja nadgledam malo."

Kako se uopće došli na ideju za proizvodnju kave i vode?

"Volim stvarati nove vrijednosti. Kao vrhunski sportaš sam već 1998. godine znao kolika je važnost vode. A kava? 10 godina sam igrao u Italiji, a Talijani su poznati po savršenom Espressu iako kava nije talijanska, nego raste u drugim državama. Mi Hrvati smo jako podigli kvalitetu Espressa. Za Vivas kavu sam uzeo najbolje stručnjake u Hrvatskoj i napravili smo svoj brend koji je postao već poznat po kvaliteti u ovih osam godina. Sviđa mi se kava jer okuplja ljude i sretan sam što sam dosta toga iz Italije prenio u Hrvatsku", zaključio je Šimić.

nogomet

Dinamo

Milan

Gdje si legendo

Dario Šimić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter