MENADŽERSKI POGLED NA HRVATSKE PRVOLIGAŠE

Dinamo je svijet za sebe, Istra na pojačanja može trošiti jednako koliko i Hajduk, Rijeka još dvostruko više, u najlošijoj situaciji je Gorica


Toni Horvat
07.11.2018.17:00
Dinamo je svijet za sebe, Istra na pojačanja može trošiti jednako koliko i Hajduk, Rijeka još dvostruko više, u najlošijoj situaciji je Gorica
Goran Sebelic / CROPIX

sažeto

Izašao je Football Manager 2019, a mi vam donosimo pregled stanja u hrvatskim prvoligašima na početku igre


Toni Horvat
07.11.2018.17:00

Ljubitelji nogometnih videoigara menadžerskog tipa prošlog su tjedna konačno došli na svoje, izašao je Football Manager 2019.

Novo izdanje najpopularnije franšize kad su nogometni menadžeri u pitanju na Steamu se može besplatno isprobati skidanjem demoverzije, u kojoj se može odigrati pola sezone. Ako vam se svidi u tolikoj mjeri da želite kupiti punu verziju igre po cijeni od 50 dolara (oko 325 kuna), možete nastaviti tamo gdje ste stali u demu.

Nećemo se baviti recenzijom same igre nego se orijentirati na ono što nudi ljubiteljima hrvatskog nogometa. U igru je uvršteno svih 10 prvoligaša, svih 14 drugoligaša, svih 50 trećeligaša i čak 366 klubova iz županijskih liga.

Te potonje ne može se preuzeti, ali su u igri, pa tako i na popisu na stranici Sortitoutsi.net, na kojem možemo vidjeti u kakvom su stanju naši klubovi u trenutku kad igra počinje.

Financijski, naravno, najbolje stoji Dinamo, koji na saldu ima 20 milijuna funti, od čega šest može izdvojiti za transfere. Hajduk na računu ima devet, a Rijeka sedam milijuna, no Riječani na transfere može trošiti dvostruko više od Splićana, iako su i jedno i drugo mizerne cifre ako ste se naviknuli igrati s klubovima iz liga "petice".

Zanimljivo, Istra 1961 ima proračun za transfere identičan Hajdukovom. Jedini prvoligaš koji u prvu sezonu ulazi s minusom je Gorica, a Rudeš je uz nju jedini klub koji ne može ni kune potrošiti na kupnju igrača.

Najbolje uvjete za trening, prema FM-u, ima Rijeka s ocjenom 15 od maksimalnih 20, Dinamo ima 14, a Hajduk, Istra, Osijek i Slaven Belupo po 12. Dinamo i Hajduk imaju najbolji juniorski pogon, s visokih 17 od 20, Osijek ima 15, Lokomotiva 14, a Rijeka tek 12, no Riječani uz Dinamo imaju najbolju akademiju (14), ispred Hajduka i Osijeka (po 13).

Sortitoutsi.net

Najveći ugled (koeficijent 128) očekivano ima Dinamo, a Rijeka (118) je nešto ispred Hajduka (116) i Osijeka (110).

Tu su i podaci o prosječnoj dobi kompletnoga kadra te o prosječnoj posjećenosti, u kojoj, dakako, uvjerljivo prednjače Splićani.

Svi ovi podaci mogu poslužiti u kontroli očekivanja prilikom preuzimanja kluba. Što je ugled kluba veći, veća je vjerojatnost dovođenja jakih imena. Prema podacima o financijama možete unaprijed pretpostaviti na što ste osuđeni u prijelaznom roku, a ocjene infrastrukture pomažu vam u dugoročnim očekivanjima po pitanju napretka.

Među drugoligašima baš nitko nema budžet za kupnju igrača, mogu dovoditi samo one bez ugovora, a samo tri kluba u prvu sezonu ulaze u financijskom plusu. U najvećim su dubiozama Šibenik i Međimurje, koji kreću s dugom od dva milijuna funti.

Dinamo

Hajduk

esport

Prva HNL

Istra 1961

financije

HNK Gorica

Football Manager

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter