Sanja Jovanović

'Danima sam beskonačno plakala, debljala sam se, pucala sam u te dvije godine i trebalo mi je neko vrijeme da se konačno dovedem u red'


Vjekoslav Paun
03.03.2019.08:00
'Danima sam beskonačno plakala, debljala sam se, pucala sam u te dvije godine i trebalo mi je neko vrijeme da se konačno dovedem u red'
Cropix/Facebook

sažeto

U našoj tradicionalnoj nedjeljnoj rubrici 'Gdje si legendo' gošća nam je doajenka hrvatskog plivanja, nenadmašna Dubrovkinja s prebivalištem u Rijeci...


Vjekoslav Paun
03.03.2019.08:00

Jedna od naših najuspješnijih sportašica, plivačica, s gotovo 200 državnih, europskih, svjetskih rekorda. Priča je počela u starom gruškom bazenu prije dva i pol desetljeća, danas je također vrlo blizu bazenu, ali u - kancelariji.

"Ha, gdje je lakše? Ma kao sportaš nisi imao pojma niti pet posto koji je sve to posao, što se događa u pozadini, kad drugi obavljaju posao za tebe. Sigurno je bilo puno lakše kad zaroniš i koncentriran si samo na štopericu", reći će nam Sanja Jovanović, bivša plivačica, osvajačica brojnih europskih, svjetskih medalja.

Cropix

Nekoliko dana nakon što je proslavila 32. rođendan, krajem rujna prošle godine, postala je sportska direktorica Plivačkog kluba Primorje CO. I kako se snalazi u novom okruženju?

"Jako sam zadovoljna, jer nije jednostavno nakon 25 godina izaći iz vode i ući u ured i raditi nešto drugo. Jako sam se dobro, brzo snašla. Zajedništvo mora postojati kako u obitelji tako i u sportu da sve može jako dobro funkcionirati. Bilo mi je lako jer sam imala kolegice koje su me dobro uputile u problematiku, sve u svemu jako sam zadovoljna", rekla nam je iz svog ureda.

Povukla je paralelu u odnosu na razdoblje kad je bila isključivo natjecatelj...

"Fokus je, kad si klinac, samo na kvalitetan rezultat, na europskoj i svjetskoj sceni. Ali ja sam tip osobe koja voli raditi i biti aktivna. Bude i teških i laganih dana, kao u sportu, tako je i u poslu, u životu. Pa onda mi to sportaši, kako smo valjda očeličili kroz sve to razdoblje, i lakše podnosimo", rekla je Sanja.

Hrvatsko plivanje, kako je zadovoljna gdje je danas?

Cropix

"Pa ja vam vidim da je situacija takva da je zapravo smjena generacija u prvom planu. I govorit ću isključivo samo o svom klubu, tu gdje mi je vidno polje. Ne volim općenito pričati, jer ne pratim baš kako rade moje kolege u drugim klubovima. Kod nas je dakle smjena generacija, poslije mene, Dominika Strage, Saše Gerbeca, Željane Knežević..., trebat će jedno vrijeme - čekati. Nadam se pozitivnom ishodu kroz pet šest godina, jedan novi val muškog i ženskog plivanja, što se tiče Primorja. To je klasična smjena, kao što se događa u rukometu, vaterpolu."

Prije desetak godina, uz ovu sportsku, vodila je bitku s bolešću. Bitka s hipotireozom, odnosno usporenim radom štitnjače. Kakva je danas situacija, kako danas gleda na to razdoblje?

"Ma super je sve, samo da se ne ureknem! To se sve skupa izreguliralo. Zdravlje je uvijek na prvom mjestu, tako treba biti. Priznajem, tijekom karijere mi je bilo užasno teško. Posebno to razdoblje iz 2010. godine kad mi je mama umrla. U to sam se vrijeme i razboljela, taj stres, smrt majke, teško sam se nosila s tim. Dobila sam 30 kilograma i nisam mogla podnositi treninge, sva ta opterećenja.", rekla je Jovanović i nastavila:

"Suze su bile na svakodnevnoj bazi, pucala sam te dvije godine. Trebalo je vremena da se sve to dovede u red. I da sebe dovedem u red."

Cropix

Njezina pokojna majka radila je u pekarni od ponoći do 14 sati, a onda bi se brinula o njoj, sestrama, treninzima..., može li ona zamisliti taj scenarij sebe kao majke?

"Bit ću iskrena, ona je za mene borac, lavica, i ne vjerujem da bih ja bila u stanju izdržati to sve što je ona izdržala. Raditi od ponoći do dva popodne, pa se brinuti o četiri kćeri, kuhati, prati, još voditi mene na bazen. Ona je bila žena, majka, heroj, carica!", emotivno priča Sanja dok vrti film i nastavlja...

"Imam jako puno od nje, ali voljela bih da imam tu energiju od nje. Voljela bih da je imam, ali nemam, ona je bila posebna. Ne mogu se niti približiti njezinoj sili s kojom nas je vukla kroz život."

Zaručena je, trenutačno nema djece...

Cropix

"Ako Bog da, bit će ih, pa i ja da stvorim svoju zajednicu", nasmijat će se.

Četiri sestre, gdje su sve, koliko ih često vidi?

"Znate kako je to u današnje vrijeme, svaka je negdje, ali kontakti su neuništivi. Jako sam povezana sa sestrom Tanjom blizankom i ta veza je čvrsta, neraskidiva. Bez obzira što smo svi negdje, dvije starije sestre su u Dubrovniku, Tanja je u Düsseldorfu gdje se udala i ima i dijete, ja sam u Rijeci, za nas je slavlje kad se vidimo pa i jednom godišnje. Ili koliko nam već obveze dozvole. Obitelj svima treba biti na prvom mjestu, a onda sve ostale stvari, to je ono što nas vodi kroz život.", rekla je naša proslavljena sportašica.

Da kreće ispočetka, možda čisto financijski, bi li možda, umjesto bazena, uronila u teniske, skijaške terene?

"Ma ne bih! Obožavala sam to što sam radila, a i ovo što sad radim. Morate biti zaljubljeni u ono s čim se bavite. Kao ja, u vodu, bazen. U svaki trening, svako natjecanje. Ništa nisam vidjela van plivanja! To je bio moj centar svijeta, moja najveća ljubav. Voda, pruga, natjecanje, blok. Bilo bi grozno da ja sad kažem da je šteta što nisam bila tenisačica, što nisam više novca zaradila, mislim da trebaš iskoristiti talent koji imaš, ono što ti je Bog dao. Tu ljubav ništa ne može zamijeniti.Bog mi je dao talent, a ja sam se odužila rezultatima", rekla je Sanja.

Cropix

Obišla je brojne europske, svjetske zemlje, a izdvojit će jedan detalj još s početka njezine karijere...

"Sjećam se kad sam putovala u Slovačku na jedan međunarodni miting. Imala sam negdje 14, 15 godina i bilo je to jedno od mojih prvih međunarodnih ispita. Sa mnom nije putovala trenerica, a koja je imala i još jednu ulogu, a ta je bila da je bila moja osobna budilica, haha. Naučila sam da me ujutro budi trenerica, a kako je nije bilo, nisam imala sat, alarm, mobitel, onda sam zamolila Toma (Tomislav Karlo) da me on probudi.", rekla je i nastavlja:

"Naravno, on je zaboravio, ja se nisam probudila i prespavala sam utrku! Sva osramoćena u strahu od kazni i prijekora pojavila sam se na tribini poslije, a iz moje delegacije dočekao me smijeh i zezanje. Bila sam jako uplašena, ali sam izvukla pouku. Mislim da su mi i oni poslali poruku da moram sama snositi odgovornost, samostalno se dizati. I eto, to mi je nekako ostalo u sjećanju", zaključila je jedinstvena Sanja Jovanović.

Na novom radnom mjestu, daleko od bazena, ali opet dovoljno blizu. Pa i da se zaleti iz kancelarije i baci u vodu, pokaže mlađima kako se to radi, onako u stilu Ćire Blaževića - "šok metoda". Legenda plivanja, u svakom smislu...

Cropix/Facebook

Gdje si legendo

plivanje

Sanja Jovanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter