Jedan od posljednjih španera

Izbornik ga je skupo koštao nakon debija u HNL-u, a sad kultni klub vraća u viši rang: 'Zbog Dalića sam morao bježati iz kluba, ali nisam požalio!'


Slaven Knežević
07.05.2019.08:00
Izbornik ga je skupo koštao nakon debija u HNL-u, a sad kultni klub vraća u viši rang: 'Zbog Dalića sam morao bježati iz kluba, ali nisam požalio!'
Cropix

sažeto

Ivor Weitzer slovio je za velikog talenta riječkog nogometa, a danas se s Orijentom bori za ulazak u 2. HNL


Slaven Knežević
07.05.2019.08:00

Ivor Weitzer jedan je od posljednjih pravih španera. Nekada talentirani klinac u kojega je pokojni Josip Kuže polagao nade karijeru je započeo u Rijeci, no gotovo odmah nakon debija je otišao u Orijent, pa u Pomorac. U Rijeku se kasnije i vratio, a još je igrao i za Široki Brijeg, Istru, iranski Malavan, mađarski Pécsi, grčki Panelefsiniakos, albansku Vllazniju i uzbekistansku Bukharu. Danas je ponovno u Orijentu s kojim lovi drugu ligu. Orijent je na trećem mjestu 3. HNL Zapad iza Vinogradara i Dubrave i sve je još moguće.

"U početku je plan bio stabilizirati klub i onda eventualno iduće godine napasti ligu više, međutim, kako su rezultati krenuli na početku porasli su apetiti i klub je izrazio želju da, ako uspijemo, uđemo u viši rang. Tu smo u samom vrhu i imamo realnu mogućnost da to i ostvarimo. Ako uspijemo mi na terenu, klub će sve poduzeti da se Orijent nakon dugo vremena uđe u drugu ligu. Još uvijek nemamo informacije oko licenci pa ne znam što će biti, ali mi ganjamo to mjesto koje vodi u drugu ligu i dat ćemo sve od sebe da taj cilj i ostvarimo.", kaže nam Weitzer u uvodu.

Cropix

Karijeru ste počeli u Rijeci, no tamo se nakon seniorskog debija niste puno zadržali.

"Kao i svaki klinac koji je odrastao u Rijeci i koji je krenuo s nogometom u Rijeci, san i želja mi je bila da zaigram za prvu ekipu. Imao sam tu sreću da sam taj san ostvario poprilično rano, s nepunih 18 godina kod Josipa Kužea. Tada je Marinko Koljanin, kao i danas, bio direktor i bio sam pred potpisom ugovora", kaže Weitzer za kojeg je sve izgledalo savršeno, no ubrzo se promijenilo:

"Tadašnji predsjednik Ježić je raspustio upravu s Kužeom i Koljaninom i došao je Dalić koji je, kao i svaki trener, doveo svoje igrače i ja sam morao sreću potražiti negdje drugdje. Tako je krenulo. Mogla je biti prva liga od samih početaka, ali eto, s nepunih 18 sam debitirao u prvoj ligi, a onda sam morao u treću, dvije godine Orijent, pa Pomorac, Široki, Istra, iz Istre natrag u Pomorac pa u Rijeku."

Iako mu je prva liga tada izmaknula, Weitzer nije očajavao niti je gledao negativno na igranje u nižoj ligi.

"Nikada nisam bio takav. Koliko god puta sam pao, sakupio bih se, ustao i nastavio dalje. Nikada se nisam sažalijevao i uvijek sam gledao samo kako da napredujem i dođem tamo gdje želim, a to je naravno prva liga."

Cropix

Vodili su Vas brojni naši veliki treneri. Od koga ste najviše naučili?

"Mogu reći da sam najviše naučio i počeo shvaćati nogomet na drugačiji način kod Predraga Stilinovića. Imao sam puno prvoligaških trenera, trenera koji su bili na Mundijalima, tu su Matjaž Kek, pa Miroslav Ćiro Blažević, Vulić, Pamić, Kuže,... Ma bilo je stvarno puno dobrih trenera, ali nekako sam najviše naučio od Predraga Stilinovića i zadnjih godinu dana kod trenera Mikaca i Butorovića jer sam se i sam počeo više educirati po tom pitanju i kroz neke razgovore s njima puno naučio."

Znači li to da već traju pripreme za trenersku karijeru?

"Da, već počinjem polako s pripremama za trenerski posao. Oduvijek sam se vidio u tim vodama. Još kao klinac sam znao da želim biti trener nakon što završim igračku karijeru ako je budem ikada imao. Tako sam kao dijete razmišljao. Ostvarila mi se nogometna igračka karijera, a nadam se da će i trenerska."

Cropix

Promijenili ste puno zemalja, no zadržimo se na onim malo 'egzotičnijim'. Sve je krenulo s Iranom.

"Da, to je bila izrazito neugodna epizoda. Kada sam prvi put išao su me deportirali natrag, a najprije su me zatvorili u jednu prostoriju kao kriminalca na 24 sata jer nešto nije bilo sređeno oko vize. Ipak, otišao sam ponovno i tamo nije bilo baš dobro. Ne bih sada o tome jer bih onda morao spominjati neke osobe, a nema smisla da se vraćam na to. Nikome ne zamjeram ništa jer sam i sam kao igrač i kao osoba napravio milijun grešaka. Tko sam ja da sudim drugima."

Dio karijere proveli ste i u Albaniji. Kakva je tamošnja liga?

"Albanska liga je dosta podcijenjena. Oni uvijek dođu do trećeg, četvrtog pretkola u Europi i stvarno nije loša liga. Međutim, imaju velikih problema unutar države i organizacija nije uopće sređena niti je na zavidnom nivou. Ono što je ovdje jedan Mamić, tamo ima 10 manjih Mamića koji lobiraju za svakojake klubove", kaže Weitzer pa dodaje:

"S druge strane, ulažu puno u infrastrukturu, imaju odlične terene i stadione. Baš dosta ulažu i to je odlično. Što se mene tiče, otišao sam u Albaniju nakon što sam se prvi put u životu ozlijedio i vraćao sam se nakon ozlijede. Naravno da je tu bilo dosta borbe i možda sam igrao i najgori nogomet u svojoj karijeri. Prvi puta sam se susreo s ozljedom i prvi puta sam se susreo s dužim periodom neigranja. Morao sam se vraćati, a liga je jako fizički zahtjevna i jednostavno mi je trebalo neko vrijeme da dođem na svoj nivo."

Cropix

Ako su možda Iran i Albanija bile neobične destinacije, što reći za Uzbekistan? I tamo ste igrali...

"To je izrazito dobra liga s kvalitetnim ekipama koje redovito igraju Azijsku Ligu prvaka. Klubovi su dobro posloženi, imaju odlične stadione, masu navijača. Tamo se realno živi za nogomet. Poprilično je velika zemlja i bio sam pomalo skeptičan kada sam odlazio, ali moram priznati da mi je to, uz Mađarsku, bio najljepši period i u nogometnoj karijeri i u životu", kaže nam Weitzer pa nastavlja:

"Bio sam poprilično oduševljen svime u Uzbekistanu. Općenito sam tip koji voli isprobavati razne stvari, a stvarno mi je se pasalo, od hrane do promjene životnog stila. Poprilično brzo sam se prilagodio i snašao. Ljudi tamo su mi puno pomogli i bilo mi je jako lijepo. Oni su muslimanska zemlja, ali su poprilično otvoreni i baš se osjećaš kao doma.".

Cropix

Vratimo se u sadašnjost. Ove sezone ste zabili golčinu HAŠK-u s 35-40 metara o kojoj se dosta pričalo. Kako ste se odlučili opaliti s te udaljenosti?

"Jednostavno sam naumio da ću puknuti i znao sam na pola puta da će ući. Već nekoliko puta kroz karijeru mi se dogodilo da sam odmah znao. Tako sam i tada vidio koju je putanju lopta uhvatila i znao sam da će ući. Ako ne pokušaš s tih udaljenosti, ne možeš ni zabiti. Ja sam milijun puta pokušao, milijun puta navukao i gnjev trenera i suigrača, ali ovih nekoliko desetaka puta koliko je ušlo je razgalilo i mene, i navijače, i trenera i klub i sve."

Za Vas kažu da ste zapravo pravi španer, igrač poteza kakvih je danas sve manje.

"Slažem se s tim, ali u zadnjih nekoliko godina i ja imam obaveznu igru koliko god guštam u tim nekim potezima. Ne radim ja to za publiku, nego zato što je to u meni. To je dio mojeg identiteta, mojeg DNK. Ja igram kao da sam na ulici", kaže Weitzer pa dodaje:

"Morao sam naučiti obaveznu igru jer nisam sam na terenu. Imam još 10 suigrača i moja igra je odraz njih, jednako kao što je i njihova igra odraz mene. Moramo na terenu jedan za drugoga napraviti sve."

Je li Vam bilo teško priviknuti se na obaveznu igru i donekle se 'ograničiti'?

"U početku sam na to gledao izrazito kritički i mislio sam da gubim sebe, ali sada kada sam stariji, zreliji i pametniji, mogu reći da mi je žao što to nisam prije shvatio jer sam mogao svoj arsenal dodatno obogatiti, a ne da bi ograničio sebe. To je moja greška."

Daniel Kopatsch/Bongarts/Getty Images

Iako su svi imali riječi hvale, Vi ste imali i jednu oštru poruku upućenu Matjažu Keku. Da ne otvaramo opet previše istu temu, Keka ste kritizirali jer ne pozdravlja i odzdravlja, ne mijenja dovoljno igrače i nastupa populistički prema Vašem mišljenju.

"Kritizirao sam neke njegove ljudske osobine, ne toliko trenerske. Koliko god sam ga tada kritizirao sam rekao i da je kao trener jako dobar. Puno stvari mi se kod njega sviđa i rekao sam da imam priliku nekada u budućnosti raditi s njim, ja bih radio s njim jer znam da ima puno kvaliteta kao trener. Više sam mu zamjerao ljudske kvalitete, odnosno nekvalitete po mojem sudu. Bio sam tamo, prošao sam to i neke medijske manipulacije nisam mogao tada prešutjeti. Možda sam trebao", kaže Weitzer pa dodaje:

"Nisam mislio da će to biti takav odjek u javnosti, ali dogodilo se i ne mogu to izbrisati. No, i dalje stojim pri tome što sam rekao, ali i smatram da ima izrazito puno kvaliteta i na nekim stvarima mu se čak i divim. Ne samo radi izvanrednih rezultata, nego i radi nekih stvari koje je uspio posložiti."

Cropix

Rijeka se dosta promijenila od doba kada ste Vi počinjali. Nije prvenstveno bilo toliko novaca kao u zadnjih nekoliko godina.

"Kada sam počinjao nije bilo toliko novaca, ali kada sam se vratio, vratio sam se u eri Miškovića i znam što to sve donosi. Smatram da su neke stvari mogli puno bolje odraditi, prvenstveno što se tiče omladinske škole. Mogli su prije izbaciti još ponekog talenta", kaže Weitzer pa nastavlja:

"Mislim da Lepinjica i ovi dečki koji su sada u prvom kadru zaslužuju biti tu gdje jesu, ali su tu više silom prilika. Sada se vidi da oni mogu, a smatram da se to moglo napraviti i prije. Nekog se moralo ubaciti i oni su se sada pokazali i vidi se da igrači koji su u sustavu mogu egzistirati. Na kraju se priča o milijunima za jednog Lepinjicu koji ima sedam utakmica prve lige, a moglo se godinama tako pričati za nekoga samo da se htjelo."

Kakvi su Vaši planovi za dalje? Ostajete li u Orijentu?

"Volio bih ostati i educirati se. Treba nakon sezone porazgovarati s čelnicima kluba i vidjeti kakve su njihove želje i onda vidjeti nalazimo li se ili ne. Mislim da bi oni htjeli da ostanem, ali na to ne mogu utjecati."

Cropix

Igrali ste u prve tri lige u Hrvatskoj. U kojoj je najteže?

"Mogu reći da mi je puno, puno lakše bilo igrati prvu ligu nego treću. U prvoj ligi si okružen i prvoligaškim igračima pa ti je automatski lakše. S druge strane, opet taj mladenački duh koji vlada u trećoj ligi kod igrača koji imaju ambiciju mi daje želju da svaki dan dođem na trening i odradim ga s guštom i dajem svoj maksimum. Uvijek iznova nalazim ambiciju, volju i želju za trening i pružanje svojeg maksimuma."

Danas ste i uzor tim mladim igračima koji od Vas mogu dosta naučiti. Dajete li im savjete?

"Da se razumijemo, učim i ja od njih. To nikada ne prestaje. Ako otvorimo bocu u nju uvijek možemo naliti nešto u nju. Mislim da oni mogu puno više naučiti, ali i ja mogu svakako naučiti od njih, a to se i događa", zaključio je Weitzer.

nogomet

Rijeka

100posto sport izdvojeno

3. HNL Zapad

Orijent 1919

Ivor Weitzer

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter