Cibalia prvi put u trećoj ligi nakon 44 godine

'Čudno će biti igrati po selima, ali iz ove kože ne možemo, uz pomoć Ultrasa pokušat ćemo se vratiti!'


Slaven Knežević
28.08.2018.08:00
'Čudno će biti igrati po selima, ali iz ove kože ne možemo, uz pomoć Ultrasa pokušat ćemo se vratiti!'
Cibalia

sažeto

Trener Cibalije Petar Tomić za 100posto.hr je ispričao kako je igrati treću ligu nakon 44 godine, te najavio povratak u vrh hrvatskog nogometa


Slaven Knežević
28.08.2018.08:00

Cibalia je proteklog vikenda odigrala svoju prvu službenu utakmicu u trećem rangu natjecanja nakon 44 godine i slavila s 3-1. Vinkovačkoj publici se hat-trickom predstavio mladi napadač Dominik Dogan, a trener Petar Tomić, koji je u prvoj ligi bio pomoćnik, objasnio nam je da je upravo to put koji je Cibalia sada izabrala i da je naglasak stavljen na mlade, domaće igrače.

"Čuo sam taj podatak da klub 44 godine nije bio u ovom rangu. Tih dana se ja ne sjećam. Bio sam ovdje i u omladinskoj školi i igrao u prvoj ekipi i od kad znam za sebe Cibalia je bila u prvoj i drugoj ligi. Nažalost, na to ne mogu utjecati. Nema druge nego vratiti Cibaliju tamo gdje joj je mjesto. Najprije nam je cilj ulazak u drugu ligu i stabilizacija kluba. Želimo se vratiti domaćim dečkima i omladinskoj školi. Od tu ćemo polako ići prema gore", kaže nam Tomić, pa dodaje:

"Malo se taj rad s mladima izgubio. Bilo je dosta igrača koji su bili sa strane, a imali smo čak i previše igrača. Cilj je da imamo dečke koji su vezani za Cibaliju i koji su prošli Cibalijinu školu i oni koji su iz naše županije. Imamo jednog igrača koji nije prošao našu školu, ali je iz naše županije. Nadam se da je ovo jedan novi put Cibalije. Valjda to tako mora biti u životu da se dotakne dno prije nego krene nabolje."

Do nedavno su u Vinkovce dolazili Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek, a danas se ipak igra protiv znatno slabijih i manje atraktivnih protivnika.

"Malo nam je sve to neobično. Nepoznanica smo i sami sebi, a nepoznanica su nam i klubovi protiv kojih igramo. Sve nam je novo. Pretpostavljam da je tako i ljudima u klubu koji rade na organizaciji utakmica, ali jednostavno ne može se iz te kože. Sada smo treća liga i treba to prihvatiti."

Kakvo je sada stanje u klubu? U prvoj ligi je bilo i financijskih problema. Jesu li oni sanirani?

"Mislim da ide na bolje. Nisam zadužen za financije pa ne mogu o tome previše reći. Oni uvjeti koje mi imamo su prvoligaški. Bio sam pomoćni trener u prvoj ligi i uvjeti su ostali jednaki kakvi su bili i dok smo bili u najvišem rangu."

Kakva su Vaša očekivanja od ove ekipe? U trećoj ligi ste, s obzirom na donedavni status, favoriti, a to ste pokazali i u prvom kolu.

"S obzirom na ime jesmo favoriti, ali zapravo su nam ostala samo četiri igrača koja su bila u prvoj ligi. Ispada da smo favoriti, ali smo u stvari sasvim jedna nova ekipa. Čak i ovi koji su ostali nisu nikada nisu igrali zajedno. U svakom klubu u ligi ima 10 i više igrača koji su godinama zajedno, a mi imamo 20 novih igrača. Trebat će nam vremena da se upoznamo. Čak i na pripremama nismo bili kompletni od početka. Vjerujem da će s vremenom to ići prema boljem kada se upoznamo i posložimo."

Ultrasi iz Vinkovaca su poznati po neumornoj podršci klubu. Kako navijači gledaju na ovu situaciju?

"Bili su i na ovoj utakmici. Njihova podrška nam je jako potrebna. Ima dosta mladih igrača koji su bili i nervozni pred ovu prvu utakmicu tako da nam je dobro došla njihova podrška. Trebaju nam i u drugim utakmicama i nadam se da će nas oni bodriti na putu prema vrhu."

Dugo ste u nogometu, što nedostaje Hrvatskoj da se privuče više sponzora i kapitala u nogomet?

"Općenito je u našem društvu i u nogometu puno negativnosti i puno se negativnih stvari piše. Gledao sam neki dan utakmicu Rijeke i Istre. To je stvarno bila vrhunska utakmica, a o tom dijelu se ne piše. Pogledam stvarno puno utakmica, ne samo španjolsko ili englesko prvenstvo, već i francusko i belgijsko, pa nisu to velike razlike. Kod nas se piše samo o negativnostima. Kod nas su najveći problemi ti uvjeti i infrastruktura. Nažalost, sad kad Cibalije nema, sad se ti uvjeti popravljaju. Mi kada smo trenirali u prvoj ligi to nisu bili normalni uvjeti. Kada padne kiša na terenu je blato, pa se odgodi kolo. Nije to samo kod nas, nego i u Zaprešiću, Puli, u Kranjčevićevoj,... Nadam se da će se sada nakon uspjeha na Svjetskom prvenstvu i to popraviti. Stvarno je tamo na Rujevici gušt igrati na onom travnjaku i na onom stadionu, a ne kada padne kiša da bude blato do koljena. Što se kvalitete tiče, mislim da ona nije loša. Razlika je samo u uvjetima za igru i treninge."

Za kraj, imate li u novoj ekipi Cibalije nekog novog klinca koji odskače? Vinkovci su uvijek imali talente.

"Imamo stvarno dosta mladih igrača. Imamo Belja koji je U-17 reprezentativac, a evo sada se istaknuo i mladi Dominik Dogan koji je zabio tri gola. Ima u Cibaliji odličnih igrača. Oduvijek smo imali dobru omladinsku školu. Problem je što je dosta igrača otišlo, ali evo polako ih vraćamo, od Tonija Karimovića koji je otišao u Hajduk pa se sad vratio, pa Zvonimir Filipović,... tako da, nadam se da, ne samo da ćemo zaustaviti odlazak naših mladih igrača, nego da ćemo ih pomalo i vraćati iz drugih klubova. Želimo da ti mladi vide da će nakon juniorskog staža dobiti priliku u seniorima i da stabiliziramo klub", zaključio je Tomić.

nogomet

HNL

Cibalia

Petar Tomić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter