FELJTON: NAJLUĐI NOGOMETNI DERBIJI

Mržnja Vasca i Flamenga počela je na veslanju, obitelj će vas se odreći odete li na utakmicu rivala, a djecu od malih nogu uče da mrze 'one druge'


Dejan Šmehil
08.03.2019.08:00
Mržnja Vasca i Flamenga počela je na veslanju, obitelj će vas se odreći odete li na utakmicu rivala, a djecu od malih nogu uče da mrze 'one druge'
Youtube/Screenshot

sažeto

Nije najrazvikaniji, ali je dvoboj Vasca i Flamenga ponajveći brazilski derbi koji su kroz povijest, nažalost, obilježila i ubojstva navijača


Dejan Šmehil
08.03.2019.08:00

Derbi. Jedna riječ, a milijun emocija. Utakmica koju svi s nestrpljenjem očekuju. Dobro, ne baš svi. Policija i organi reda se uglavnom groze od tih dvoboja jer nose dodatne (povišene) tenzije. Mi u 100posto.hr smo odlučili predstaviti vam te utakmice koje su vrhunac ekstaze za nogometne zaljubljenike, a noćna mora za čuvare zakona.

Naš put svijetom i pregled najluđih nogometnih derbija počinjemo u kolijevci "joge bonite", Brazilu. Ogromna zemlja, brojna rivalstva pa iako je popularno Fla-Flu (derbiji Flamenga i Fluminensea) razvikanije, ono između Flamenga i Vasca je daleko jače.

"Fla-Flu je možda poznatiji u svijetu, ali derbi koji zaista pokrene Rio jest onaj između Flamenga i Vasca", kaže stručnjak za južnoamerički nogomet Tim Vickery.

A sve je počelo na – veslanju! Oba su kluba osnovana u Rio de Janeiru u 90-im godinama 19. stoljeća i to primarno kao veslački klubovi jer je taj sport tada u Riju bio najpopularniji. I nisu imali nogometne "odjele" sve tamo do 1910-ih! Štoviše, i dan danas oba kluba u svojim punim nazivima nemaju riječ "nogometni" nego "regatas", regatni.

Rivalitet je rođen početkom 1900-ih kad se Vasco "usudio" osvojiti utrku nazvanu po Flamengu, ali onda se to, nakon osnivanja nogometnih sekcija, prelilo na nogomet. Da bi puni zamah dobilo 1923. godine kad su se napokon oba našla u prvoj ligi. I već je prva njihova utakmica u povijesti podijelila grad.

Youtube/Screenshot

Vasco je u tom trenutku već svladao velike klubove iz Rija (Botafogo, Fluminense, America) i navijači tih momčadi su u Flamengu vidjeli zadnju šansu da se zaustaviti ovaj dosadan mali klub koji se odjednom pojavio i živcira sve velikane redom. Osim toga, iz još jednog razloga su mrzili Vasco. On je tada bio jedini klub koji je dopustio i ljudima crne boje kože da igraju za njih.

Navijači manjih klubova i neutralni promatrači navijali su pak za Vasco, inače klub osnovan od strane Portugalaca. Dobio je Vasco, na užas svih ovih velikana, a kasnije i osvojio ligu. I to unatoč krađi u drugom međusobnom susretu s Flamengom koji su izgubili 2:3 u gostima. Treći gol im je poništio pomoćni sudac, inače direktor Botafoga (da, u to vrijeme takve stvari nisu bile neuobičajene)...

"Nogomet su u Brazil donijeli Britanci, a prvo je bio sport za elite. Upravo je Vasco, klub portugalskih emigranata, bio ključan za širenje i popularizaciju nogometa među siromašnijima. Osvojili su ligu odmah po ulasku u nju i to s momčadi sastavljenom od crnaca te siromašnih bijelaca. Njihov je uspjeh prouzročio bijesnu reakciju elitnih klubova, među njima i Flamenga", dodaje Vickery.

Išli su toliko daleko da su osnovali vlastitu ligu i nisu dopustili Vascu da igra jer je u momčadi imao ljude crne boje kože. No, ta je liga propala ubrzo i Vasco im je opet postao rival.

Nakon te spomenute krađe te nakon što su oni "ukrali" prvenstvo bogatima, definitivno je puklo između Vasca i Flamenga koji u tom trenutku čak nisu imali ni vlastite stadione, ali od tog se trenutka gledaju preko nišana i za njihove utakmice nikad se ne koristi riječ "prijateljska". Danas je taj njihov derbi poznat kao Classico dos Milhoes (Derbi milijuna). Razlog je vrlo jednostavan. U cijelom Brazilu na njihove navijače otpada oko 20 posto stanovništva! Odnosno, oko 45 milijuna ljudi podupire jedan od ova dva kluba. Računa se da oko 30 milijuna srdaca kuca za Flamengo, a oko 15 milijuna za Vasco.

Koliko se ova dva kluba ne podnose? Najbolje to dočaravaju fotografija i video djeteta koje vjerojatno još nije naučilo samostalno ići na WC, ali zato je "istrenirano" da mrzi Flamengo.

Facebook

Jedan je Amerikanac prije 5-6 godina zavolio Vasco baš zbog te otvorenosti i činjenice da je klub malih ljudi, na kraju se i oženio za Brazilku čija cijela obitelj navija za Vasco. Ali mu je činjenica da je Vascaino prouzročila brojne neugodne situacije. Čim je stupio na brazilsko tlo i odjenuo Vascov dres, streljali su ga pogledima (srećom je ostalo na tome!) navijači Flamenga, novostečeni brazilski prijatelji su mu automatski okretali leđa i prekidali prijateljstvo kad bi saznali da podupire "krivi" klub, a kad je išao na utakmicu Flamenga da vidi i drugu stranu priče, morao je to kriti od obitelji svoje supruge da ga se ne bi odrekli!

Vascovi navijači za Flamengo kažu da je klub prevaranata i lopova i to potkrepljuju urbanim pričama poput: "bivši vratar Flamenga je platio da mu ubiju nekadašnju djevojku i da je psi rastrgaju". Ne sumnjamo da istu "ljubav" šire i navijači Flamenga...

Koliko im je bitno dobiti rivala govori i sljedeća stvar. No, prvo malo pojašnjenje. Brazilci vjeruju da im je nogomet, odnosno "joga bonita" dar od Boga i mnogi klubovi su usko povezani s crkvama. Poznata planina Corcovado s još poznatijim kipom Isusa nalazi se iznad Rija, a uobičajeno je da navijači Flamenga nose svoje zastave i šalove pod kip prije svake velike utakmice. S druge strane, Vascov mistični maser Pai Santana pribjegavao je "umbandi", nadnaravnoj brazilskoj tehnici za molitvu i zaštitu igrača.

Rivalitet klubova dodatno se zaoštrio u vremenu kad je Zico igrao za Flamengo, a Roberto Dinamite za Vasco. Oni se privatno nisu podnosili i to je samo dodatno raspirilo vatru mržnje između klubova. Nevjerojatno zvuči podatak da je Flamengo nagradio "streakera" koji je prekinuo finale 1981. godine, a koje je Vasco naposljetku izgubio! U Vascu i dan danas taj događaj nabijaju na nos suparnicima jer smatraju da im je titula ukradena na prevaru.

Youtube/Screenshot

A kad su Zico i Dinamite objesili kopačke o klin, vatru mržnje nastavili su raspirivati Romario i Edmundo koji su bili i rivali i suigrači u oba kluba što je podijelilo navijače. Do te mjere da je bilo nasilnih obračuna unutar Flamengovih skupina, Torcide Jovem Fla i Rubro Negra. Rezultiralo je to brojnim ubojstvima pa su obje podgrupe naposljetku raspuštene.

Nažalost, nisu to jedini slučajevi ubojstava na derbijima ova dva kluba. Jedan je Vascov navijač 2012. imao tu nesreću da autobus stane na benzinskoj na putu do stadiona, a tamo su bili brojni Flamengovi pristaše koji su 21-godišnjeg Tomasa Coelha hladnokrvno ubili pištoljem...

Posljednje ubojstvo na Derbiju milijuna dogodilo se u srpnju 2017. godine. Neredi su počeli na stadionu, Vascovi navijači su igrače Flamenga gađali raketama domaće izrade i pirotehnikom i sprječavali ih da odu u svlačionicu nakon poraza od Flamenga 0:1. Policija je uletjela sa suzavcem, šok-bombama i sprejevima za samoobranu, ali bili su jednostavno brojčano nadjačani. Divljanje se nastavilo izvan stadiona gdje je jedan navijač upucan u prsa i preminuo u bolnici, a još su tri hospitalizirana od čega dvojica s prostrijelnim ranama.

Derbi je poseban i zbog još nekoliko stvari. Vjerojatno drži nekakav rekord za Guinnessa jer je igran na čak 26 različitih stadiona kroz povijest! A na jednom od tih derbija, igranom 1976. godine, okupilo se više od 174.000 ljudi! Inače, čak 19 puta se dogodilo da na utakmicama ovih rivala bude preko 120.000 gledatelja. S obzirom na ogroman broj navijača, njihovi se dvoboji igraju mahom na kultnoj Marakani što je i logično jer može primiti najviše gledatelja.

Jedan takav vrući dvoboj očekuje nas i ove subote. Domaćin je Vasco, poprište bitke Sao Januario. Samo da ne bude mrtvih...

nogomet

Brazil

derbi

100posto feljton

feljton

Flamengo

Vasco da Gama

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter