WUNDERKIND: BOŽANA BUTIGAN

'Čim me vide, svi znaju kojim se sportom bavim, a najviše volim osjetiti strah kod protivnica, kad čujem da ih trener upozorava na mene'


Toni Horvat
22.12.2018.08:00
'Čim me vide, svi znaju kojim se sportom bavim, a najviše volim osjetiti strah kod protivnica, kad čujem da ih trener upozorava na mene'
privatna arhiva

sažeto

Božana Butigan (18) u samo nekoliko mjeseci napredovala je od kadetske, preko juniorske do A reprezentacije, sa 191 cm visine pravi je strah i trepet za protivničke odbojkašice


Toni Horvat
22.12.2018.08:00

Iako hrvatska ženska odbojka već odavno nije ono što je nekad bila, posebno devedesetih godina kad su se djevojke s triju uzastopnih europskih prvenstava vraćale sa srebrom, za budućnost ne treba strahovati. Ključni razlog za to je novi val mladih odbojkašica, prevođenih 18-godišnjom Božanom Butiganom, našom ovotjednom sugovornicom u rubrici "Wunderkind".

Božana je rodom iz Čapljine, ali od 2016. igra za zagrebačku Mladost. Od kadetske, preko juniorske pa do seniorske reprezentacije napredovala je u samo nekoliko mjeseci, a u A selekciji je već odigrala nekoliko utakmica za pamćenje. Sa 191 cm visine kao stvorena je za poziciju srednje blokerice, koju je proslavila naša najbolja odbojkašica u ovom tisućljeću Maja Poljak.

"S odbojkom sam počela sasvim spontano, bio je to jedini ženski sport u Čapljini, sve moje prijateljice su počele trenirati, pa sam i ja, tek toliko da se nečim krenem baviti. Bilo je to u drugom ili trećem razredu osnovne škole, ali tada nisam bila posebno visoka. U sedmom razredu sam naglo izrasla nekih 10-15 centimetara, pa u proteklih godinu i pol još 4-5, do sadašnjih 191, tako da je sve super ispalo. U početku nisam ni bila neki talent, a kad sam izrasla, stavili su me na poziciju srednje blokerice", ispričala nam je Božana.

Zeljko Hajdinjak / Cropix

"Prvo sam bila univerzalac, ali kad se na jednoj utakmici ozlijedila srednja blokerica, netko je morao uskočiti umjesto nje, a ja sam bila najviša..."

Put ju je, kao i brojne nadarene sportaše iz Hercegovine, uskoro odveo u Zagreb. Bilo je to 2016. godine, u Mladosti je već treću sezonu.

"Dolazili smo u Zagreb nekoliko godina na božićne turnire, a na jednom od njih zapazila me trenerica Marija Anzulović (članica spomenute srebrne geeracije, olimpijka iz 2000. i supruga košarkaškog izbornika Dražena, op.a.). Bila je u stalnom kontaktu s mojim trenerom, tako je sve počelo", kaže Božana.

Na Zagreb se naviknula brže nego što je očekivala.

"Na početku mi je bilo teško, falili su mi roditelji i prijatelji, ali s vremenom sam se toliko naviknula da više ni ne osjetim razliku, pogotovo jer me roditelji svako malo posjećuju. Živim u učeničkom domu, u kojem mi je jako lijepo, nov je i uredan. Idem u sportsku gimnaziju, pa profesori imaju razumijevanja, nije problem dogovoriti se za nove termine. Sve se može uskladiti kad se hoće, iako imam već više od 300 sati opravdanih izostanaka. Kad sam prvi put došla u školu, svi su rekli da tako visoka i mršava mogu biti samo odbojkašica ili atletičarka", nasmijala se Butigan te dodala da ipak nije najviša u razredu, jedan rukometaš ima poneki centimetar više.

privatna arhiva

U privikavanju na novi život pomogle su i dodatne obveze. Vrlo brzo dobila je poziv u kadetsku reprezentaciju Hrvatske. Kod kuće joj nisu zamjerili što ga je prihvatila, dapače.

"Svi su tamo svjesni da je sport u Hrvatskoj razvijeniji, a osim toga, poziv Hrvatske je stigao prije onog iz BiH. Sve je išlo jako brzo, u siječnju sam debitirala za kadetsku reprezentaciju, na proljeće za juniorsku, a krajem svibnja već sam bila u seniorskoj. Bilo mi je čudno zbog toliko novih lica, ali imala sam sreću što sam posvuda zatekla super cure i super trenere, pa sam se svaki put brzo prilagodila."

Na početku je, kao najmlađa, u A reprezentaciji imala standardne dužnosti novaka, ali nisu joj teško pale "jer je to normalno".

"Nisam mogla vjerovati koliko su te cure normalne i jednostavne, a kad sam prvi put čula s kim ću biti u reprezentaciji, baš mi je bilo 'wow', nisam mogla vjerovati da sam s njima, sva sam se tresla. A kad sam ih opoznala, odmah je bilo kao da se znamo već 100 godina", ispričala je Butigan i dodala da joj je pomoglo to što su je sure znale preko trenerice Ilijane Dugandžić, također Čapljinke, koja je bila u reprezentaciji.

privatna arhiva

Utakmica kojom se predstavila široj javnosti stigla je ljeta 2017., kad je reprezentacija bila na turniru World Grand Prixa u Argentini. Tada je bila najbolja igračica reprezentacije koja je šokirala domaću selekciju 3-2.

"Igrala sam prethodno već dvije prijateljske utakmice protiv njih, pa sam znala da se nemam čega bojati. Kad sam ušla u dvoranu, bila je krcata, nekih 5-6 tisuća ljudi, prvi put sam tako nešto vidjela i osjetila, sva sam bila u tome. Bila sam kao odbojkašica i u Kazahstanu, Turskoj, Latviji, svim okolnim zemljama, ali ta Argentina je najljepše mjesto na kojem sam bila, pogotovo Buenos Aires, koji smo imali priliku razgledavati cijeli dan."

Ni Mediteranskim igrama više ne pridajemo pozornost kao nekad, pa je pomalo ispod radara prošlo i zlato koje su odbojkašice na njima osvojile ovog ljeta u Tarragoni.

"To mi je bilo jedno od najljepših iskustava, bila je prekrasna atmosfera među curama, sve smo odigrale kao jedna. Kad sam se vratila kući sa zlatom, svi su se htjeli slikati s medaljom i pitali me kako je bilo, u tolikoj mjeri da sam čak razmišljala da snimim odgovor pa im ga puštam. Medalja je ostala kod kuće, kao i sve ostale, mama i tata ih čuvaju."

Emica Elvedji / CROPIX

Na spomenutoj utakmici protiv Argentine, što servisima, što blokovima, Hrvatskoj je osvojila čak 18 poena. Je li blok protivničke igračice najveći gušt koji može osjetiti na parketu?

"Naravno, totalno se unesem u to. Osjetim strah kod protivnica, čujem trenere kako upozoravaju na mene jer sam visoka, a trener mi govori da iskoristim to što me se boje. Znam i sama kako mi je bilo kad sam igrala protiv visokih cura. Drago mi je što sam srednja blokerica, ne bih ni željela igrati na drugoj poziciji. Idol mi je Maja Poljak, koja je bila najbolji europski i svjetski bloker, zbog nje sam zavoljela ovu poziciju. Ona je taman izašla iz reprezentacije kad sam ja ušla, ali upoznala sam je kad nas je posjetila na jednom okupljanju."

Ipak, najbolje je savjete dobila od Marije Anzulović te Saše Ivaniševića, trenera u Mladosti, koji joj pomažu u "ispravljanju sitnih finesa kod servisa i bloka". U Mladosti je presretna i nikamo joj se ne žuri, iako se želi jednog dana okušati u jačoj ligi jer u domaćoj jednostavno nema konkurencije.

privatna arhiva

"Liga nam je puno lošija nego prošlih godina. Nažalost, nemamo pravu konkurenciju u ligi i ako igramo svoju igru, rezultat uopće nije upitan. Nasreću, igramo Srednjeeuropsku ligu i Challenge kup, u kojem smo nažalost ispale od Švicarki, i to su utakmice na kojima stječemo više iskustva. Naravno da imam ambicije igrati vani, talijanska ili turska liga ogroman su izazov i nadam se da ću jednog dana tamo dospjeti, ali ne želim žuriti. Nek sve prođe kako treba, nek osvojimo sve što se može, pa ćemo poslije vidjeti. Svakome je posebna želja i uspjeh s reprezentacijom, dobar rezultat na EP-u, SP-u, pa i na Olimpijskim igrama, zašto ne? U Mladosti su nam uvjeti savršeni, lijepo se ulaže u nas i dobro se radi, a sviđa mi se i povezanost među djevojkama ove godine. Ima tu još potencijala, budućnost nam je svijetla."

A osim sporta? Vidi li se na fakultetu i čime bi se željela baviti nakon karijere?

"Sigurno želim imati diplomu. Ako bih išla igrati u inozemstvu, upisala bih privatni fakultet, a redovni ako ostanem tu. Koji? Joj, imala sam milijun teorija ćime bih se željela baviti, prvo sam htjela biti zubarica, pa odvjetnica, ali uvijek se zbog nečeg predomislim. Ali znam da će mi i sport pomoći u svakodnevnom životu, jer naučiš se i gubiti i pobjeđivati, nositi se s teretom, pritiskom... Svi su mi rekli da ću zbog sporta biti samouvjerenija i odlučnija kad, recimo, budem tražila posao, a tu su i poznanstva s ljudima iz svih dijelova svijeta koji ti mogu pomoći", zaključila je Božana Butigan.

Wunderkind

odbojka

Božana Butigan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter