Igor Štimac za 100posto

'Uvijek ću govoriti istinu o Hajduku, ma koliko ona bila bolna onima koji su od velikog kluba napravili stroj za obmanu!'


Slaven Knežević
10.06.2019.08:00
'Uvijek ću govoriti istinu o Hajduku, ma koliko ona bila bolna onima koji su od velikog kluba napravili stroj za obmanu!'
Getty Images

sažeto

S bivšim izbornikom hrvatske reprezentacije razgovarali smo o novim izazovima u karijeri, Hajduku i Vatrenima


Slaven Knežević
10.06.2019.08:00

Igor Štimac nedavno je preuzeo klupu indijske nogometne reprezentacije i tako se uputio u novi izazov. U bogatoj igračkoj karijeri igrao je za Hajduk, Dinamo iz Vinkovaca, Cadiz, Derby County i West Ham United, a kao trener je vodio Hajduk, Cibaliju, Zagreb, hrvatsku nogometnu reprezentaciju, Zadar, Sepahan i Al-Shahaniyu prije nego je preuzeo Indiju.

Getty Images

Sa Štimcem smo se najprije osvrnuli na njegov Hajduk u kojem je i započeo karijeru. Ipak, bilo je to neko drugo vrijeme.

"Da, bilo je drugo vrijeme. Igrači nisu smjeli napustiti Jugoslaviju prije nego napune 28 godina pa je konkurencija bila iznimno jaka. Mladi igrači su morali biti izuzetno nadareni kako bi se u takvoj situaciji nametnuli. Hajduk je tada s Bakom, Gudeljom, braćom Vujović, Vulićem, Miljušem, Ćelićem , Pudarom i drugima bio stalno u vrhu i igrao zapaženu ulogu u europskim natjecanjima", prisjeća se Štimac.

U Hajduk ste se i vraćali u dva navrata, a borili ste se za njega i prije odlaska u Indiju. Znači li odlazak prestanak te borbe i kako Vi vidite sve što se događa oko Hajduka koji je sezonu završio kao četvrti?

"Hajduk je moja ljubav gotovo jednako kao i naša reprezentacija i tu ljubav ne može ništa umanjiti, niti me itko može spriječiti u jasnom izražavanju mišljenja po pitanju njegovog aktualnog stanja. Iznošenje istine je jedini ispravan put za bolje sutra, a to što istina zna biti bolna, to je problem onima koji od istine bježe. Upravo su oni, od nekada velikog kluba, napravili savršen stroj za obmanu", kaže Štimac pa dodaje:

"Istina je jedino ono što govori rezultat, a ova, šesta po redu sezona bez trofeja, je izgledala ovako: Seniori - 4. mjesto, 30 bodova iza prvog, Hajduk II - 4. mjesto, osam bodova iza prvaka, juniori - 3. mjesto, sedam bodova iza prvog, kadeti - 2. mjesto, sedam bodova zaostatka, pioniri - 2. mjesto, 14 bodova zaostatka. No, njima je izgleda jedino važno da plaće idu, provizije se bogato isplaćuju, a otpremnine za neuspjehe predsjednici i direktori pokupe na odlasku dok se igrači prodaju i kupuju tako da svatko nađe za sebe pomalo. Hajduk je ionako vječan... Živjelo iživljavanje!"

Getty Images

Igrali ste u Španjolskoj i Engleskoj. Može li se HNL uopće usporediti s navedenim ligama?

"Ne, nemoguće je to uspoređivati."

Trenirali ste jednu sezonu i NK Zagreb koji je danas na samom dnu. Kako je, po Vama, došlo do ove grozne situacije s kultnim Zagrebom?

"Kako je došlo do raspada u NK Zagrebu morate pitati ljude koji su o klubu odlučivali i one koji ga vode", kratak je bio Štimac.

Getty Images

Bili ste izbornik Vatrenih, trenutno druge reprezentacije svijeta. Kakav je osjećaj bio voditi, a i igrati za Hrvatsku? Koliko će nam donijeti ovo srebro iz Rusije?

"Moram reći da je puno lakše igrati. Radiš to s puno zanosa, nosi te publika, a u naše vrijeme nije bilo ni ovih destruktivaca koji si umišljaju da se sve mora prilagoditi njima. Biti izbornik je puno teže. Većina navijača, dobronamjernih i onih drugih, ne promatra realno stanje naših igrača i uvijek se traži više od mogućeg u datom trenutku. No, mi smo gotovo uvijek ispunjavali zadane ciljeve, a to je najvažnije", kaže Štimac pa dodaje:

"Što se srebra tiče, ono je nova obaveza. Budućim generacijama predstavlja novi motiv, a našem Luki i ostalim dečkima uteg s kojim se moraju nositi dok god nose kockasti dres."

Getty Images

Danas ste izbornik Indije. Kako je došlo do preuzimanja njihove klupe?

"Vrlo jednostavno, prijavio sam se na natječaj i pobijedio. Naravno, uspjeh naše izabrane vrste u Rusiji je pomogao, a ovim putem se želim zahvaliti i HNS-u na čelu s Davorom koji je doa lijepu preporuku u mojem slučaju."

Kažu da ste Indijce oduševili. Igrači se raduju novim vjetrovima u toj reprezentaciji, a posebno ih je oduševilo što ste ih pozdravili s 'Namaste'. Njihovi dojmovi su sjajni, a kakvi su Vaši prvi dojmovi?

"Da, bili su jako ugodno iznenađeni mojim poznavanjem svega što su napravili u zadnjih pet godina, osvrtom na stanje u njihovim ligama i analizom igračkog kadra, te planom koji sam pripremio", kaže Štimac pa dodaje:

"Za sada sve funkcionira besprijekorno. Svi su iznimno pažljivi i posvećeni, a za neke druge dojmove je još uvijek prerano jer sam u ovih dva, tri tjedna na relaciji soba-teren-sala za sastanke."

Getty Images

Koji su ciljevi indijske nogometne reprezentacije?

"Cilj je u naredne dvije godine vratiti Indiju i vrh azijskog nogometa. Put do toga je jako du i trebat će nam dosta kvalitetnog rada da bismo uspješno brodili tim putem."

Indijska kultura je totalno drugačija od hrvatske. Kakav je život u Indiji?

"S obzirom na ogromne vrućine (trenutno je 45-48 stupnjeva) u Delhiju je jako naporno trenirati. Hrana je poprilično začinjena čilijem i to je nešto na što se treba naviknuti, baš kao i na gužvu u prometu koja gotovo nikada ne prestaje. Sve ostalo moram tek upoznati."

Getty Images

Za kraj, koji su Vaši planovi?

"Moj plan je uvijek isti. Želim raditi najbolje što mogu i ostvariti zacrtane ciljeve", zaključio je Štimac.

nogomet

hrvatska nogometna reprezentacija

Hajduk

HNL

100posto sport izdvojeno

Indija

Igor Štimac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter