S novim trenerom žele se vratiti u elitu

'Svaka čast Prijiću koji je zabio 50 golova u 30 utakmica, ali nije on pojačanje za moj klub, pa naša liga je puno ozbiljnija!'


Slaven Knežević
16.07.2019.08:00
'Svaka čast Prijiću koji je zabio 50 golova u 30 utakmica, ali nije on pojačanje za moj klub, pa naša liga je puno ozbiljnija!'
Damir Krajac / CROPIX

sažeto

Mirko Labrović ima zadatak Rudeš ekspresno vratiti u 1. HNL iz koje su ove sezone ispali


Slaven Knežević
16.07.2019.08:00

Rudeš je ispao iz 1. HNL u koju se želi što prije vratiti, a u taj pothvat kreće s novim trenerom. Mirko Labrović preuzeo je klupu donedavnog prvoligaša sa zapadnog dijela Zagreba. 51-godišnji Sinjanin do sada je trenirao Junak iz Sinja, Otok, Šibenik, Solin i Hrvace, a mnogi se sjećaju njegovog Šibenika koji je igrao brz, poletan napadački nogomet i u sezoni 2014./2015. izgledao izuzetno moćno i djelovao kao pravi kandidat za 1. HNL. Labrović nam je objasnio kako je došlo do preuzimanja Rudeša.

Damir Krajac / CROPIX

"Igrom slučaja sam završio u Rudešu zbog poznanstva s čovjekom koji se zove Ivica Zorica. On me predložio klubu i ubrzo sam došao na sastanak s predsjednikom i sve smo se odmah dogovorili. Zaintrigirala me ta ambicija kluba i ta priča o povratku u 1. HNL", kaže nam Labrović pa dodaje:

"Međutim, koliko za sada vidim, neće biti lako. Nema gotovo niti jednog igrača iz prošle sezone. Trenirali su Barić i Obanor, a onda je Barić dobio raskid ugovora i ostao je Obanor. Nemamo kostur momčadi i to me u ovom trenutku najviše zabrinjava. No, ljudi u klubu su ozbiljni i znam koje su njihove vrijednosti bile kroz drugu ligu i nadam se da će sukladno tome angažirati potrebit broj kvalitetnih igrača jer ovo što trenutno imamo su sve mladi, neiskusni golobradi igrači. Oni će vjerojatno biti dobri igrači, ali u ovom trenutku nisu garancija da Rudeš može napraviti značajan rezultat."

Iz kluba su najavili ekspresan povratak u 1. HNL...

"Moram biti iskren i reći da me to najviše i zaintrigiralo i zato smo se brzo dogovorili. Međutim, morat ćemo puno više napraviti. Vjerujem ljudima u klubu jer da nije tako ne bih ni ulazio u ovu priču. Definitivno moramo brzo reagirati i već imamo neke igrače koji bi trebali pojačati Rudeš, ali ostavio bih to za neki drugi put. Vjerujem da ćemo u sezonu ući s kadrom koji bi bio garancija da Rudeš može biti konkurentan onome što predsjednik i uprava imaju kao želju, a to je borba za vrh."

Damir Krajac / CROPIX

Vaše ekipe su uvijek igrale dosta napadački nogomet. Još se svi sjećamo onog Vašeg lepršavog Šibenika. Možemo li sličan stil očekivati i kod Rudeša?

"U svakom slučaju težim napadačkom nogometu, ali kada smo kod Šibenika, to je bila specifična situacija. Šibenik je tada zaista imao jednu iznimno kvalitetnu momčad koja je bila brza i potentna na svim pozicijama. Danas je sve teže pronaći takvu vrstu igrača, ali moja namjera je svakako igrati napadački", kaže Labrović pa dodaje:

"Ne ovisi to samo o mojoj ideji već i o kvaliteti igračkog kadra s kojim ćemo eventualno raspolagati. To će definitivno odrediti našu taktiku i naš stil. No, namjera je svakako igrati visoko na protivničkoj polovici."

Kako Vam se čini 2. HNL? Vaš bivši klub Šibenik ove sezone je za dlaku ostao bez prve lige i sada slove za favorite, ušla je Dubrava koja je nabrijana nakon dolaska iz 3. HNL, a tu su i B momčadi Hajduka, Dinama i Osijeka uz ostale sjajne ekipe...

"Mislim da će liga biti jako izjednačena i da će nijanse odlučivati o ostvarivanju pobjeda. Nisam siguran da će neka ekipa biti toliko dominantna da će projuriti ligom, a vjerujem i da će netko od autsajdera iskočiti u prvi plan, prvenstveno zahvaljujući rosteru igrača koji imaju dulje vrijeme u svojem dvorištu. Mislim da je to ključno. Nažalost, s time se Rudeš u ovom trenutku ne može podičiti. U novoj sezoni bismo trebali imati kompletnu novu momčad i samim time će meni kao treneru i mojim suradnicima biti teže, a naravno i ljudima koji vode klub. Vidjet ćemo koliko ćemo se brzo ekipirati i posložiti momčad koja može odgovoriti tim izazovima", kaže Labrović pa dodaje:

"Svakako treba respektirati Šibenik koji već nekoliko sezona pokušava ući u 1.HNL. Evo dvije sezone zaredom nisu uspjeli proći Istru. Svakako da su oni jedni od favorita u novoj sezoni, posebno kada znamo da nekakav strateški partner ulazi u klub. No, ne treba zanemariti i druge ekipe. Sada je teško reći tko će se kako profilirati, trebalo bi ipak pričekati da prođe nekoliko kola da dobijemo jasniju sliku."

Damir Krajac / CROPIX

Druge ekipe ili B momčadi Hajduka, Dinama i Osijeka su odlična stvar za navedene klubove, no koliko su dobre za samu ligu? Često se klubovi žale na njihovo sudjelovanje...

"Definitivno je to za njih odlična priča jer se igrači svakako bolje razvijaju kroz drugu ligu nego kroz treću i njima to imponira. No, nije to korektno prema ostalima. Ipak, od nove sezone će biti svedeni na određeni broj igrača pa neće moći koristiti 30 ili 50 igrača već puno manje. Činjenica je da te B momčadi više odgovaraju njima nego drugim ekipama jer njima to služi za razvoj, a sve ove druge ekipe su opterećene rezultatom i dolaze do problema", kaže Labrović pa nastavlja:

"Oni imaju veću kvalitetu. Radi se, možemo reći, o najtalentiranijim igračima Hajduka, Dinama i Osijeka koji kucaju na vrata prve momčadi. Imaju tu određenu kvalitetu, a uz to su i neopterećeni jer svi znaju da će biti negdje u gornjoj polovici i puno im je lakše igrati. Mislim da to i nije baš najbolje, ali evo, neće moći više od četiri ili pet igrača koji nastupe u prvoj ligi igrati za prvu momčad. Mislim da je to dobro i da će tako i ostale ekipe biti u boljem položaju."

Damir Krajac / CROPIX

Rekli ste da nećete otkrivati imena pojačanja, ali smatrate li da će igrači sada biti naklonjeniji dolasku s obzirom na Rudešovu ambiciju i nedavno sudjelovanje u 1. HNL?

"Još ćemo malo pričekati da vidimo kako će se stvari odvijati, ali nadam se da će igrači prepoznati upravo taj moment Rudeša i da ćemo složiti dobru momčad. Ne želim špekulirati, ali vjerujem da ćemo biti dobra ekipa."

Za kraj, gledate li prema 3. HNL u smislu pojačanja? Jedan Prijić je primjerice u 30 utakmica zabio preko 50 golova, a ima još igrača koji odskaču van okvira treće lige.

"Imao sam priliku Prijića trenirati u Šibeniku i svakako je dobar igrač. No, druga liga je na jednoj znatno većoj i profesionalnijoj razini. I sam sam bi u trećoj ligi u jednom periodu i druga liga je ipak viša razina. Prvenstveno je profesionalnija. Ima veći broj treninga i pristup je puno ozbiljniji i kroz trening i kroz utakmice pa možda neki igrači ne bi bilo u stanju ponavljati te neke dobre partije", kaže Labrović pa dodaje:

"Daleko od toga da tamo nema talenata. Ima mladih igrača koji su još na putu da postanu dobri nogometaši. Moram priznati da ne pratim baš 3. HNL Zapad i nisam ju imao prilike pratiti, ali znam da u Dalmaciji u trećoj ligi ima veliki broj kvalitetnih igrača koji bez problema mogu igrati drugu ligu", zaključio je Labrović.

Damir Krajac / CROPIX

nogomet

100posto sport izdvojeno

2. HNL

Rudeš

Mirko Labrović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter