Foto: Ma ovo nema nigdje

Brat i sestra 'razvaljuju' na nogometnom travnjaku: 'Sviđa mi se usporedba s Tonijem Kroosom, a međusobno se podržavamo i kritiziramo'


Slaven Knežević
14.05.2019.08:00
Brat i sestra 'razvaljuju' na nogometnom travnjaku: 'Sviđa mi se usporedba s Tonijem Kroosom, a međusobno se podržavamo i kritiziramo'
Mihaela Horvat

sažeto

Mihaela i Damir Horvat su brat i sestra koji su oboje u nogometu što je raritet i na svjetskoj razini


Slaven Knežević
14.05.2019.08:00

Nakon što smo našim čitateljima predstavili hrvatski nogometni par koji je rijetkost u cijelom svijetu, vrijeme je da predstavimo jednu nogometnu obitelj, brata i sestru nogometaše. Mihaela Horvat je jedna od najboljih hrvatskih nogometašica, a njen brat Damir hakla na nižim razinama. Zanimljivo, 25-godišnja Mihaela se u nogomet uključila dosta kasno, s 18 godina.

Mihaela Horvat

"Bilo je to sasvim slučajno. Trenirala sam atletiku i znala sam jednu curu koja je igrala nogomet u Goričanu, a to je tada bilo najbliže mojem selu. Pitala sam ju kada mogu doći na trening i odmah mi se svidjelo. Ostala sam u nogometu, a ta cura je danas moja najbolja prijateljica", kaže nam Mihaela koja se u samo sedam godina isprofilirala u jednu od najboljih nogometašica u Hrvatskoj i regiji igrajući za ŽNK Split koji polako, ali sigurno preuzima primat od ŽNK Osijeka:

"Split je zapravo od samih početaka jedna odlična priča za koju je najviše zaslužna njegova predsjednica Vinka Fabjanac. Ona je i inzistirala da dođem u Split. Ovdje sam već četiri sezone. Atmosfera je stvarno odlična, a to pokazuju i naši rezultati."

Split će iduće sezone vjerojatno igrati Ligu prvaka, a Mihaela već ima iskustva u tom natjecanju jer je nastupala za crnogorsku Breznicu iz Pljevalja u kojoj je bila na posudbi baš da dobije to međunarodno iskustvo.

"Liga prvaka mi je bila jedno veliko iskustvo. To je natjecanje koje zahtijeva predanost, rad i disciplinu. Voljela bih i ove godine igrati Ligu prvaka i to sa Splitom jer mislim da će igranje sa svojom ekipom ipak biti posebnije", kaže nam simpatična Miha.

Mihaela Horvat

Osim Lige prvaka, Mihaela ima i iskustva na reprezentativnom planu. Za Hrvatsku je nastupila 25 puta.

"Reprezentacija bi trebala biti cilj svakoj curi koja igra nogomet. Predstavljati svoju zemlju i hrvatski grb, to je nešto što je teško usporediti s bilo čim drugim. Osjećaj je izvanredan", kaže nam Miha koja ima spreman i odgovor na pitanje što bi radila da nema nogometa:

"Igrala bih futsal, hahaha. Ili to, ili radila u ljekarni."

Srećom ima nogometa, a za Mihaelu kažu da podsjeća na Tonija Kroosa iz Real Madrida.

"Igrala sam beka i stopera, ali mi se najviše sviđa igrati u sredini terena, pa je svaka usporedba s veznim igračima dobra. Lijepo je to čuti."

Mihaela Horvat

Brat je također u nogometu. Je li on najveći kritičar?

"Brat je najveća podrška, a ja sam njegov najveći kritičar, hehehe", kaže Mihaela pa otkriva da je nogomet i glava tema na obiteljskom ručku:

"Nogomet i moja nećakinja su dvije glavne teme svakako."

Mihaela na pitanje tko je bolji, ona ili brat, bez razmišljanja ispaljuje da je to definitivno ona, a brat Damir se potiho i slaže.

"Kada smo bili mlađi, uvijek smo doma igrali na dva gola i uvijek je to bilo negdje u egalu. Sada kada bismo zaigrali, možda bi me i pobijedila, ali nikada neću priznati da je bolja od mene", kroz smijeh govori Damir koji je, iako je četiri godine mlađi, puno duže u nogometu:

"Sve je krenulo kada sam imao devet godina. Naravno, na nagovor dečki iz razreda, krenuo sam i ja na nogomet u lokalnom klubu. Bilo je tu malo i moje želje da se bavim nogometom, ali više njihovog nagovora, hahaha."

Mihaela Horvat

Krenulo je u Pušćinama...

"Nakon tri godine sam dobio poziv u NŠ Međimurje Čakovec i to sam velikodušno prihvatio. Nakon tri sezone sam se zbog školskih obaveza vratio u Pušćine i igrao od 16. do 18. godine paralelno za seniore i juniore. Iduće dvije godine igrao sam za seniore, a ove sezone sam prešao u Pobjedu iz Gornjeg Hrašćana", kaže Damir koji, uz nogomet, ne odustaje ni od fakulteta.

Dok će Mihaela ovoga ljeta postati magistra agronomije, Damir u Čakovcu studira turizam i sport.

"Osim nogometa, želim završiti i fakultet. Na drugoj sam godini menadžmenta turizma i sporta, a nedavno sam krenuo i s nogometnim suđenjem pa želim napredovati i na tom području", kaže Damir kojeg smo pitali i bi li Mihaeli popustio da se radi o kaznenom udarcu ili crvenom kartonu:

"Ma naravno da bih, pa sestra mi je, hahaha."

Mihaela Horvat

A sa sestrom često razmjenjuje i savjete vezane za najdražu igru.

"Stalno razmjenjujemo savjete i pomažemo si kako bismo unaprijedili nađu igru. Mihaela me naučila jako puno, a najviše da bez truda nema rezultata i da se bitno žrtvovati kako bismo postigli nešto veliko. Kako ona to kaže: Vjeruj u svoje ludilo", kaže Damir kojeg smo za kraj pitali i nada li se zajedničkom transferu sa sestrom:

"Kako ne, volio bih to jer bismo si bili stalna podrška i motivacija, ali ja bih trebao uložiti dosta truda da stignem na toliko visoki nivo u muškom nogometu", zaključio je Damir.

nogomet

100posto sport izdvojeno

ženski nogomet

ŽNK Split

pobjeda

Mihaela Horvat

Damir Horvat

brat i sestra nogometaši

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter