Hrvat 'pokorio' Singapur, Indoneziju i Vijetnam

Bojan Mirković vlasnik je tri kluba na Dalekom istoku: Čudna je ovo zemlja, nema kriminala, primanja velika, a najveće su kazne ako pojedeš bananu u metrou!


Slaven Knežević
16.09.2017.09:30
Bojan Mirković vlasnik je tri kluba na Dalekom istoku: Čudna je ovo zemlja, nema kriminala, primanja velika, a najveće su kazne ako pojedeš bananu u metrou!
Bojan Mirković

sažeto

Bivši odbojkaš Mladosti i Hrvatske u Singapuru je osnovao vlastiti odbojkaški klub, a s nama je podijelio dojmove iz 'nove domovine'


Slaven Knežević
16.09.2017.09:30

Bojan Mirković, bivši igrač odbojkaškog kluba Mladost i hrvatske reprezentacije, uživa u Singapuru gdje je osnovao svoj klub koji ima podružnice u Indoneziji i Vijetnamu. U kratkoj igračkoj karijeri osvojio je četiri prvenstva Hrvatske, tri nacionalna kupa i ušao u finale regionalne lige i europskog Challenge cupa. Nakon kraćih epizoda u Francuskoj i Austriji je prekinuo igračku karijeru zbog ozlijede leđa. Nakon igračke karijere posvetio se onoj trenerskoj.

"Istina je, trenutno imam tri kluba. International Volleyball Club ima bazu u Singapuru, a podružnice u Indoneziji i Vijetnamu. Sva tri su aktivna, ali djeluju na drugačiji način. U Singapuru se radi u četiri dobne kategorije i kroz cijelu kalendarsku godinu. Nudimo našim igračima razne programe, kampove, turnire te individualne treninge. U Vijetnamu i Indoneziji radimo trenutno kampove i programe kraćeg vremenskog trajanja ovisno o kalendaru i mogućnostima", javio nam se Mirković iz Singapura pa dodao:

Bojan Mirković

"Klubovi su moje vlasništvo u omjeru 80% dok ostalih 20% ide mom lokalnom partneru iz Singapura. U ovoj zemlji kao stranac ne možete pokrenuti nikakav oblik biznisa bez lokalnog partnera koji je garancija da godišnji profit ipak djelom ostaje u Singapuru jer tako lokalna zajednica ima koristi od vas. Veći dio poslovanja i organizacije radim sam, međutim u rad klubova su naravno uključeni treneri koji su na plaći kluba, te vanjski suradnici koji dolaze na kampove kao promotori. Svaki vanjski suradnik kluba je ili odbojkaš koji je igrao profesionalno odbojku na visokom nivou ili trener s najvišom svjetskom licencom. Od Hrvata, u rad kluba su aktivno uključeni naši bivša reprezentativka Antonija Kaleb i bivši reprezentativac Frane Žanić."

Bojan Mirković

Kako se financira klub i njegove podružnice?

"Klub se najvećim djelom financira od samih članova kluba. Svaki program koji radimo ima svoju cijenu, igrači se prijavljuju i plaćaju određenu naknadu. S obzirom na to da je riječ o luksuznom Singapuru, sve se to može dobro naplatiti. Ovdje se struka, sustavni rad, te kvaliteta, izuzetno cijene i plaćaju. Klubovi u sve tri zemlje rade u modernim, dobro opremljenim klimatiziranim dvoranama i sportskim centrima, koji osim dvorana, imaju i bazene, teretane, restorane. Sve to pomaže u rejtingu kluba, pa broj članova raste praktički na dnevnoj bazi. Definitivno smo uspjeli opravdati ovo "International" u nazivu kluba. Osim što djelujemo u tri zemlje, u dvije godine u klubu smo imali trenere iz Japana, Australije, Hrvatske, Kanade, Afganistana, Filipina, Amerike, Rusije… Kod igrača je taj podatak još fascinantniji obzirom da u IVC-u imamo zastupljeno 26 različitih nacionalnosti sa svih kontinenata!"

Bojan Mirković

U Singapuru ste tri godine. Kakav je život u toj zemlji?

"Život u Singapuru je zaista fantastičan. Ovdje ima jako puno mogućnosti za razvoj, sve je luksuzno, čisto i uredno što nije tipično za Aziju. Poštuju se i provode zakoni, nema kriminala, primanja su velika. Uživam ovdje maksimalno. Živim u prekrasnom novom resortu koji ima vlastitu teretanu, nekoliko jacuzzija, bazena, sauna, teniskih terena. Lijepo se buditi ovdje svako jutro. Ovo je specifičan grad - država, rekao bih raritet u svijetu. S obzirom na to da pričamo o sportu, istaknuo bih da je Hrvatska sportska nacija s pregršt velikih uspjeha u raznim sportovima, dok se Singapur jedino može pohvaliti plivanjem", kaže Mirković pa dodaje:

"Osim sporta, Singapur se ne može mjeriti s Hrvatskom ni po pitanju prirodnih ljepota. Lijepa naša je ipak jedna od najljepših zemalja na svijetu. Što se tiče razvoja, ekonomije, obrazovanja i općenito standarda, tu Hrvatska ipak debelo zaostaje."

Kako je biti Hrvat u Singapuru?

Bojan Mirković

"Neki se teško priviknu na vrijeme. Osobno nemam tih problema i volim preskakanje zime, jeseni i proljeća jer obožavam ljeto. No, ovdje su dnevne temperature tijekom cijele godine 30-ak stupnjeva, ali uz temperature tu je i visoki postotak vlage u zraku. Hrvatima ovdje naravno nedostaju pravi domaći kulen, pršut , gradele te naravno – Jadransko more. I još nešto nama jako bitno: ovdje nema onog našeg "ajmo na kavu" pa tri sata sjediš u kafiću i popiješ sve osim kave."

Može li se od odbojke živjeti?

"Svakako da može, ovo je samo jedan od primjera. Naravno da su u odbojci ugovori puno manji nego recimo u nogometu ili košarci no, po svijetu ima puno naših igrača i trenera koji žive solidno od odbojke. U Hrvatskoj to već ide malo teže. Manji je broj onih koji žive lagodno samo od odbojke."

Bojan Mirković

Kakvi su Vaši planovi? Vraćate li se u Hrvatsku ili ostajete u Singapuru?

"S obzirom na to da svake godine radnu dozvolu ovdje dobivam na godinu dana, teško mi je planirati neku dalju budućnost. Za sada je sve super, klub se rapidno razvija i širi, prekrasno mi je ovdje i nemam potrebe vraćati se. Božićne i ljetne praznike provodim u Hrvatskoj i to mi je punjenje baterija za daljnje izbivanje i rad. Iako srce naravno vuče nazad u Hrvatsku obitelji i prijateljima, novčanik kaže Singapur. IVC je praktički moje dijete i za sada ostajem ovdje 'odgajati ga'."

Bojan Mirković

Mirković je s nama podijelio i jednu zanimljivu anegdotu. Izgleda da je u Singapuru opasno čak i pojesti bananu na javnom mjestu.

"Bio je to jedan od onih trenutaka kada glad nadvlada razum. Naime, stajao sam na stanici metroa gladan s bananom u ruci. I taman kad sam htio zagristi, osjetim ruku na ramenu. Okrenem se i vidim ženu u uniformi koja me ljubazno upozorava da je svako konzumiranje jela ili pića u bilo kojem javnom prijevozu u Singapuru kažnjivo. Kazna iznosi 1000$! Pa prijatno! Banana je ostala cijela, a ja gladan. Inače Singapur u prijevodu znači "Lavlji grad", a nosi i naziv "The Fine city". Kazne su velike i ima ih mnogo", govori Mirković o svojoj "novoj domovini".

Bojan Mirković

Za kraj, prati li zbivanja u hrvatskoj odbojci?

"Svakako, u hrvatskoj sam odbojci prošao puno toga. Proveo sam tolike godine u Domu odbojke koji je stvarno za mene bio "dom". Nakon igračke karijere uključen sam i u rad Saveza – kao team manager i trener u reprezentacijama. Tako da svakako da pratim zbivanja, međutim svake godine sve manje. Što zbog distance i posla. što zbog pada kvalitete. Nastupe reprezentacije naravno više pratim nego klupsku odbojku. Rekao bih da nam je generalno odbojka u laganom padu, promatrajući rad drugih inozemnih reprezentacija i klubova. Imamo strašno velik potencijal i jako talentirane igrače i igračice. Prava je šteta da se oni ne mogu kvalitetno razvijati u Lijepoj našoj, već trbuhom za kruhom odlaze u inozemstvo. No, na žalost,tako je već godinama", zaključuje Mirković.

odbojka

Singapur

Bojan Mirković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter