Trenerski 'čudotvorac' o nestašnom dečku HNL-a

'Mislio sam da se smirio, a onda se probudiš i vidiš sve te fotografije. To je zaista bilo šokantno za sve nas u klubu, nadam se da je konačno naučio svoju lekciju!'


Slaven Knežević
20.05.2019.08:00
'Mislio sam da se smirio, a onda se probudiš i vidiš sve te fotografije. To je zaista bilo šokantno za sve nas u klubu, nadam se da je konačno naučio svoju lekciju!'
Cropix

sažeto

Zoran Zekić osvrnuo se za 100posto na svoje tri i pol godine provedene u Osijeku i na novi izazov u moldavskom Sheriffu


Slaven Knežević
20.05.2019.08:00

Zoran Zekić ispisao je povijest NK Osijeka u više od tri i pol godine koliko je bio na klupi slavonskog prvoligaša. 45-godišnji Osječanin je svoju ekipu od borbe za ostanak i teške situacije odveo do Europe i samog vrha hrvatskog nogometa. Nakon što je krajem ožujka otišao iz kluba, nije dugo trebao čekati na novi angažman. Dobio ga je u Sheriffu iz Tiraspola kojeg je već vodio prije dolaska u Osijek. Zekić nam je sažeo dojmove iz Osijeka.

Cropix

"Ovako malo s odmakom, nakon što sam se smirio, mogu reći da sam zaista ponosan na to što smo napravili u Osijeku moj stožer i ja, predsjednik kluba, sportski direktor i svi ostali. Bile su to prelijepe tri godine i osam mjeseci. Prvo borba za ostanak, a onda se sve ostalo zna. Mislim da smo ostvarili jako dobre rezultate, najbolje u klupskoj povijesti. Mogu samo reći da sam zahvalan na vremenu koje sam tamo proveo", kaže nam Zekić.

Pred kraj mandata ste upali u neku 'crnu rupu'. Što se dogodilo?

"Bilo je takvih trenutaka i ranije samo što smo svi imali više snage i vjere da ćemo se iz toga izvući, kao što smo se i izvlačili. Sad je bili par neriješenih rezultata, mi smo i dalje bili treći, ali bila je zajednička procjena da je možda bolje za sve nas da se naprave neke promjene. Jednostavno je došlo do zasićenja u svakom smjeru. Na kraju krajeva, svima u klubu je dobrobit kluba na prvom mjestu i zato smo to i napravili", kaže nam bivši trener Osijeka pa dodaje:

"Nakon prve godine u mojem mandatu smo uspjeli dvije godine osigurati Europu sedam, osam kola prije kraja. Ove godine nije bilo tako, bila je veća borba i čestitke novom stožeru što su to ostvarili. I ja se osjećam kao da sam dio svega toga i jako sam sretan što se to uspjelo ostvariti."

Cropix

Osvrnimo se kratko samo na "slučaj Bočkaj". Svi znamo već što je napravio, a Vi ste tada izjavili da ste završili u bolnici zbog toga.

"Bio je to dosta turbulentnih desetak dana tako da je to što se njemu dogodilo na kraju krajeva bila kulminacija tih događaja. Čovjek vidi da su kola krenula nizbrdo i da što god napraviš iskače glupost za glupošću. To je zaista bilo šokantno, ne samo za mene, nego i za sve ljude u klubu. Svi smo mislili da se napokon smirio i da to ide u pravom smjeru, a onda se ujutro probudiš i dočeka te stotinjak poruka s tim fotografijama. Bilo je prilično šokirajuće. Čovjek može biti spreman na sve, ali na takve stvari jako teško. Žao mi je što se to dogodilo, ali, kao što sam rekao puno puta, nadam se da je naučio svoju lekciju."

Cropix

Na terenu je jedan od najboljih pojedinaca, ali što mu se događa van terena? Znali ste kakav je i kada ste ga dovodili...

"On je prije svega jako drag i simpatičan dečko i uvuče ti se pod kožu tako da neke stvari, neću reći da nismo na vrijeme prepoznali, ali možda smo mogli oštrije reagirati iako je već jednom bio kažnjen sa 100.000 kuna zbog nedolaska na trening. Znali smo sve to, ali više je s njegove strane bilo profesionalizma nego tih gluposti. To su bili jedan ili dva incidenta, ali nažalost se uvijek našao u centru pažnje. Danas je takvo vrijeme, tu je Facebook i to i ne možeš ništa sakriti. Ono što mogu reći je, što se tiče treninga, kad je bio na dispoziciji, Pero je bio jedan od najprofesionalnijih igrača i ispunjavao sve zahtjeve maksimalnim intenzitetom i zalaganjem", kaže nam Zekić.

Cropix

Dobro kažete, danas su ovdje društvene mreže. Bilo je i kada ste Vi bili igrač 'bećara' i 'fakina', a bilo ih je i prije Vašeg vremena. Ipak, tada nije bilo društvenih mreža da sve iste sekunde izađe u javnost.

"Nije bilo društvenih mreža da. Moram Vam reći da je u moje doba bilo najnormalnije da zbrišemo s priprema i da se malo proveselimo. Bilo je izlazaka, bilo je svega, ali nije bilo društvenih mreža i nije bilo to tako praćeno. Novo je vrijeme i danas je borba sa svime time 24 sata. Pritisak je konstantan", kaže Zekić pa dodaje:

"Događa se i Peri nešto na što nije navikao. Igrao je u Lokomotivi bez velike buke javnosti, došao je u Osijek i postao vrlo brzo zvijezda. To je grad koji živi za nogomet i prati se svaki korak. Praktički trenera Osijeka više prate nego gradonačelnika. To su neke stvari s kojima se moraš nositi i s tim živjeti."

Nakon Osijeka i malog odmora, vratili ste se u Sheriff. Klub već znate od ranije, jeste li upoznali novu ekipu i kako je uopće došlo do ponovne suradnje?

"Ovdje sam skoro već mjesec dana i upoznao sam momčad. U ove tri i pol godine kako sam bio u Osijeku, iz Sheriffa su me dosta puta zvali da se vratim nazad. Nisam se vraćao jer mi je bilo dobro u Osijeku. Planirao sam odraditi ugovor do šestog mjeseca pa procijeniti što ću i kako dalje. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo u Osijeku, a ja nisam tip koji želi sjediti doma. Volim raditi i volim svoj posao. Razmišljao sam: 'Kad ću raditi ako ne sada?'. Za 15 godina ću vjerojatno biti istrošen i nitko me neće trebati", kaže Zekić pa dodaje:

"Ovdje me privukla dobra priča. Želimo napraviti dobru momčad za Europu. Bit će jako teško jer nas ima jako malo zapravo. Ima nas 10-12 plus četiri mlada igrača koja razvijamo do prijelaznog roka pa ćemo vidjeti tamo koliko ćemo igrača moći dovesti i koliko ćemo moći brzo to posložiti. Bilo bi lijepo napraviti nešto u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Do tad je još puno posla u prvenstvu i Kupu. Dobro smo krenuli i nadam se da ćemo tako i nastaviti."

Emica Elvedji / CROPIX

Jeste li razmišljali o dovođenju pojačanja iz HNL-a? Možda i iz Vašeg Osijeka?

"Naravno da jesam. Većina mojih igrača iz Osijeka bi mi jako dobro došla ovdje, ali u Hrvatskoj su cijene igrača skočile. Na kraju krajeva, kad igraš dobro, skače ti cijena. Naravno da bih volio dovesti jednog ili dvojicu, ali teško da to Sheriff može i želi platiti."

Niste na nepoznatom terenu. Kakav je život tamo?

"Dijametralno suprotan. U Hrvatskoj sam živio u Osijeku, u gradu u kojem sam odrastao, imao sam puno prijatelja, bilo je puno vremena za druženje i za opuštanje. Ovdje imam fantastične uvjete za rad, imamo 16 terena i da ne nabrajam sve dalje što imamo tu, ali sva priča se zapravo svodi na posao, na skauting igrača, na razgovor, na treninge,... Ovdje nemaš baš previše prostora za nekakvo druženje i opuštanje, ali na kraju krajeva to nije ni svrha mojeg dolaska ovdje. Želim isključivo napraviti što bolji posao ovdje. Većinom vremena smo u tom kampu. Ovdje sam već bio tri godine i naučio sam jezik, pa mi je sada s te strane puno lakše."

Cropix

Znaju li odakle dolazite i gdje je Hrvatska?

"Već su me znali od ranije, bio sam tu tri godine, a s druge strane tu su i društvene mreže. Sve je to otvoreno i vse se zna kroz medije, kroz portale, kroz Facebook... Znali su sve o hrvatskoj ligi, o hrvatskim klubovima, znali su točno kakve smo rezultate ostvarili kada sam dolazio ovdje i to ne samo ljudi u klubu, nego svi. Ne može se danas ništa sakriti ni u nekim daljim krajevima, a kamoli ne ovdje. Nije ovo tako daleko, sve skupa nekih dva sata avionom od Zagreba", kaže Zekić.

Ima li nešto što je za naše pojmove neobično? Kakva im je hrana?

"Hrana je vrlo slična našoj. Vole jako puno mesa jesti kao i mi. Pripremaju ga slično rusima. Što se tiče ugostiteljstva su puno ljubazniji od nas. Stalno su na usluzi i nekad pomislim da ima više konobara i kuhara nego gostiju. Ima dosta i službi osiguranja. Svaki lokal ih ima. To su te neke sitne razlike", kaže Zekić pa dodaje:

"Nemaju tu neku vrstu improvizacije kao kod nas. No, ja sam se već navikao. Kod nas je sve ležernije i kod nas, ako imaš neki problem, rješavaš ga u hodu. Ovdje moraš sve naznačiti sedam dana prije. Ako želiš mijenjati trening, odmah je tu stotinu upitnika, zašto, kako. Neke stvari koje su nama normalne, ovdje su neshvatljive", zaključio je Zekić.

Cropix

nogomet

HNL

100posto sport izdvojeno

NK Osijek

Zoran Zekić

Sheriff

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter