Nevjerojatan skandal na pomolu

Bliži se najveće sportsko natjecanje na planetu, a država zataškava i falsificira podatke o smrtno opasnoj prijetnji!?


Dejan Šmehil
14.08.2019.19:00
Bliži se najveće sportsko natjecanje na planetu, a država zataškava i falsificira podatke o smrtno opasnoj prijetnji!?
Reuters

sažeto

Radijacija u Fukushimi je viša nego što japanska vlada pokušava progurati u javnosti, a sve kako bi kupila mir za Olimpijske igre


Dejan Šmehil
14.08.2019.19:00

Iduće godine u srpnju bit će otvorene 32. Ljetne olimpijske igre. Domaćin će biti japanski glavni grad Tokio i, znate Japance, sve mora biti kao po špagi.

Pa makar to značilo i zataškavanje i falsificiranje podataka oko razine radijacije u Fukushimi. Sjećate se, 2011. godine tamo se dogodila nuklearna nesreća pa iako je prošlo osam godina od nje, nezavisni znanstvenici tvrde da je radijacija još uvijek postojana, štetna i opasna, dok japanske vlasti nastoje prikazati situaciju idiličnom!

Ono što je točno jest da se radijacija, uslijed propadanja nekih radionukleida poput joda-131 (koji ima kratak životni vijek) smanjila u određenoj mjeri. Ali nezavisni stručnjaci tvrde, ne onoliko koliko se predstavlja javnosti.

Getty Images

Nadalje, vlasti su u Japanu postavile mjerače radijacije na specifične točke, na mjesta gdje je radijacija nešto manja uslijed čišćenja tih područja, a iz svih tih mjerenja uzima se prosjek čime se zanemaruje da postoje određene 'vruće točke' radijacije.

Također bitna stvar, japanske vlasti mjere samo radijaciju kroz gama zrake. Zanemarujući pritom namjerno alfa i beta zrake koje su zapravo opasnije. Te ionizirane čestice ne uzimaju se u obzir, a funkcioniraju poput zrnaca prašine i mogu se udahnuti ili unijeti s hranom.

Razina radijacije je smanjena i čišćenjem urbanih i ruralnih područja oko Fukushime, ali taj otpad je samo maknut dalje od očiju javnosti. On i dalje postoji, dokaz su hrpe velikih crnih vreća, a nezavisni stručnjaci ističu da su se te vreće počele raspadati čime radijacija opet dolazi u doticaj s okolinom.

Reuters

I ti stručnjaci ističu da je razina radijacije oko Fukushime niska, ali da postoji i čitav niz načina da se prikaže takvom. A neki radioaktivni elementi poput cezija-137 i stroncija-90, predstavljat će još desetljećima problem jer njihov životni vijek je nekoliko stotina godina.

No, u zaključku ti nezavisni znanstvenici navode kako sve ovo japanska vlada neće priznati jer su Olimpijske igre odmah iza ugla...

skandal

japan

Olimpijske igre

radijacija

nuklearna nesreća

fukushima

Tokio 2020

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter