Šokantna priča najvećeg svih vremena

Bio je teški alkoholičar, tukao je i pokušao ubiti suprugu, zatvor mu je bio drugi dom: 'Pakao je bolji od mog života!'


Dejan Šmehil
17.07.2019.19:00
Bio je teški alkoholičar, tukao je i pokušao ubiti suprugu, zatvor mu je bio drugi dom: 'Pakao je bolji od mog života!'
Getty

sažeto

Matti Nykänen bio je nikad viđeni talent na skakaonici, ali je s 14 godina okusio alkohol i njegov život je tog trenutka otišao kvragu


Dejan Šmehil
17.07.2019.19:00

Da je živ, Matti Nykänen proslavio bi danas 56. rođendan. Za one mlađe koji možda ne znaju, riječ je o ponajboljem skijašu skakaču svih vremena i, bez previše dvojbe, najvećem finskom sportašu u povijesti.

Ali, Nykänen je bio sportsko utjelovljenje popularnog lika iz knjige Roberta Louisa Stevensona, dr. Jekylla i Mr. Hydea. Jer, dok je s jedne strane bio vrhunski sportski talent i osvajač brojnih odličja i natjecanja, istovremeno je bio nasilnik i alkoholičar.

Mnogi će ga radije pamtiti kao plavokosog anđela koji je letio graciozno poput orla, ali ta druga strana medalje jednostavno se ne može zanemariti. Zbog nje je, uostalom, prerano napustio ovaj svijet. Sa samo 55 godina.

"Nema šanse da je pakao tako loš kao što je bio moj život", izjavio je neposredno prije smrti.

Getty

Sa skijaškim skokovima počeo je kao 8-godišnjak, nakon što ga je izazvao otac da ne može. Počeo je biti opsjednut time pa je kao 12-godišnjak trenirao devet sati dnevno! No, samo dvije godine kasnije, prvi je put okusio alkohol i više se nije odvajao od njega.

Dvaput je izbacivan, i to na vrhuncu sportske slave, iz finske reprezentacije. Prvi put 1985., drugi put 1987. zbog "neprikladnog ponašanja".

"Kad je bio pijan i vi ste mu rekli nešto što mu nije bilo po volji, odmah vas je udario šakom", prisjeća se njegov kolega iz reprezentacije, Jari Puikkonen.

"Kad je bio trijezan, nije bilo ugodnije osobe na svijetu. Kad je bio pijan, agresivan je i opasan."

To je na svojoj koži najviše osjetila njegova četvrta supruga, Mervi Tapola. Milijunašica, ali očito i ludo zaljubljena u Nykänena jer kako drugačije objasniti da je čak 15 puta podnosila zahtjev za razvod. U više navrata ju je prebio, a uglavnom se izvlačio zbog toga što je Mervi odlučila šutjeti pred policijom.

Najgore je bilo na Božić 2009. kad ju je u naletu ludila ozlijedio nožem i pokušao zadaviti pojasom od ogrtača iz kupaonice. Optužen je za pokušaj ubojstva, ali pušten tri dana kasnije zbog nedostatka dokaza. Mervi je, naravno, šutjela.

Ali samo koji mjesec kasnije, završio je na 16 mjeseci u zatvoru zbog teških ozljeda koje je nanio svojoj supruzi.

Nažalost po Nykänena, daleko od toga da mu je to bio jedini posjet zatvoru. Još tamo 2004. uhićen je zbog pokušaja ubojstva obiteljskog prijatelja nakon što je izgubio od njega u nekoj bezveznoj igri! Osuđen je na 26 mjeseci zatvora, ali kako mu je to bio prvi prekršaj takve vrste, pušten je nakon samo 11 mjeseci van.

Nije dugo izdržao, isti mjesec je napao suprugu Mervi i osuđen je na četiri mjeseca zatvora, a čim je pušten, nožem je izbo čovjeka u jednom restoranu...

Nykänen je bio svestran, a kad se njegova skijaško-skakačka karijera bližila kraju, skupina poslovnjaka predložila mu je da postane – pjevač. Prvi album se čak i dobro prodavao, ali nije se kasnije baš nešto proslavio.

Uostalom, dovoljno je reći da je krajem 1990-ih, zbog financijskih problema počeo raditi kao striper u jednom klubu. Pa je na kraju vlasnik kluba optužen za iskorištavanje Nykänena i njegove nezavidne financijske pozicije.

Kad mu je krajem 2018. dijagnosticiran dijabetes, mislite da se smirio? Ma kakvi! Nije se pridržavao nikakve posebne ishrane, a nastavio je piti. I na kraju je umro od upale gušterače i upale pluća... Tužan kraj kralja skakaonica.

sport

nasilnik

šokantno

skijaški skokovi

alkoholičar

Matti Nykänen

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter