Dvojac koji je stvorio najboljeg na svijetu

'Bio je najbolji, a igrao za najmanje novca u početku! Čak tri reprezentacije otimale su se za njega, nikad nije bio sebičan, razigravao je i ostatak momčadi!


Dejan Šmehil
09.04.2019.08:00
'Bio je najbolji, a igrao za najmanje novca u početku! Čak tri reprezentacije otimale su se za njega, nikad nije bio sebičan, razigravao je i ostatak momčadi!
Getty

sažeto

O Domagoju Duvnjaku i njegovim počecima pričali smo s dvojicom trenera koji su ga prvi vodili - stricem Draganom i Pericom Martićem


Dejan Šmehil
09.04.2019.08:00

Potpisnik ovih redaka u mlađim se danima bavio rukometom. I tako smo jednom prilikom igrali s Đakovom. I sad bih ja volio da vam mogu ispričati milijun anegdota s te utakmice, ali sjećam se samo dvije stvari.

Prvo, svi su uoči dvoboja pričali samo o Domagoju Duvnjaku. Priča je išla u smjeru – pa taj će nas sam pobijedit, odličan je... I drugo čega se sjećam, Dule je zabio puno pogodaka... I Đakovo je pobijedilo.

Mlađi je od mene četiri godine, ali je i više nego ravnopravno igrao protiv starijih i već se tad vidjelo da u srcu Slavonije raste ponajbolji svjetski rukometaš. Odlučili smo stoga popričati s ljudima koji su Domagoja vodili dok se tek probijao prema vrhu. Njegovim stricem Draganom koji ga je vodio u mlađim selekcijama Đakova, te Pericom Martićem, koji mu je bio trener u ono malo vremena što je u klubu iz rodnog grada proveo kao senior.

Radio Đakovo

Domagoja krasi glas da je izrazito skromna osoba, a uvjerili smo se da im je to očito obiteljska crta, stric Dragan je to pokazao kad smo ga pitali daje li i dalje savjete Duletu, čuju li se.

"Ma to je sad visoka razina profesionalizma, ja mu ne želim smetati! Javi se on tu i tamo, ali dosta obaveza ima i treba svog odmora. A kad je slobodan preko ljeta, strina i ja ga vidimo na dan, dva", ističe Dragan.

On je godinama vodio mlađe selekcije Đakova, kod njega je Domagoj napravio prve rukometne korake.

"Mi smo imali mlađe dobne skupine, ali tek tako od 12-13 godina. A on je počeo trenirati sa 7-8. Išao je s ocem na treninge prve momčadi, gledao rukomet i zaljubio se u taj sport. Trenirao je s mlađim kadetima 2-3 godine iako su bili stariji od njega 4-5 godina. Sve dok se nije oformila njegova dobna skupina", prisjeća se Dragan.

Instagram

Očito je od malih nogu bio ekstra talent kad je igrao s toliko starijim dečkima.

"Da, odmalena se to vidjelo. Nije ni moglo drugačije, otac mu je bio rukometaš, majka također, stric ha-ha", kaže Dragan misleći na sebe.

"Naslijedio je gene za rukomet i od oca i od majke. A imao je kao dijete takve predispozicije da je mogao komotno igrati i nogomet, košarku... Svi sportovi su mu išli", ističe Dragan.

Vodio ga je stric s klubom po raznim završnicama rukometnih natjecanja. Đakovo je imalo promjenjive uspjehe, ali je zato Dule briljirao gdje god da su došli.

"Od svoje 10. godine, na bilo kojoj završnici, bio je najbolji strijelac i najbolji igrač. Svugdje je bio najbolji, tako da ga nije moglo promašiti da postane odličan rukometaš", tvrdi Duvnjakov prvi trener.

Reuters

A kad ga je Dragan izbrusio do određene razine, preuzeo ga je Perica Martić, koji je u to vrijeme bio trener seniorske momčadi, ali...

"On je već kao kadet trenirao s nama i igrao utakmice. Već s 15 godina je igrao za seniore! Bio je mršav, tanak, ali kakav igrač...", sa sjetom se prisjeća bisera kojega je imao u rukama.

Domagoj se zapravo sam kao 15-godišnjak tražio da ga priključe seniorima.

"Studirao sam mu s ocem pa me molio da mu dopustim da trenira i igra sa seniorskim sastavom jer je njemu bilo dosadno među kadetima", ističe Perica.

Ovo "dosadno" nemojte krivo shvatiti. Jednostavno je osjetio da nema dovoljno jak podražaj i da je odavno prerastao svoje vršnjake.

Getty

"Igrao je on i za kadete kad god je stigao", dodaje Martić i nastavlja iz naftalina vaditi sjećanja.

"Rijetko se dogodi da netko tako mlad bude tako dobar. Sezonu prije odlaska u Zagreb, prije nego je napunio 18 godina, igrao je fenomenalno. Bio je najbolji igrač lige, jednostavno vanserijski! Dizao je cijelu momčad za barem 30 posto. Gledajte, mi smo bili malo Đakovo, s najmanjim proračunom u ligi i milijun problema, a na krilima Duvnjaka dvije godine u nizu smo bez problema bili u vrhu Lige 10 za plasman."

Već smo spomenuli da je skromnost velika odlika Domagoja Duvnjaka, a to potvrđuje i Martić.

"Odličan je dečko! Baš odličan! Dobar, vrijedan, skroman, nije glumio nikad zvijezdu. Igrao je za najmanje novca u Đakovu u odnosu na ostale, ali nikad oko toga nije pravio probleme. Ja sam se svađao s upravom da kako najbolji igrač može igrati za najmanje", govori nam đakovački trener.

Getty

U tih nekoliko godina pod njegovom paskom, zbilo se i nekoliko anegdota koje je podijelio s čitateljima 100posto.

"U to vrijeme mu je otac bio trener Osijeka i igrali smo u Đakovu s njima. Otac mu je išao automobilom na utakmicu, htio ga je povesti, ali Domagoj se nije htio voziti s njim do dvorane. Samo mu je rekao: "Kako ću se voziti s tobom kad igramo protiv vas!" I dobili smo ih tu utakmicu, a on je tu sezonu 2004./05. odigrao fenomenalno."

Još jedna, podjednako dobra anegdota tiče se reprezentacije, a govori koliko je Domagoj bio cijenjen.

"On je 2005. iz HRS-a dobio u razmaku od samo nekoliko dana poziv za kadetsku, juniorsku i seniorsku reprezentaciju! Otišao je, naravno, seniorima. Červar je tad bio trener, ali i to pokazuje da su ga svi htjeli u svojim redovima", ističe Martić.

Ante Cizmic / CROPIX

Duvnjak posljednjih godina često na velika natjecanja dolazi sav izrauban, iscijeđen. To je zato što se nikad nije štedio. A takav je od početka, tvrdi Martić.

"Pazite ovo, seniori u subotu igraju u Đakovu, on odradi tu utakmicu i onda sjeda u automobil i naši ljudi ga voze u Metković na turnir kadeta! Vozio se cijelu noć, nekih 600 kilometara da bi odigrao za kadete. Pitam ja vas, tko bi to napravio!? Nitko. A on je tad već znao da je vrhunski igrač no svejedno se žrtvovao za momčad."

I Martić je, baš kao i njegov stric Dragan, odmah vidio što se krije u Domagoju. Da je potencijal par exellence.

"Vidjelo se to, ali imao je i sreću što se nije ozljeđivao. To mu je bitno odredilo karijeru, ali zaslužio je to svojim radom. Kao malo dijete dolazio je na treninge, a i dan danas je takav. Stižu ga već lagano i godine, ali kakav pregled igre ima... Nešto nevjerojatno! Veliki je plus što nikad nije bio sebičan i razigravao je ostatak momčadi", ističe njegov trener u RK Đakovu koji žali što Domagoj nikad nije postao prvak Europe, svijeta ili olimpijski pobjednik.

Getty

"Jako mi je žao zbog toga, zaslužio je te titule. Pokušava on i dalje, ali sad je već načet lagano."

Martić je, svjestan što ima u rukama, dozirao Domagoja.

"Bio je izrazito vrijedan na treninzima, a pazili smo ga onakvog krakatog i mršavog. Nisam mu dao da se ubija na treninzima jer je drugačiji tip igrača, igra na inteligenciju."

Javi li se Domagoj kad dođe u Đakovo ili telefonom možda?

Vladimir Dugandzic / CROPIX

"Kad god dođe, nađemo se na kavi. Pratim ga i dalje preko oca. Bio sam mu trener manje nego stric Dragan, ali mogu samo reći da nikad nije htio ostaviti dečke na cjedilu, svoje kadete. Igrali su i flastera na njemu, ali uzalud", ističe Martić.

U šali smo ga pitali je li mu Domagoj u znak zahvalnosti kupio automobil, kao onomad Lovre Kalinić svojem treneru Tonćiju Gabriću. Nasmijali smo ga pošteno, a onda se uozbiljio i istaknuo:

"Ne očekujem ja nikakve darove. Meni to nije bitno, drago mi je da je uspio i da sam ja barem malo pridonio tome!"

rukomet

Domagoj Duvnjak

Perica Martić

Dragan Duvnjak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter