EUROPSKI KLUBOVI GA POLAKO ZABORAVLJAJU

Bilića su nakon West Hama zvali sa svih strana svijeta, Saudijci mu nude milijune, a on je dobio peto dijete i nikamo mu se ne žuri


Toni Horvat
26.09.2018.14:00
Bilića su nakon West Hama zvali sa svih strana svijeta, Saudijci mu nude milijune, a on je dobio peto dijete i nikamo mu se ne žuri
Nigel Roddis/Getty Images

sažeto

Ponuda Al-Ittihada prva je koju je Slaven Bilić dobio ove sezone, nakon što ga se prošle povezivalo sa svim i svačim


Toni Horvat
26.09.2018.14:00

Hrvatski nogometni treneri, čast iznimkama, nikad nisu bili hit u europskim klubovima, pogotovo u ligama "petice", ali zato ih na Bliskom istoku obožavaju. Tamo je Zoran Mamić, tamo su radili Zlatko Dalić, Branko Ivanković, Ćiro Blažević i mnogi drugi, a sad je jedan od najpoznatijih klubova iz tog dijela svijeta bacio oko na Slavena Bilića.

Bivši hrvatski izbornik ima ponudu od Al-Ittihada, velikana iz Saudijske Arabije, koji su svojedobno vodili pokojni Tomislav Ivić te Luka Peruzović, ali i drugi treneri iz regije, vrlo dobro poznati hrvatskoj publici, poput Vahida Halilhodžića ili Matjaža Keka.

Al-Ittihad je trenersku potragu sveo na dva imena - Bilića i Rumunja Cosmina Olaroiua, koji trenutačno radi u Kini. Navodno im je Slaven prva želja te su mu ponudili čak tri milijuna eura po sezoni.

Bilić je bez trenerskog posla već skoro 11 mjeseci, od studenog prošle godine, kad je dobio otkaz u West Hamu. Od tada se njegovo ime spominjalo u kontekstu preuzimanja brojnih engleskih klubova te nekolicine reprezentacija. No od odlaska s klupe "čekićara" jedini mu je angažman bio onaj stručnoga gosta u studiju ITV-a tijekom SP-a u Rusiji.

Što se trenerskog posla tiče, još je na čekanju, ali čini se da mu se ni ne žuri. Uostalom, nekidan je dobio prinovu u obitelji, njegova partnerica Ivana Đeldum rodila je kćerkicu samo pet dana nakon njegova 50. rođendana. Bilić iz prvog braka s Andrijanom Bilić ima sina Lea (22) i kćer Alani (15), a s Ivanom mu je ovo treća kćerkica, nakon Sofije i Nije.

Iako već ima prakse s prinovama u obitelji, rođenje djeteta nije baš idealno vrijeme za preuzimanje novoga kluba, a pogotovo u tom dijelu svijeta. Nije mu se žurilo uskočiti na drugu klubu nakon West Hama, a odlaskom u Saudijsku Arabiju vjerojatno bi nestao s radara potencijalno primamljivijih europskih poslodavaca.

Engleski mediji stavljali su ga na popis kandidata kad god bi neki premierligaš druge ili treće kategorije otpustio trenera, pa je teško razabrati koji ga je klub zaista želio, a kamoli koji mu je uputio službenu ponudu, no bilo ih je dosta.

Neja Markicevic / CROPIX

Najozbiljniji je, čini se, bio West Bromwich Albion, i to samo nekoliko tjedana nakon Slavenova rastanka s West Hamom, ali naš bivši izbornik nije bio zainteresiran za klub sličnog ranga i sličnih problema poput onoga koji ga se upravo riješio. Uostalom, bilo mu je prerano, želio je odmor od stresa koji se nakupio posljednjih mjeseci.

Nekih mjesec dana kasnije, netom prije Božića, menadžere su otpustili Swansea i Middlesbrough, a Englezi su se opet raspisali o Biliću i prenijeli njegov komentar:

"Mnogi me zovu, i iz Engleske i iz drugih zemalja. Važem opcije. Trenutačno se odmaram, radio sam 12 godina bez prestanka i sad uživam u 'dosadnim' stvarima, provodim vrijeme s obitelji i prijateljima. Znam koja mi je pozicija na karti trenera i da mogu još malo čekati, ali znam i da nisam jedan od najvećih, koji može isključiti telefon na godinu dana i onda reći da se vratio. Iskrsne li nešto zaista dobro, razmislit ću", rekao je tada Bilić.

Dakle, ili niti jedna od ponuda koje je imao nije bila "zaista dobra" ili priča nikad nije došla do te faze da zaista dobije ponudu. Uglavnom, Swansea i Boro su se snašli, a sljedeći posao s kojim se povezivalo Bilića bio je onaj australskog izbornika. Bio je jedan od glavnih kandidata, no Australci su se naposljetku odlučili za Nizozemca Berta van Marwijka.

Treba napomenuti da to nije ni prva ni posljednja reprezentacija koja je razmatrala Bilića kao izbornika. Još dok je bio u West Hamu, nekoliko tjedana prije nego što će dobiti otkaz, navodno su ga zvali Amerikanci. Naposljetku su, nekoliko dana nakon što je Bilić postao slobodan, kao privremeno rješenje ustoličili Davea Sarachana, ali stalno još nisu našli.

Reuters

A u svibnju su ga navodno razmatrali i Kinezi, nezadovoljni Marcelom Lippijem nakon teških poraza od Walesa i Češke na međunarodnom turniru koji su organizirali. Pa ipak, Lippi je i dalje na klupi kineske reprezentacije...

Bilića je želio i Stoke, negdje u isto vrijeme kao i Australci, no bilo mu je prerano da se vrati na klupu, pogotovo u novoj neizvjesnoj situaciji usred sezone. Njegov su dolazak zagovarali i navijači Leedsa, kladionice su ga svrstavale visoko na listi favorita, baš kao i nakon što je Southampton smijenio Mauricija Pellegrina. Ni te priče nisu završile sa Slavenom na klupi.

Možda smo neku glasinu i propustili, možda je bilo još ponuda koje nikad nisu postale javne, možda je Bilić čekao ljeto i priliku da preuzme neki klub u stabilnoj situaciji, da prođe cijele pripreme, ali i dalje je bez angažmana, skoro 11 mjeseci nakon rastanka sa "čekićarima".

Možda je zaista došlo vrijeme da konačno prihvati neku ponudu ako mu trenerski posao nedostaje, jer kao što je i sam rekao, nije toliko velik da se može isključiti na godinu dana. A ona je već prošla, glasine o premierligašima nije bilo već mjesecima... I postoji opasnost da zaista nestane s radara klubova koji bi bili po njegovu guštu.

A onda opet, i nova kćerkica je izazov koji ne treba shvatiti olako i koji ga možda ispunjava više nego bilo koji nogometni...

Slaven Bilić

trener

Al-Ittihad

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter