Sto godina im je tek

Hrvatski klub slavi veliku obljetnicu: 'Naš osnivač je bio vizionar, bio bi ponosan na današnju Akademiju! Ajax kao uzor? Mi bi mogli biti uzor ostalima'


Dejan Šmehil
18.03.2019.08:00
Hrvatski klub slavi veliku obljetnicu: 'Naš osnivač je bio vizionar, bio bi ponosan na današnju Akademiju! Ajax kao uzor? Mi bi mogli biti uzor ostalima'
Robert Matić/Hajduk.hr

sažeto

Na današnji dan, prije 100 godina, Hajduk je počeo raditi s mlađim kategorijama. U čast tome, Akademija dobiva naziv po velikom Luki Kaliterni


Dejan Šmehil
18.03.2019.08:00

Dok su nogometaši Hajduka i Rudeša u subotu između dva poluvremena bili u svlačionici i dogovarali se za drugih 45 minuta, poljudskom ljepoticom prolomio se gromoglasan pljesak više od 11.000 ljudi. S razlogom. Velikim razlogom.

Okupljenim navijačima predstavile su se sve kategorije Hajdukove Akademije, tartan stazom je u tim trenucima hodala budućnost splitskog kluba. Ukupno 11 selekcija počevši od mlađih početnika, preko početnika, mlađih pionira, pionira, kadeta pa sve do juniora.

 
 
 
View this post on Instagram

Hajdukova budućnost! 💯👦👶👏👏⚽️🥅🔝❤💙#AkademijaHajduk #LukaKaliterna #stogodina #samohajduk

A post shared by HNK Hajduk Split (@hnkhajduk) on Mar 16, 2019 at 2:57pm PDT

Taj dragulj u kruni, za mnoge, najdražeg starca, kako Hajduku tepaju njegovi navijači, ovih dana slavi veliku obljetnicu – 100 godina Hajdukovog rada s mladim nogometašima. Tog 18. ožujka 1919. godine legendarni barba Luka Kaliterna pokrenuo je nogometnu školu za mlađe uzraste objavivši javni poziv u novinama za dječake od 11 do 15 godina, a vjerojatno ni sam u tom trenutku nije bio svjestan koliko je veliku stvar napravio i da je zapravo krenuo ispisivati povijest.

Brojne generacije prošle su kroz njegove ruke, kasnije i ruke brojnih drugih trenera, ali jedna je konstanta ostala – Hajduk je uvijek bio inkubator koji je stvarao sjajne nogometaše, a ta škola nogometa bila je žila kucavica kluba. Danas, na 100 godina od povijesnog poteza barba Luke, Hajduk je napravio jedinu logičnu i ispravnu stvar – Akademiju je nazvao po njemu.

Robert Matić/Hajduk.hr

Akademiju koja je svoj preustroj doživjela 2016. godine kad je na njeno čelo postavljen Krešimir Gojun, a čiji rezultati rada već uvelike počinju davati plodove. Dovoljno je samo reći Palaversa, Bradarić, Nejašmić...

Povodom velike obljetnice razgovarali smo s jednim od trenera koji je došao na Gojunov poziv, Jurom Srzićem. Počeo je kao trener pionira, a sad trenutačno radi s kadetskom momčadi bijelih.

Hajduk slavi 100 godina od početka rada s mladima, izuzetno velika i važna obljetnica. Kako je to biti dio Hajdukovog, pa mnogi će reći, najvažnijeg segmenta?

"Rekao bih u dvije riječi, biti dio Hajdukove Akademije je ponosno i izazovno. Ponosno iz razloga što je Hajduk velik klub i simbol ove regije, a biti dio toga čovjeka čini ponosnim. Rad u Hajduku podrazumijeva veliku brigu o talentima koje pokušavamo dovesti do prve momčadi, kao kvalitetne igrače i osobe."

Kako je uopće došlo do poziva od strane Hajduka? Koliko vidim, radili ste prije toga u NK Zagrebu s pionirima.

"Prije tri godine dobio sam poziv iz kluba da dođem na razgovor vezano za trenerski posao u Hajdukovoj Akademiji. To je na neki način bila selekcija trenerskog kadra i nakon obavljenih razgovora dobio sam posao i došao u Split kao trener pionira."

Odakle strast za nogometom u tom (trenerskom) smislu? Dosta mladi ste se otisnuli u trenerske vode.

"Već u razdoblju kad sam upisao Kineziološki fakultet u Splitu, samo igranje nogometa me nije u potpunosti ispunjavalo. Vidio sam da u nogometnom dijelu ne bih došao do neke vrhunske razine i odlučio sam kročiti u trenerske vode, gdje sam smatrao da imam puno više prostora za napredak i dokazivanje."

U Hajduku ste sad već oko tri godine ako se ne varam, možete li dati nekakav kratak presjek tog razdoblja? Počeli ste kao trener pionira, sad vodite kadete? Pratite svoju generaciju ili? Je li to prirodan put svakog trenera u Akademiji?

Miro Gabela/Hajduk.hr

"U razdoblju u kojem sam u Hajduku vidim velik napredak u radu Akademije. To se odnosi na infrastrukturu, ali i proces doselekcije igrača. Isto tako imamo velik broj reprezentativaca u svim selekcijama. Počeo sam raditi s pionirima, ali samim procesom napredovanja u kojem je Siniša Oreščanin iz kadeta prešao u drugu, pa potom i seniorsku momčad i ja sam unaprijeđen na mjesto trenera kadeta. Mislim da nije neophodno da trener prati jednu generaciju dvije ili tri godine. Tu treba imati granicu i biti oprezan u traženju najboljeg rješenja."

Kako izgleda jedan Vaš radni dan u Akademiji? I vaših kolega, primjerice, pošto je tema Akademija?

"Radni dan u Akademiji dosta je intenzivan. Naši treninzi odvijaju se u večernjim satima, kako bismo bili u kompletnom sastavu. Moj radni dan nije vezan samo uz trening, on počinje u jutarnjim satima, rješavanjem dnevnih obveza prema periodizacijskom planu. Nekad su to individualni sastanci ili grupne analize s igračima, a nekad priprema treninga ili analiza protivnika uz pripremu utakmice."

Je li zahtjevnije, izazovnije, teže raditi s djecom ili odraslima?

Miro Gabela/Hajduk.hr

"Rad s djecom me doista ispunjava, mislim da će moje vrijeme rada s odraslima tek doći i onda ću moći odgovoriti na pitanje što je zahtjevnije."

Kakav je Gojun šef, ako ga tako možemo nazvati?

"Gospodina Gojuna nazvao bih voditeljem Akademije, on nam puno pomaže svojim savjetima i uvažava naša mišljenja, a kroz razgovore uvijek nastojimo pronaći najbolji put za naše mlade igrače kako bi napredovali i učili nogomet uz što manje stresa."

Koliko još ima prostora za napredak u Hajdukovim mlađim uzrastima? U smislu organizacije, doselekcije, skautiranja...

"Uvijek se može bolje, smatram da i kad si najbolji uvijek možeš biti još 10 posto bolji. Tome uvijek težimo u pogledu organizacije, doselekcije i skautiranja. Moramo razgovarati između sebe, donositi i implementirati nove ideje u naš rad i tako napredovati iz dana u dan."

Hajdukovu Akademiju je ustrojio legendarni Luka Kaliterna. Što mislite, bi li bio ponosan na ovo što Hajdukova Akademije jest danas?

"Luka Kaliterna je bio vizionar i dosta ispred svog vremena. Naša, a i druge Akademije još uvijek se vode njegovim postulatima: 'Golove ne daje igrač nego igra', 'Ne igra onaj koji ima balun, nego onaj koji nema', 'Uvijek igraj niski balun, visoki je nužda', to su sve postulati koje i danas koristimo i siguran sam da bi bio ponosan da vidi kako njegove ideje i danas imaju smisao i sljedbenike.

Koji su nekakvi osnovni postulati kojima se vodite? Vi, ali i ostali treneri, cijela Akademija u biti? Čemu se teži?

Robert Matić/Hajduk.hr

"U Akademiji krećemo od bazičnih postulata prema kompleksnijima, oni ne mogu biti jednaki za U-9 i U-18. U startu su neke stvari zajedničke, ali kako se ide prema vrhu piramide, stvari postaju kompleksnije."

Imate li neki trenerski uzor? I postoji li uzor i na razini Akademije, nešto tipa Ajaxov ustroj, Red Bullov možda?

"Imam trenerski uzor, to je Pep Guardiola koji je po meni izuzetno unaprijedio nogomet. Akademija kao takva ne treba uzora, mislim da mi stvaramo nešto posebno i nešto sasvim novo i mi bi mogli biti uzor svima ostalima."

"Jer, ako igrač u najmlađim danima ne svlada nogometnu abecedu i to s odličnim, cijelog će života mucati!", legendarna je izjava barba Luke. Što je po vama osnovno što moraju naučiti Hajdukovi igrači u mlađim uzrastima, koja je to "abeceda"?

"Nogometna abeceda sastoji se od bazičnih, specifičnih i situacijskih problema. Igrači najmlađeg uzrasta moraju odraditi bazični dio tehnike jer bez toga ne mogu napredovati na dinamičku tehniku, pa potom i na situacijsku tehniku, a sve je povezano s taktikom i kondicijom. Treneri svih uzrasta jednako su važni jer pridonose tome da igrač u seniorima bude što bolji. Ako se kvalitetno ne odradi jedan segment u početku, igrač će imati problem kroz cijelu svoju karijeru."

Ima li perspektive u vašem uzrastu za danas-sutra, prvu momčad? Znam da ne biste izdvajali pojedince, ali koje pozicije su super pokrivene, koje deficitarnije?

"Ne bih definirao samo svoju kategoriju. Svi igrači u Akademiji su kvalitetni jer inače ne bi bili tu. Ne možemo se sada baviti prognozama tko će za 10 godina biti u kadru prve momčadi. Svi oni su talentirani, mi s njima radimo iz dana u dan i pratimo njihov napredak te se nadamo kako će on ići do samog vrha, a to je prva momčad."

Ima li primjera pritiska roditelja zbog njihove djece?

Robert Matić/Hajduk.hr

"Razumijemo da svaki roditelj ima interesa za svoje dijete i njegov napredak u Akademiji te smo otvoreni za svaki razgovor. Međutim mi imamo svoje procjene i da odustajemo od njih, jednostavno ne bismo bili tu gdje jesmo."

Je li teško biti trener u Hajdukovoj Akademiji? Zbog pritiska rada u tako velikom klubu, složenosti posla itd.

"Mi treneri prvenstveno volimo ovaj posao. U Hajdukovoj Akademiji ne osjećamo veliki pritisak, imamo svoje planove, znamo što radimo, idemo iz dana u dan i činimo igrače boljima."

Gdje se vidite za pet godina i gdje vidite Hajdukovu Akademiju za pet godina?

"Pa sigurno se za pet godina vidim na mjestu nogometnog trenera. Što se Hajdukove Akademije tiče, ako se bude ulagalo u infrastrukturu, u trenersku struku, pedagošku struku i općenito u struku i igrače u klubu, mislim da ćemo biti jedna od najboljih Akademija na ovom prostoru."

U svakom slučaju na dobrom su putu. Ili da se poslužimo poznatom krilaticom, sto godina to već traje i nikad ih neće štufat!

nogomet

Hajduk

100posto sport izdvojeno

akademija

Jure Srzić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter