Odurne scene i bolesni umovi

Bacili bombu kućne izrade među suparničke navijače, jednoga u neredima zatukli i usmrtili čekićem, a kulminacija svega bila je otmica i vješanje igrača!


Dejan Šmehil
24.05.2019.17:00
Bacili bombu kućne izrade među suparničke navijače, jednoga u neredima zatukli i usmrtili čekićem, a kulminacija svega bila je otmica i vješanje igrača!
Getty, ultras-tifo.net

sažeto

U novoj epizodi najluđih nogometnih derbija na svijetu bavimo se De Klassiekerom, rivalstvom između Ajaxa i Feyenoorda


Dejan Šmehil
24.05.2019.17:00

Nekakav tipičan stereotip o Nizozemcima bi izgledao otprilike ovako – srednje visok, crvenokos muškarac u drvenim klompama bezbrižno šeta poljem i bere tulipane ili uživa pušeći 'maricu'. Šalu na stranu, poanta ovog opisa bila bi da su Nizozemci mahom miran i nenasilan narod. No, kad je riječ o nogometu, Nizozemci doživljavaju preobrazbu iz Mahatme Gandhija u Pola Pota.

Pogotovo kad je riječ o njihovom najvećem derbiju, De Klassiekeru. Srazu mrskih neprijatelja, Ajaxa i Feyenoorda.

Rivalstvo je to koje personificira sukob dva grada, umjetnički nastrojenog Amsterdama i radničkog Rotterdama. I seže daleko u prošlost, još tamo u 13. stoljeće! Kad su oba mjesta dobila status grada.

Getty

S nogometom se to samo dodatno zaoštrilo, a klubovi su zapravo nevjerojatno precizna preslika DNK-a gradova iz kojih dolaze. Ajax igra lepršav, umjetnički nogomet koji se temelji mahom na talentu pri čemu sve te stvari (umjetnost, talent, gluma, lepršavost) simboliziraju Amsterdam. Dok je Feyenoordov nogomet borben, ratnički, bez previše umiranja u ljepoti. I baš je takav Rotterdam – ponosan na svoj radnički ugled, radnu etiku, marljivost...

Iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata potječe i izreka koju Feyenoordovi navijači vole nabiti na nos Ajaxovima – "Dok Amsterdam sanja, Rotterdam radi". Naime, u Drugom svjetskom ratu lučki grad Rotterdam bio je daleko više razoren od Amsterdama u nacističkim bombardiranjima i građani su se udružili ne bi li ga obnovili.

No, sad kad smo dali kontekst, vratimo se mi nogometu. I jednom od najluđih derbija na svijetu.

ultras-tifo.net

Već prvi međusobni sraz, igran davne 1921. godine bio je prožet kontroverzom. Utakmica je završila Ajaxovom pobjedom 3:2, ali je naposljetku rezultat za zelenim stolom ispravljen na 2:2 nakon što je Feyenoord prosvjedovao zbog jednog neregularnog pogotka.

U razdoblju 1930-ih i 1940-ih godina rivalstvo se raspirivalo ne toliko na nogometnom terenu nego na pitanju stadiona! Ajax i Feyenoord su se natjecali "čiji je veći" pa su tako tijekom tih 20-ak godina gradili i nadograđivali svoje stadione. Pobjedu je odnio Feyenoord čiji je De Kuip 1949. dogurao do 69.000 mjesta.

Čak osam godina nije bilo nijedne službene utakmice između ovih rivala isključivo zato što Feyenoord nije uspijevao osvojiti svoju regionalnu ligu i dospjeti u doigravanje za prvaka, ali nakon što je uoči sezone 1956./57 formirana Eredivisie opet je krenula bjesomučna "utrka u naoružanju". Kulminiralo je u 1970-ima kad su oba kluba predstavljala samu kremu svjetskog nogometa i dominirala europskim natjecanjima.

ultras-tifo.net

A onda je došlo i do prvih nasilnih događaja. Feyenoordova legenda Wim Jansen je u sezoni 1980/81, nakon 15 godina igranja za rotterdamsku momčad, prešao u Ajax. I debitirao za novi klub baš protiv Feyenoorda. U Rotterdamu. Utakmicu nije završio jer ga je jedan navijača pogodio ledenom grudom u oko pa je završio u bolnici.

U drugom smjeru je u sezoni 1983/84 otišao veliki Johan Cruijff, a to je razbjesnilo obje strane. Ajaxovi navijači su poludjeli što im legenda odlazi u neprijateljske redove, a Feyenoordovima se uopće nije svidjelo što im stiže igrač iz Ajaxa. Došlo je do prosvjeda, a transparent "Feyenoord zauvijek, Cruijff nikad", jedan je od civiliziranijih koji su dočekali Johana po dolasku. Zviždali su mu vlastiti navijači za vrijeme utakmica i kad god bi njegovo ime bilo spomenuto na stadionu, a neki su išli čak toliko daleko da nisu željeli na stadion dok god Cruijff igra za Feyenoord!

Otprilike u vrijeme kad su Feyenoord i Ajax počeli svoju svjetsku dominaciju, krenuli su i prvi ozbiljniji navijački neredi na njihovim utakmicama. Ali sve je to djelovalo nimalo opasno sve do početka 90-ih kad su na jednoj utakmici Feyenoordovi huligani bacili bombu kućne izrade punu čavala među Ajaxove navijače. Samo pukom srećom nitko nije poginuo, ali 18 ih je ozlijeđeno. Devet njih i dosta ozbiljno.

Fourfourtwo

Na jednoj nizozemskoj televiziji došli su na „briljantnu“ ideju da navijače ova dva kluba ugoste u jednoj emisiji koja ide uživo. Pomlatili su se prije nego je emisija uopće počela, demolirali studio i ta emisija nikad nije ni odrađena.

No, ništa od toga ne može se mjeriti s najcrnjim događajem u povijesti De Klassiekera – bitkom kod Beverwijka. Sukob nekoliko stotina huligana u ožujku 1997. na autocesti u dogovorenoj tučnjavi bio je prilično krvav. Korišteni su noževi, bejzbolske palice, željezne šipke, elektrošokeri, čekići... I završilo je tragedijom. Jedan od Ajaxovih huligana, Carlo Picornie, zatučen je nasmrt čekićem. Drugi koji ga je pokušavao spasiti, uboden je nožem dvaput u prsa. Ubojica Carla Picorniea dobio je za ubojstvo pet godina zatvora.

Nizozemska javnost digla se na noge i uvedene su represivne mjere kako bi se zaustavio huliganizam. I bio je mir neko vrijeme, a onda se sve nastavilo po starom. Ajaxovi huligani napali su Feyenoordove igrače 2004. godine tijekom utakmice pričuvnih momčadi. Robina van Persieja tada je spasio Ajaxov trener T'Schip i protivnički igrač De Ridder, ali Jorge Acuna nije bio te sreće. Završio je u bolnici s ozljedama glave, vrata i rebara.

Neredi su se dogodili i godinu kasnije na utakmici seniorskih momčadi. Nakon poraza Feyenoorda kod kuće 2:3, ljutiti navijači napali su izvan stadiona Ajaxove koji su pak cijeli susret proveli izvan stadiona jer su prethodno demolirali vlak kojim su dovezeni na utakmicu. Kamere su snimile događaj i svi huligani prikazani su javno na televiziji pa su se dan kasnije doslovni svi do jednog predali u policiju.

Uglavnom se vlasti u Nizozemskoj protiv nereda bore tako da zabrane gostujućim navijačima dolazak na utakmicu, ali i to ne daje baš previše rezultata jer pristaše ovih klubova pronađu način da zapapre rivalima. Tako su Feyenoordovi huligani zapalili sjedište Ajaxovih navijača. Ovi su se išli osvetiti, ali ih je zaustavila policija.

Odurne scene odvijale su se i u veljači 2016. kad su neki bolesni umovi objesili lutku nogometaša Vermeera nakon što je prešao iz Ajaxa u Feyenoord.

FcUpdate_nl

Angelosa Charisteasa neki od vas sjećaju se kao strijelca pobjedničkog gola za Grčku na Europskom prvenstvu 2004., gola koji im je donio europski naslov. E pa taj Charisteas je bio tek četvrta opcija u napadu Ajaxa pa ga je Feyenoord kupio 2006. godine. Po dolasku je izjavio kako je Feyenoord topliji i srdačniji klub od Ajaxa pa su ga nekoliko mjeseci od osvete Ajaxovih navijača čuvala dva tjelohranitelja.

Još luđa priča dogodila se u 90-ima. Kostarikanac Froylan Ledezma doletio je u amsterdamsku zračnu luku Schiphol i spremao se put Rotterdama kako bi potpisao za Feyenoord. Ali u Ajaxu su imali bolje veze u zračnoj luci pa su Feyenoordovi predstavnici koji su čekali Ledezmu, ostali u prostoru "Dolasci" dok su Ajaxovi dočekali Ledezmu odmah po izlasku iz aviona. Pa je naposljetku on potpisao za Ajax! Ne treba ni reći da su u Feyenoordu bili bijesni zbog ove otmice. Iako su se na kraju ipak zadnji smijali jer je Ledezma ispao veliki promašaj.

ultras-tifo.net

"Feyenoordovi govore da smo arogantni, ali mi samo podržavamo bolju momčad. Opsjednuti su nama, puno više nego mi njima", kaže jedan od navijača Ajaxa iako su njegovi kolege opsjednutost pokazivali nebrojeno puta zagorčavajući život poznatim navijačima Feyenoorda koji žive u Amsterdamu tako što su im na kuće ispisivali sprejem "Ajax".

Ludilo kod nekih ide toliko daleko da jedan Ajaxov navijač sakriva naslovnu stranicu knjige po knjižarama ako se tiče Feyenoorda, a ako vidi automobil s naljepnicom mrskog kluba, napiše Ajax na nju.

Možda najbenigniji primjer što znači biti u jednom trenutku na krivoj strani zbio se kad je Ajax doveo 19-godišnjeg vratara Kjella Scherpena iz Emmena. Dugo se brujalo o tom transferu pa su Ajaxovi navijači iskopali tweetove iz 2011. kad je Scherpen imao samo 11 godina, a u kojima je veličao i podržavao Feyenoord. Pa su ga nakon potpisa ugovora, Ajaxovi čelnici "natjerali" da nekoliko desetaka puta napiše: "Ajax je najbolji klub u Nizozemskoj".

Kamo sreće da se rivalstvo uvijek svede na ovakve duhovite 'obračune'...

nogomet

derbi

Nizozemska

Ajax

najluđi nogometni derbiji

feljton

Feyenoord

De Klassieker

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter