DAMIR SKOMRLJ Cropix/SN
ZANIMLJIV DELEGAT

Priča postaje sve čudnija! Procurili novi detalji o incidentu s ustaškom zastavom. Je li riječ o sabotaži?

Nekoliko poteza baca dodatnu sumnju na incident s utakmice Hrvatske i Latvije
Piše: SN, Dražen AntolićObjavljeno: 16. rujan 2023. 21:22

HNS je još u srijedu dobio informaciju da je pokrenut disciplinski postupak zbog ustaške zastave koju su trojica navijača donijeli i na vrlo znakovit način pokazivali na Rujevici, a zbog kojih Savezu prijeti novčana kazna te igranje utakmice s Turskom 12. listopada na praznoj Opus Areni.

Radi se o trojici navijača koji dolaze iz Trnovca Bartolovečkog, mjesta iz okolice Varaždina, dakle u blizini Čakovca.

Dnevnik.hr doznaje da delegat koji je spomenuti trojac prijavio Uefi dolazi baš - iz Čakovca. Nametnulo se, stoga, pitanje samo po sebi - radi li se tu o sabotaži i poznaje li se društvo uključeno u ovu priču?

Oglasio se i Zoran Stevanović iz FARE mreže (organizacija pod nazivom Nogometom protiv rasizma u Europi):

- Mi kao partneri FARE organizacije Hrvatskoj nikad ne znamo tko će doći. To je posebni odsjek, mi te ljude ni ne znamo u tom segmentu tako da taj dio protokola nije u našoj domeni - prenosi njegovu izjavu Dnevnik.hr.

Nastavno na informacije do kojih je došao spomenuti medij, Sportske novosti doznale su nove, vrlo zanimljive detalje.

Naime, delegat koji je izvršio prijavu Uefi nije samo porijeklom iz Čakovca, živio je tamo godinama, a prije nekoliko godina se preselio u Belgiju i od tamo radi za FARE. Osim toga, bio je i na utakmici Hrvatska - Wales odigranoj u ožujku u Splitu i tada je također prijavio HNS jer je navodno na sjevernoj tribini Poljuda vidio ustašku zastavu s natpisom "Za dom spremni". Međutim, tada nije predočio odgovarajuće dokaze pa je Uefa njegovu prijavu odbacila. Sada je kod ovog slučaja iz Rijeke kao dokaze dostavio videosnimke i fotografije.

Još jedna zanimljivost je da je u Rijeci imao ulaznicu za VIP ložu koju mu je osigurala Uefa. Međutim, on nije sjedio u VIP loži, već je sjeo u sektor Z 7 koji se nalazi 20-ak metara dalje na zapadnoj tribini te je točno nasuprot sektoru I 4 na istočnoj tribini (istom onom na kojem je razvijena ustaška zastava). Imao je, spomenimo, delegat tog dana profesionalni fotoaparat s kojim je sve to snimio.

Zanimljiva je i priča oko treće osobe. Dvojica kažnjenih su rekli policiji da je taj muškarac unio zastavu, a on je dva dana kasnije na ispitivanju to i priznao, ali uz dodatak da ju je potom dao njima.

Cijela priča je u najmanju ruku čudna...

Što se tiče incidenta u Erevanu, sumnja se da je 20-ak Hrvata sudjelovalo u tučnjavi na tribini. Tu je HNS od Armenskog nogometnog saveza zatražio dokaze. Oni ih nemaju i tvrde da samo kruži priča o tučnjavi Hrvata i Armenaca. HNS je poslao očitovanja Uefi da ne znaju o kome je riječ.

Linker
11. travanj 2024 06:48