DAMIR KRAJAC Cropix
NOVI DOM VATRENIH

Potpisan povijesni ugovor za hrvatski nogomet, najavljena i gradnja nacionalnog stadiona u Maksimiru

‘Ulaganja u obnovu infrastrukture idu dalje s obnovom Maksimira i Poljuda. Ovaj kamp bit će baza‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. srpanj 2023. 10:37

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i čelnik čovjek HNS-a Marijan Kustić potpisali su sporazum o darovanju državnog zemljišta u Velikoj Gorici za izgradnju sportskog kampa kojeg će podignuti HNS. Ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je i - stadion u Maksimiru!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- U dva i pol mjeseca riješili smo svu dokumentaciju oko lokacije za budući kamp. Nogomet je ovo zaslužio, 1450 klubova sa 126.000 nogometašica i nogometaša govore o tome koliko je ovo važno za Hrvatsku. Na ovome nećemo stati, privodimo kraju aktivnosti kako bismo osigurali pretpostavke za izgradnju hrvatskog nacionalnog stadiona u Maksimiru. U tijeku su razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom kako bismo riješili imovinsko-pravne odnose, oni idu u dobrom pravc. To će biti podloga za izgradnju nacionalnog stadiona - rekao je Bačić.

Premijer Plenković je kazao:

- Vlada je darovala zemljište, a kamp će biti i za druge sportove i sportaše. Ulaganja u obnovu infrastrukture idu dalje s obnovom Maksimira i Poljuda. Ovaj kamp bit će baza. Radimo ga u suradnji s FIFA-om i UEFA-om. Hvala Zvonimiru Bobanu i Aleksanderu Čeferinu na tome. Sva ta sredstva pomoći će budućim generacijama da rade u boljim uvjetima na koje su mnogi od naših nogometaša navikli u Europi

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Velika Gorica odabrana je kao optimalna lokacija jer radi se o parceli od stotinjak tisuća kvadrata koja je u državnom vlasništvu te je sada predana HNS-u. Nalazi se tristotinjak metara od stadiona Gorice, pokraj Gradske sportske dvorane. Zračna luka Franjo Tuđman je na kilometar zračne linije. Prometna povezanost je savršena.

- Nogometni kamp težnja je Saveza već 20 godina. Bit će dobra ostavština nakon ove generacije. Siguran sam da ćemo i dalje sve uveseljavati, tu će trenirati svi reprezentativni uzrasti, a ujedno preselit će se i dio Saveza. Idemo izgraditi kamp, idemo u još bolju sportsku budućnost. Nadam se da ćemo imati još kvalitetnije rezultate i da ćemo se veseliti. Idemo u nove pobjede - naglasio je Kustić koji nije govorio o točnom datumu završetka, ali je najavio da bi se to moglo dogoditi kroz godinu i pol do dvije.

- Čim dobijemo dokumentaciju napravit ćemo natječaj i sve što je potrebno da se krene s radovima, naravno da ćemo nastojati u što kraćem roku sve završiti. Maksimalmo za dvije godine.

Komentirao je koliko će kamp olakšati rad Saveza.

- Puno jer jedan dio zaposlenika preselit ćemo u Veliku Goricu, ovdje ćemo održavati kampove svih uzrasta u muškoj i ženskoj konkurenciji do A reprezentacije. Na jednom mjestu bit će i Nogometna akademija i Sudačka komisija, spojit ćemo sve što je sada na nekoliko lokacija.

Planiran je teren s tribinama na kojima će biti do dvije tisuće mjesta te će mlađi uzrasti moći igrati utakmice, dakako uz još nekoliko igrališta za treninge, pritom će jedan teren imati atletsku stazu i svu opremu za taj sport. Planira se i gradnja dvorane, a svakako će biti sportska ambulanta, fitness i svi drugi potrebni sadržaji. HNS nema namjeru graditi hotel.

- Kad plan bude kompletno gotov napravit ćemo prezentaciju pa će se točno vidjeti što će kamp sadržavati. Predsjednik UEFA-e Čeferin i FIFA-e Infantino oduševljeni su blizinom zračne luke, glavnog grada, obilaznice, činjenicom da će kamp biti pristupačan svima. Bit će na visokoj razini. Sve skupa računam da će koštati oko 15 milijuna eura. No, nemojte me držati za riječ jer tek kad će se točno znati što će biti u kampu imat ćemo pravu cijenu.

To će biti nacionalni kamp, nije u planu gradnja drugih po državi... Uostalom, HNS je sam financijer uz sredstva UEFA-e i FIFA-e.

- Ako mene pitate volio bih da imamo kampove svugdje po Hrvatskoj, ali naravno da je to neizvedivo. Ovo će biti centar i glavno središte. Duboko se nadam da ćemo u skoroj budućnosti krenuti s ostalom infrastrukturom, pričam tu o stadionima.

Ministar Bačić najavio je nacionalni stadion...

- Dugi niz godina izbjegavam termin nacionalni stadion jer nacionalni stadion je gdje god igramo, bilo u Splitu. Rijeci, Osijeku ili Zagrebu. Bitno je da se izgradi novi stadion u Zagrebu. Zna se da smo rekli i Gradonačelnik, i Premijer i svi da se ide s time na mjestu gdje je sadašnji stadion u Maksimiru. Osim toga bit će rekonstrukacija Poljuda i ostalih stadiona. Vjerujem da će to u skoroj budućnosti krenuti - ustvrdio je Kustić kojeg su novinari pitali i je li se čuo s Lukom Modrićem i Dejanom Lovrenom nakon što je protiv njih DORH podignuo optužnicu.

- Mi smo kao Savez dali priopćenje uz koje apsolutno stojimo. Razgovarao sam i s Lukom i s Lovrenom, ali ipak bih da to ostane između nas. Naravno da im je teško palo. I njima, i nama, i svima je teško palo. Sigurno je da će oni sami danas-sutra reći nešto o tome... - zaključio je Kustić.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

Linker
28. travanj 2024 17:14