-/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
POVRATAK SPEKTAKLA

Nastavlja se ludilo Lige prvaka, Hrvati su ponovno u velikoj prilici: Dominaciju je započeo još Mario Mandžukić

Manchester City je pobijedio Inter, a Brozović je bio zadnji u nizu hrvatskih nogometaša koji su igrali finale
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 13. veljača 2024. 10:37

Prošle godine prekinut je impresivan niz Hrvata osvajača Lige prvaka. U prijašnjih deset finala je u pobjedničkoj momčadi bio barem jedan igrač iz Lijepe naše, ali 2023. je došao kraj hrvatskoj dominaciji, jer u pobjedničkoj momčadi trenera Manchester Cityja nije bilo nijednog Hrvata.

Manchester City je s 1:0 pobijedio Inter i tako došao do prve titule Lige prvaka. To je bilo čak 12. finale zaredom da je u njemu sudjelovao hrvatski nogometaš. Posljednji je to bio Marcelo Brozović, koji je odigrao cijelu utakmicu za talijanskog velikana.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dominaciju Vatrenih je započeo Mario Mandžukić u dresu Bayerna 2013. godine, slijedili su redom Luka Modrić i Real 2014. godine, pa Ivan Rakitić s Barcelonom 2015, pa su naredne tri sezone Modrić i Mateo Kovačić osvajali ušati trofej s Kraljevima. Niz Reala je prekinuo Liverpool 2019. godine, a to je značilo da je niz Hrvata osvajača Lige prvaka nastavio Dejan Lovren. Naredne sezone Ivan Perišić i Bayern Muchen su u finalu srušili Paris Saint- Germain, da bi 2021. Kovačić u dresu Chelseaja srušio svoj sadašnji klub i branitelja posljednjeg naslova - Manchester City. Deset godina dominacije je zaokružio Modrić 2022. kada je Real po 14. put osvojio Ligu prvaka.

Sada su Hrvati opet na dobrom putu da osiguraju predstavnika u završnici najelitnijeg kontinentalnog nogometnog turnira. Hrvate u sastavu imaju prema većini dva najveća favorita - Real Madrid i Manchester City. Luka Modrić igra za klub sa Santiago Bernabeua svoju 12. sezonu, dok su Mateo Kovačić i Joško Gvardiol u svojim prvima za momčad Pepa Guardiole.

Ako je netko stavio pod upitnik motivaciju za obranom naslova Cityja, oni su to opovrgnuli s tri pogotka u svakoj od šest utakmica u skupini dok su se kvalificirali u nokaut fazu. Bez obzira vodi ili gubi, pobjeda Cityja naizgled uvijek slijedi.Real Madrid stigao je do prolaska dalje nakon samo četiri utakmice, a svejedno su završili s punim brojem bodova. Lijepim i elitnim nogometom osigurali su još jednom status favorita.

Linker
03. svibanj 2024 04:29